DOK JEDNOM NE SMRKNE, DRUGOM NE SVANE: Berluskonijevi birači prikloniće se italijanskoj premijerki Đorđi Meloni (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

13.06.2023

16:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smrt bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija uznemirila je italijansku politiku, jer je budućnost njegove stranke Napred Italija (Forza Italija) sada neizvesna, a birači desnog centra mogli bi da se priklone stranci Braća Italije (Fratelli d'Italia) premijerke Đorđe Meloni.

DOK JEDNOM NE SMRKNE, DRUGOM NE SVANE: Berluskonijevi birači prikloniće se italijanskoj premijerki Đorđi Meloni (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Euraktiv prenosi da to smatra italijanski analitičar Lorenco Kastelani i dodaje da tokom godina Berluskonijevo liderstvo u stranci nikada nije dovedeno u pitanje i njegova reč je uvek bila prisutna u unutarstranačkim raspravama i u okviru vladajuće većine koju pored stranaka nekadašnjeg predsednika vlade i Melonijeve čini i Liga vicepremijera Matea Salvinija.

Po Kastelaniju, Berluskonijeva stranka je nakon njegove smrti u opasnosti da nestane, iako stranku nastavlja da vodi Antonio Tajani, potpredsednik stranke i ministar spoljnih poslova Italije.

Foto: Tanjug/AP

Đorđa Meloni

- Ako bih danas morao da se kladim, rekao bih da će Berluskonijevih osam odsto (dobijenih na opštim izborima u septembru) pripasti uglavnom Melonijevoj, a samo mali deo Salviniju - rekao je Kastelani.

Berluskoni je preminuo u ponedeljak u milanskoj bolnici "San Rafaele", a u sredu će u Duomu, katedrali u tom gradu biti održana pogrebna misa.

Foto: Tanjug/AP

Berluskonijeve pristalice se opraštaju od njega

Nakon nje će Berluskoni uz državne počasti biti sahranjen na gradskom groblju Famedio.

Kako je Republika ranije objavila, milanski list Korijere dela sera, vodeći dnevnik u Italiji, nije imao dovoljno oglasnog prostora da objavi sve čitulje među stotinama i stotinama pristiglih od prijatelja i pristalica Berluskonija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading