PROTIV PRIGOŽINA POKRENUT KRIVIČNI POSTUPAK! Komandant ruske paravojne formacije Vagner pozvao na oružanu pobunu

Autor:

Svet

23.06.2023

23:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici tog komiteta su istakli da sve izjave distribuirane u ime osnivača te grupe nemaju osnova

PROTIV PRIGOŽINA POKRENUT KRIVIČNI POSTUPAK! Komandant ruske paravojne formacije Vagner pozvao na oružanu pobunu

Foto: Tanjug/AP

Federalna služba bezbednosti Rusije pokrenula je danas krivični postupak protiv osnivača privatne vojne kompanije Vagner Jevgenija Prigožina, zbog pozivanja na oružanu pobunu, saopštio je Nacionalni antiteroristički komitet (NAC).

Predstavnici tog komiteta su istakli da sve izjave distribuirane u ime osnivača te grupe nemaju osnova.

U vezi s tim, FSB je pokrenuo krivični postupak zbog pozivanja na oružanu pobunu. Zahtevamo hitno zaustavljanje nezakonitih radnji, navodi se u saopštenju, prenosi RIA novosti.

Ranije danas Ministarstvo odbrane saopštilo je da su netačne informacije objavljene u ime Jevgenija Prigožina o udaru na pozadinske logore grupe Vagner. Ministarstvo je ove optužbe nazvalo informativnom provokacijom.

Prema rečima pres-sekretara predsednika Rusije Dmitrija Peskova, Vladimir Putin je obavešten o svim dešavanjima oko Prigožina i preduzimaju se neophodne mere.

U nizu audio poruka na svom zvaničnom "Telegram" kanalu, Prigožin je, između ostalog, rekao da je "ministar odbrane stigao specijalno u Rostov da izvrši operaciju uništavanja Vagnera" i najavio da će biti kažnjeni "oni koji su uništili živote mnogih desetina hiljada ruskih vojnika".

- Molim da niko ne pruža otpor - rekao je u poruci i dodao da se "detalji onoga što se dogodilo tek pojavljuju".

"Ruska vojska se povlači na sve strane"

Prigožin, čije su se Vagnerove trupe povukle iz Bahmuta, takođe je napao trenutne ratne napore Rusije suočene sa ukrajinskom kontraofanzivom.

Direktno u suprotnosti sa Putinovim tvrdnjama da je Moskva odbila kontranapad Kijeva, Prigožin je takođe optužio rusko vojno rukovodstvo da laže javnost o razmerama svojih gubitaka i neuspeha u Ukrajini.

- Ruska vojska se povlači na sve strane i proliva mnogo krvi... Ono što nam govore je najdublja obmana - rekao je Prigožin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading