AMERIKANCI SU SVE ZNALI: Informacije dobijene iz "izuzetno osetljivih izvora", držane u najvećoj tajnosti, imali su DETALJAN PLAN Prigožinove pobune

Autor:

Svet

27.06.2023

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki obaveštajni zvaničnici uspeli su da dobiju detaljnu sliku o planovima šefa Vagnera Jevgenija Prigožina da pokrene oružanu pobunu protiv ruske vlade, uključujući gde i kako je planirao da napreduje, izvestio je CNN 27. juna, pozivajući se na izvore upoznati sa tim .

AMERIKANCI SU SVE ZNALI: Informacije dobijene iz "izuzetno osetljivih izvora", držane u najvećoj tajnosti,  imali su DETALJAN PLAN Prigožinove pobune

Foto: Tanjug-AP

Međutim, obaveštajni podaci su podeljeni samo sa odabranim saveznicima, kao što su visoki zvaničnici Velike Britanije, a ne na širem nivou NATO-a, kako su neimenovani izvori rekli za CNN.

Nivo tajnosti bio je toliko visok da su čak i unutar zemlje samo najviši zvaničnici administracije i nekoliko visokoprofiliranih članova Kongresa bili upoznati sa nalazima.

Prema pisanju CNN-a, neki zvaničnici NATO-a bili su razočarani odlukom Vašingtona da ne deli obaveštajne podatke. Ali u suprotnom, SAD su mogle da rizikuju da ugroze izuzetno osetljive izvore i metode, objasnili su izvori CNN-a.

Kijev takođe nije bio unapred obavešten o Prigožinovim planovima. Prema zvaničnicima, koje citira Si-En-En, glavni razlog za to je bio strah Vašingtona da bi razgovore mogli presresti protivnici.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Američki predsednik Džo Bajden je navodno proveo dane nakon kratkotrajne pobune razgovarajući sa saveznicima, uključujući lidere Francuske, Nemačke, Velike Britanije i Kanade, kao i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Kako prenosi CNN, Bajden je sa njima podelio informacije koje su SAD imale o Vagnerovoj pobuni kako bi se uverio da su lideri svesni šta je tačno poznato američkim obaveštajnim službama.

Vagner je pokrenuo „marš za pravdu“ protiv ruskih vojnih lidera 23. juna nakon raketnog napada koji je navodno gađao Prigožinove trupe u Ukrajini. On je iznenada prekinuo pobunu za manje od 24 sata nakon pregovora sa beloruskim diktatorom Aleksandrom Lukašenkom.

Prigožin će se preseliti u Belorusiju kako bi izbegao bilo kakve optužbe Kremlja, dok će plaćenici koji odbiju da potpišu ugovore sa ruskim Ministarstvom odbrane biti krivično gonjeni.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading