ERDOGAN JE TEFLON POLITIČAR: Krize se ne lepe za njega i običnim ljudima upravlja kao dirigent, zato cilja JOŠ PET GODINA VLASTI (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

26.05.2023

16:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan cilja još pet godina na čelu zemlje koje bi mogao da osvoji u odlučujem drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji u kojoj će mu rival biti opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu.

ERDOGAN JE TEFLON POLITIČAR: Krize se ne lepe za njega i običnim ljudima upravlja kao dirigent, zato cilja JOŠ PET GODINA VLASTI (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

BBC navodi da u Turskoj cene hrane skaču u nebesa, a inflacija je dostigla čak 43 odsto, pa se pita zašto većina Turaka i dalje podržava Erdogana uprkos ekonomskoj krizi, ali i sporom odgovoru njegove vlasti na katastrofalne zemljotrese na jugu zemlje, u kojima je u februaru stradalo najmanje 50.000 ljudi.

Foto: Tanjug/AP

Lik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na tvrđavi u Istanbulu

Odgovor na to pitanje britanskom javnom servisu dao je Soli Ozel, profesor međunarodnih odnosa na istanbulskom univerzitetu Kadir Has.

- Mislim da je on ultimativi teflon političar - kazao je Ozel, misleći na to što se nijedna veća kriza koju je Tursku pogodila za prethodne dve decenije Erdoganove vlasti nije zalepila za njega i ugrozila mu politički opstanak.

Foto: Tanjug/AP

Pristalica turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana

Ozil je uz to ocenio i da Erdogan zna kako da se na pravi način odnosi prema običnim ljudima.

- To ne možete da poreknete. On odiše vlašću. To je ono što Kiličdaroglu ne zna - naveo je turski profesor.

Foto: Tanjug/AP

 

To da ume s običnim ljudima Erdogan je pokazao i na skupu turskih taksista održanom u Istanbulu, gde BBC navodi da je aktuelni predsednik kontrolisao masu kao dirigent koji upravlja orkestrom.

Foto: Tanjug/AP

 

Na njegov znak taksisti su aplaudirali i uzvikivali mu podršku, pa onda zviždali opoziciji. Skup je održan u kongresnom centru koji je izgrađen u vreme kada je Erdogan bio istanbulski gradonačelnik, a atmosfera je dostigla vrhunac kada je šef države uputio poruku kojom je završio obraćanje taksistima.

Foto: Tanjug/AP

 

- Jedan narod, jedna zastava, jedna otadžbina, jedna država - poručio je Erdogan nakon čega su svi taksisti skočili na noge i mahali rukama u znak podrške.

U prvom krugu turskih predsedničkih izbora održanom 14. maja Erdogan je osvojio 49,5 odsto glasova, a njegov glavni protivnik Kiličdaroglu je imao 44,9 odsto podrške.

Foto: Tanjug/AP

Sinan Ogan

Kako je Republika ranije pisala, tu malu razliku u glasovima je opozicionom kandidatu mogao da premosti ultrancionalista Sinan Ogan, koji je tada neočekivano završio na trećem mestu sa 5,2 odsto glasova.

Međutim Ogan je u međuvremenu ipak odlučio da podrži Erdogana.

Kiličdaroglu od "turskog Gandija" postao bučni nacionalista, ali je dobio i podršku Kurda

Foto: Tanjug/AP

Kemal Kiličdaroglu

Vodeći opozicioni kandidat Kiličdaroglu je tokom kampanje pred prvi krug izbora imao blage nastupe i obećavao pristalicama nadu, slobodu i demokratiju, čime je opravdavao nadimak "turski Gandi". Čim je krenula borba za drugi krug Kiličdaroglu se promenio i postao bučni nacionalista.
- Objavljujem ovde da ću kući (u Siriju) poslati sve izbeglice čim budem izabran za predsednika i tačka - kazao je Kiličdaroglu na nedavnom mitingu.
To mu je osiguralo podršku Umita Ozdaga, lidera turske nacionalističke Partije pobede, koja je 14. maja dobila 2,2 glasova na parlamentarnim izborima. Kiličdaroglu je, pored toga, osigurao i podršku stranaka koje predstavljaju Kurde u Turskoj, iako je s Ozdagom dogovorio borbu protiv kurdskih terorista.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading