OVA ZMIJA HARA SRBIJOM TOKOM LETA: Zbog ujeda žena sada šeta na šakama, noga joj sva požutela, a ovo joj je spasilo život

Autor:

Svet

12.06.2023

19:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanku Bo Avis (26) ujela je šarka na jugu Engleske dok se šetala sa psom u prirodi. U bolnici je provela dva dana i prema njenim rečima, ima sreću da je živa. Inače, ove zmije otrovnice žive i u Srbiji.

OVA ZMIJA HARA SRBIJOM TOKOM LETA: Zbog ujeda žena sada šeta na šakama, noga joj sva požutela, a ovo joj je spasilo život

Foto: Wikipedia/Elena Terkel, Moscow, Russia

Avis je doživela anafilaktički šok u roku od nekoliko minuta nakon ujeda i imala je sreću da je sa njom bio i njen otac koji ju je brzo prevezao u bolnicu. Međutim, to nije jedina srećna okolnost u nesreći koja ju je zadesila. Druga srećna okolnost jeste što je ta bolnica imala protivotrov, što je retkost u Velikoj Britaniji.

"Stavili su me na intenzivnu negu, dok sam gubila svest i vraćala se. Nisam imala nikakvu kontrolu nad bilo kojim delom svog tela. Bilo je zaista zastrašujuće. Zaista sam imala sreće, jer mi je rečeno da mnoge bolnice ne drže protivotrov, ali ova jeste. Morali su da pozovu Informacionu službu za otrove da saznaju koja je doza potrebna", kazala je Bo za Miror.

Avis je primila i morfijum i trebalo je u bolnici da ostane jedan dan. Međutim, iako je primila protivotrov noga je počela da joj otiče i udvostručila se. Usled takve reakcije morala je da primi još jednu dozu protivotrova i ostala je dan duže u bolnici. Bo se oporavlja nakon ujeda ali hoda na štakama i kako je kazala, noga joj je požutela.

Šest dana kasnije trpi jak bol. Inače, šarke ujedu oko 50-100 ljudi godišnje u Velikoj Birtaniji, a 70 odsto ujeda ne rezultira ozbiljnim posledicama.

Ova otrovnica živi i u Srbiji i to najčešće u ravničarskim krajevima Vojvodine. Međutim, ima ih i po Šumadiji i drugim delovima Srbije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (3)

Loading
Doktor

12.06.2023 22:55

Da nema psa nebi šetala po šumi te je nebi ujela zmija, naravoučenije za gospodu i "gospodze" BEOGRAĐANE, šetajte decu,unuke,dečka,suprugu,teču a ne psa...... da vas ne ujede ššššarka !!!

Vanja

13.06.2023 09:22

Mogli ste da se podrudite da nađete fotografiju šarke, ovo je poskok. Rod Vipera, ali druga vrsta

mare

14.06.2023 09:54

na slici vam nije sarka vec poskok