NOVA BOMBA IZ PENTAGONA! BAJDEN ŠOLCU NE VERUJE: Amerikanci špijunirali sastanak predstavnika nemačke i kineske vojske (FOTO)

Autor:

Svet

27.04.2023

14:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački mediji objavili su da je među poverljivim dokumentima iz Pentagona, koji su prethodnih nedelja procureli u javnost, otkriven i jedan koji pokazuje da su američki obaveštajci špijunirali sastanak u Berlinu između zvaničnika nemačkog Ministarstva odbrane i delegacije kineske vojske.

NOVA BOMBA IZ PENTAGONA! BAJDEN ŠOLCU NE VERUJE: Amerikanci špijunirali sastanak predstavnika nemačke i kineske vojske (FOTO)

Foto: Tanjug/AP, Pixabay,Shutterstock

Dojče vele prenosi da žuta cedulja, koju su zajedno analizirale redakcije nedeljnika Cajt i televizijskog političkog magazina Kontrasti, ukazuje da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena tajno nadgleda rad nemačkog Ministarstva odbrane, jednog od najvažnijnih u vladi kancelara Olafa Šolca.

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden

Taj dokument potiče iz paketa izveštaja američke tajne službe koji su dospeli u javnost pošto ih je na društvenim mrežama objavio mladi američki vojnik Džek Tešeira.

Kratki izveštaj američkih špijuna nosi naslov "Nemačko Ministarstvo odbrane odbija produbljenu saradnju s Narodnom Republikom Kinom, dok Kina ne postane transparentna", a navodi se da je ta beleška posle kratkog vremena ponovo nestala s interneta.

Foto: Tanjug/AP

Nemački kancelar Olaf Šolc

Obe nemačke redakcije analizirale su dokument i smatraju ga autentičnim. Navodi se da su nemački novinari poslali pitanja koordinatoru američkih tajnih službi, ali za sada nema odgovora.

Foto: Tanjug-AP

Pentagon

Prema iskazima novinara redakcije nedeljnika Cajt i televizijskog magazina Kontrasti, ovaj slučaj u međuvremenu je počeo da zaokuplja i bezbednosne organe Nemačke.

Foto: www.profimedia.rs

Ulaz u zgradu nemačkog Ministarstva odbrane

Dojče vele navodi da u dokumentu nije toliko osetljiv njegov sadržaj, koliko činjenica da Vašington još uvek sprovodi špijunske aktivnosti u nemačkim vladinim institucijama. Još 2013. je obelodanjeno da je Vašington u Nemačkoj prisluškivao i naveliko čitao prepiske zvaničnika, uključujući i komunikaciju tadašnje kancelarke Angele Merkel.

Foto: Tanjug/AP

Amerikanci ranije špijunirali i bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel

Iznad kratkog izveštaja nalazi se niz oznaka, među kojima je i TS (top secret), što u obaveštajnoj komunikaciji jeste oznaka za izuzetno osetljive dokumente koje neovlašćene oči nikako ne bi trebalo da vide. Kao izvor je naveden SI (signal intelligence), što označava elektronsko nadziranje komunikacije. Oznaka ukazuje na to da su podaci dobijeni iz elektronske pošte ili hakovanjem nekog sistema komunikacije u nemačkom Ministarstvu odbrane.

Foto: Tanjug/AP

Pentagon do podataka došao hakovanjem

Američki obaveštajci spominju sastanak koji se održao 20. februara u Berlinu kada su predstavnici Ministarstva razgovarali sa delegacijom kineskih oružanih snaga.

Vladini krugovi potvrdili su da se taj sastanak dogodio, a prema njima, to je bio deo normalne vojne diplomatije i odvijao se u koordinaciji s drugim resorima nemačke Vlade. Nemačku stranu zastupao je nadležni činovnik pomoćnog odeljenja Politika II.

Foto: Tanjug/AP

Prdstavnici kineske vojske bili na sastanku u Berlinu

Razgovaralo se o ratu u Ukrajini, napetostima oko Tajvana i o vojnoj podršci Ujedinjenim nacijama. Nemačka strana je navodno u razgovoru jasno zastupala stav da kineska strana mora da postane transparentna pre nego što dođe do produbljivanja saradnje.

U dokumentu se navodi da su Nemci svesni toga da Kinezi na evropskoj turneji sprovode ofanzivu šarmiranja sagovornika zbog toga što je porastao američki pritisak na Kinu. Osim toga, u papiru se navodi da Nemci svoju poziciju vide kao potvrdu nemačke solidarnosti sa SAD.

Nemačka vlada znala za špijuniranje

Dojče vele navodi da ova američka špijunaža posebno apsurdno izgleda zbog činjenice da je nemačka strana zvanično izvestila američku ambasadu u Berlinu o razgovorima sa Kinezima. Prema informacijama do kojih su došli novinari, nemačka vlada takođe ima uvid u taj dokument. Navodi se da je Šolcova vlada svesna činjenice da Nemačka zavisi od saznanja američkih tajnih službi, a osim toga Berlin ne želi da optereti odnose sa SAD u vreme rata u Ukrajini.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading