CUNAMI POTAPA ZAPAD: BRIKS uvodi novi svetski ekonomski poredak

Autor:

Svet

12.04.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi put u istoriji Kina, Rusija, Indija, Brazil i Južna Afrika imaju veći BDP od članica G7.

CUNAMI POTAPA ZAPAD: BRIKS uvodi novi svetski ekonomski poredak

Foto: Tanjug/AP

Države članice BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) pretekle su po ukupnom učešću društvenog bruto proizvoda (BDP) u svetskoj privredi zemlje koje čine G7. Sva predviđanja ukazuju da će se uspon bloka koji je alternativa zapadnom modelu kapitalizma nastaviti tokom ove decenije.

Svetski mediji su preneli da BRIKS sada drži 31,5 odsto globalnog BDP, dok je udeo G7, organizacije koju čine SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Ujedinjeno Kraljevstvo, pao na 30,7 odsto. Očekuje se da će se doprinos BRIKS svetskoj privredi povećati na više od 50 procenata do 2030.

Na pragu članstva i Saudijska Arabija

Naledi Pandor, ministarka spoljnih poslova Južne Afrike, izjavila je da postoji ogromno interesovanje širom sveta za članstvo u BRIKS. Ona je u martu izjavila da na njenom stolu stoji 12 pisama zainteresovanih zemalja.

Na tom spisku su UAE, Egipat, Alžir, Argentina, Meksiko, Nigerija, Iran, Bahrein, Urugvaj, Bangladeš i Vijetnam. Među njima je i Saudijska Arabija, što je najbolnije po članice G7, a posebno za SAD. Podsetimo, Saudijci su od 1971. trgovali naftom isključivo u dolarima, čime su američkoj valuti u velikoj meri obezbedili likvidnost otkako je predsednik Ričard Nikson ukinuo zlatnu podlogu. Nedavno je Saudijska Arabija počela da trguje s Kinom u juanima, što je samo potvrda njihove namere da se ubuduće čvršće vežu uz Peking kroz BRIKS, ali i Šangajsku organizaciju za saradnju.

GEOPOLITIČKI USPON

Ovo predviđanje zasnovano je na mogućem proširenju BRIKS novim državama članicama koje bi sigurno dodatno povećalo njegovu moć. Pritom, sve starije stanovništvo zemalja članica G7 čini oko deset odsto svetske populacije, dok samo u BRIKS živi 41,5 odsto stanovnika planete.

Nemački Dojče vele navodi da je naziv BRIKS iskovan kao optimističan termin koji je 2001. opisivao tada najbrže rastuće privrede na svetu, a da se sada ove države postavljaju kao alternativa postojećim međunarodnim finansijskim i političkim forumima.

- Mit o privredama u ubrzanom razvoju koji je pratio osnivanje BRIKS je izbledeo. Zemlje BRIKS sada proživljavaju svoj geopolitički uspon - ocenio je Ginter Majhold, zamenik direktora nemačkog Instituta za međunarodne i bezbednosne poslove (SWP).

Navodi se da Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika pokušavaju da se pozicioniraju kao predstavnici globalnog juga, nudeći alternativni model onom koji je uspostavio G7. Osim toga, BRIKS je 2014. s osnovnim kapitalom od 50 milijardi dolara pokrenuo sopstvenu razvojnu banku NBD (New Development Bank), koja je alternativa Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF). Takođe, zemlje BRIKS imaju i svoj mehanizam likvidnosti da bi podržale članice koje kasne u isplatama dugova.

ZAMENA I ZA MMF

Dojče vele navodi da sve ovo nije bilo atraktivno samo trenutnim članicama BRIKS, već bi moglo da bude privlačno i mnogim drugim zemljama u razvoju i privredama koje ubrzano rastu jer su imale bolna iskustva s programima strukturnog prilagođavanja i merama štednje koje im je nametao MMF. Banka koju je osnovao BRIKS je otvorena za prijem novih država članica, a u 2021. njene deonice kupili su Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Urugvaj i Bangladeš.

Ko je u BRIKS (drže 31,5 odsto globalnog BDP):

- Brazil

- Rusija

- Indija

- Kina

- Južna Afrika

Ko je u G7 (drže 30,7 odsto globalnog BDP):

- SAD

- Kanada

- Francuska

- Nemačka

- Italija

- Japan

- Ujedinjeno Kraljevstvo

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Džonko

12.04.2023 15:12

"CRNI DOLAR" je naziv za sve što je štampano bez podloge u zlatu a na konto monopola na prodaju nafte... 90. tih godina prošlog veka neke zemlje su počele da prodaju naftu EU za evro i nedugo zatim sve su redom napadnute... IRAK pa LIBIJA pa neviđene sankcije VENEC UELI, velika eksplozija naftovoda u NIGERIJI(to im je bila opomena pa su prestali) i na kraju SIRIJA... Sa ove vremenske distance vidimo koji su sve lažni izgovori za sve te ratove... Sada USA mole Venecuelu za naftu, bez milosti kradu naftu iz Sirije, iz razbijene Libije od svih frakcija otimaju naftu(libijska nafta je najčistija na svetu i ne treba joj mnogo obrade ali imaju samo 2%svetskkih rezervi)