DANSKI I NEMAČKI VOJNICI NE GINU U RATU, UKRAJINSKI MAĐARI GINU! Mađarska Vlada apelovala na MOMENTALNE mirovne pregovore

Autor:

Svet

05.03.2023

20:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odgovarajući na pitanje da li kraj rata zavisi od ruskog predsednika Vladimira Putina, Sijarto je rekao da "očigledno, postoje dve strane u ratu".

DANSKI I NEMAČKI VOJNICI NE GINU U RATU, UKRAJINSKI MAĐARI GINU! Mađarska Vlada apelovala na MOMENTALNE mirovne pregovore

Foto: Tanjug/AP

Mir u Ukrajini bi spasao živote, zato mađarska vlada apeluje na prekid vatre i momentalne mirovne pregovore, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

On je za hrvatske medije rekao da, kada je reč o poziciji Mađarske, ona se razlikuje od ostatka Evropske unije.

- Danski ili nemački vojnici ne ginu u ovom ratu, ali Mađari da - rekao je Sijarto, aludirajući na ukrajinsku etničku zajednicu u Mađarskoj, čiji se pripadnici bore u ukrajinskoj vojsci, prenosi novinska agencija MTI.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Peter Sijarto

On je rekao da je na "ratna retorika u toj hemisferi mnogo jača nego priča o miru", ali se nada da će evropske i transatlanske zajednice takođe usvojiti mađarsku poziciju.

- Mađarska nije deo konflikta, stoga, nije na mađarskoj vladi da kaže šta treba da se desi nakon prekida vatre, ali geografski integritet i suverenitet mora da se sagleda. Jasno je ko je koga napao, a Budimpešta osuđuje Rusiju zbog rata - poručio je Sijarto.

Odgovarajući na pitanje da li kraj rata zavisi od ruskog predsednika Vladimira Putina, Sijarto je rekao da "očigledno, postoje dve strane u ratu" i da se nada da će strane razgovarati jer, kako je naveo, ''obe strane žele održiv mir''.

Upitan o mogućnosti da premijer Viktor Orban poseti Kijev, Sijarto je rekao da je Orban dobio poziv i da sada "tehnički detalji moraju da budu razjašnjeni".

- Kada se steknu uslovi, može biti posete - rekao je Sijarto.

Na temu prijema Finske i Švedske u NATO, Sijarto je rekao da je mađarska vlada podržala njihove aplikacije, dodajući da smatra da će poslanici podržati predlog vlade koji je na skupštinskom razmatranju.

Na pitanje zagrebačkih medija o podršci Budimpešte Republici Srpskoj, Sijarto je rekao da Mađarska ima "veoma dobre" odnose sa Srbijom i da smatra da je stabilnost na Zapadnom Balkanu ključna, prenosi MTI.

Ekonomska stabilnost je ključ, i zato, kako je dodao Orban, mađarska vlada podržava mala i srednja preduzeća u RS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading