DRŽI ČETVORE OČI OTVORENE! Putin: Pažljivo sam razmotrio PLAN Kine za rešavanje krize u Ukrajini, Rusija je za pregovore

Autor:

Svet

20.03.2023

19:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Putin i Si Đinping razgovor će nastaviti tokom večere.

DRŽI ČETVORE OČI OTVORENE! Putin: Pažljivo sam razmotrio PLAN Kine za rešavanje krize u Ukrajini, Rusija je za pregovore

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u razgovoru sa kineskim liderom Si Đinpingom u Kremlju da je pažljivo proučio plan Kine za rešavanje krize u Ukrajini i poručio da je Rusija uvek otvorena za pregovarački proces.

- Imaćemo mogućnost da razmotrimo to pitanje. Znamo da polazite od principa pravde i poštovanja osnovnih odredbi međunarodnog prava, nedeljive bezbednosti za sve zemlje, rekao je Putin - prenosi Sputnjik.

Putin je naveo da Kina zauzima pravedan i uravnotežen stav u vezi sa većinom međunarodnih pitanja.

- Simbolično je to što smo se sastali pre tačno deset godina, kada ste prvi put posetili Rusiju u svojstvu predsednika Kineske Narodne Republike. Za to vreme napravili smo suštinske korake u razvoju naših odnosa - kazao je Putin.

On je dodao da je trgovinska razmena Rusije i Kine povećana više od dva puta i da je prošle godine dostigla 185 milijardi dolara.

- Kina ima jaku ekonomiju i upravu, koja je mnogo efikasnija nego u drugim zemljama. Tokom proteklih godina napravila je skok, u celom svetu to izaziva istinsko interesovanja i mi vam čak pomalo zavidimo na tome - rekao je Putin.

Si Đinping se predsedniku Rusije obratio kao "dragom prijatelju“, istakavši da veruje da će ga ruski narod podržati u njegovim naporima.

- Zahvaljujući vašem jakom rukovodstvu, Rusija je postigla značajne uspehe u procvatu zemlje - istakao je Si.

Istakao je da mu je drago što je za prvu zemlju koju će posetiti u svom trećem mandatu odabrao Rusiju i poručio da dve zemlje treba da grade bliske uzajamne odnose.

- Kina poklanja veliku pažnju razvoju odnosa sa Rusijom, jer to ima svoju istorijsku logiku, pošto smo mi najveće susedne zemlje i partneri u sveobuhvatnoj strateškoj saradnji -  naglasio je Si.

On je istakao da u razvoju kinesko-ruskog međunarodnog strateškog partnerstva treba, s jedne strane, postići ciljeve obezbeđivanja pravednosti i jednakosti u svetu, a s druge podstaći razvoj i procvat dveju zemalja.

Putin i Si Đinping razgovor će nastaviti tokom večere.

Poseta kineskog predsednika Rusiji traje do 22. marta.

Sastanak produbljuje prijateljske odnose Kine i Rusije i šalje poruku Zapadu

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Điping zaključili su danas da je njihov sastanak u Moskvi prilika da dve države prodube "prijateljstvo bez ograničenja" i pošalju snažnu poruku zapadnim liderima da su njihovi napori da izoluju Moskvu zbog rata u Ukrajini propali.

Putin je na početku sastanka čestitao Siju čestitao reizbor za predsednika i rekao da je "malo ljubomoran" na to što je Kina u poslednjih neoliko godina napravila "kolosalan korak napred u svom razvoju koji u celom svetu izaziva istinsko interesovanje", prenosi TASS.

Ruski lider je napomenuo da je u proteklih 10 godina trgovinski promet dve države više nego udvostručen. On je rekao i da je Moskva upoznata i poštuje kinesku inicijativu za mirno rešavanje konflikta u Ukrajini i da će sa Sijem još razgovarati o njoj.

Si je na sastanku rekao da "kineska strana visoko ceni odnose sa Rusijom, koji imaju istorijsku logiku". On je zahvalio Putinu što je "pozitivno ocenio razvoj i izgradnju Kine" i što nastavlja da podržava Peking.

- U svetu koji sve više postaje multipolaran, SAD i njihovi saveznici nisu bili u stanju da izgrade širok front protiv Putina. Dok je 141 država osudilo Moskvu na glasanju u Ujedinjenim nacijama povodom prve godišnjice ulaska ruskih vojnika u Ukrajinu, nekoliko članica G-20, među kojima su Indija, Kina i Južna Afrika ostalo je uzdržano - rekao je Si, prenosi Asošiejted pres.

Kineski lider je, komentarišući predstojeće predsedničke izbore u Rusiji 2024. godine, izjavio da je uveren da će ruski narod nastaviti da podržava Putina "pod čijim se čvrstim vođstvom Rusija razvila i prosperirala".

U intervjuu za kineske medije Putin je pre sastanka opisao Sijevu posetu kao "značajan događaj" koji potvrđuje posebnu prirodu rusko-kineskog partnerstva i šalje poruku Vašingtonu da dve zemlje ne prihvataju njegove pokušaje da ih oslabi.

- Politika SAD istovremenog odvraćanja Rusije i Kine, kao i svih onih koji se ne povinuju američkom diktatu, postaje sve žešća i agresivnija - izjavio je ruski lider.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken ocenio je da to što je kineski predsednik Si Đinping posetio danas Moskvu, nakon što je Međunarodni sud pravde izdao nalog za hapšenje Putina, sugeriše da Peking ne misli da Kremlj treba da odgovara za zločine u Ukrajini.

- Svet ne bi trebalo da bude obmanut nikakvim taktičkim potezom Rusije, koju podržava Kina ili bilo koja druga zemlja, da zamrzne rat pod sopstvenim uslovima - rekao je Blinken novinarima, a preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Lideri su nastavili razgovor dok je za sutra predviđen sastanak kineskog lidera sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom, a planirani su i zvanični razgovori u proširenom formatu sa Putinom i članovima ruske vlade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading