SI ĐINPING ISPALIO ČARLSA TREĆEG: Kineski predsednik šalje zamenika na krunisanje u Londonu (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

04.05.2023

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da će kineski potpredsednik Han Dženg prisustvovati krunisanju britanskog kralja Čarlsa Trećeg u Londonu 6. maja.

SI ĐINPING ISPALIO ČARLSA TREĆEG: Kineski predsednik šalje zamenika na krunisanje u Londonu (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug-AP, Shutterstock

Na krunisanje su pozvani samo šefovi država sa kojima zvanični Velika Britanija ima pune diplomatske odnose, kao i predstavnici britanskih oblasti i prekomorskih teritorija.

Foto: Tanjug/AP

Britanski kralj Čarls Treći

To znači da je kineski predsednik Si Đinping dobio poziv, ali je rešio da u britansku prestonicu pošalje zamenika.

- Na poziv kralja Ujedinjenog Kraljevstva Čarlsa Trećeg, specijalni predstavnik predsednika Si Đinpinga, potpredsednik Han Dženg, prisustvovaće kraljevoj ceremoniji krunisanja koja će se održati 6. maja u Londonu - navodi se u saopštenju iz Pekinga.

Foto: Tanjug/AP

Kineski predsednik Si Đinping

Kao što je Republika ranije objavila, britanske vlasti nisu poslale pozivnice na ceremoniju krunisanja kralja Čarlsa Trećeg devetorici svetskih državnika, a među njima je i ruski predsednik Vladimir Putin.

Foto: Tanjug/AP

Pripreme za krunisanje Čarlsa Trećeg u Londonu

U London nisu pozvani ni Putinov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko, kao i lideri Irana, Mjanmara, Sirije, Avganistana i Venecuele.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin nije dobio poziv za krunisanje u Londonu

Pored njih, pozivnice za krunisanje Čarlsa Trećeg nisu dobili ni severnokorejski vrhovni vođa Kim Džong Un niti Danijel Ortega, predsednik Nikaragve, ali su u slučaju ovih zemalja pozivi za krunisanje poslati visokorangiranim diplomatama iz tih država.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading