POSTAVLJEN EKSPLOZIV U NAJVEĆEM SKLADIŠTU MUNICIJE ISTOČNE EVROPE? Scenario bi mogao da bude kao u HIROŠIMI!

Autor:

Svet

28.02.2023

10:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skladište municije Kobasna najveće je u istočnoj Evropi i sadrži do 20. 000 tona oružja i municije iz sovjetske ere.

POSTAVLJEN EKSPLOZIV U NAJVEĆEM SKLADIŠTU MUNICIJE ISTOČNE EVROPE? Scenario bi mogao da bude kao u HIROŠIMI!

Foto: Printscreen/YOUTUBE/ZIARUL DE GARDĂ /

Bivši vojni inspektorat Ministarstva odbrane Moldavije objavio je da su oružane snage Pridnjestrovlja postavile eksplozive u sva skladišta oružja unutar otcepljene regije, uključujući skladište municije Kobasna, tako da će, ako započne bilo kakva vojna operacija, to izazvati katastrofalnu štetu u delovima Moldavije, Pridnjestrovlje i Ukrajina, navodi tviter nalog OSINt Defender.

Zasad ove tvrdnje nisu potvrđene, niti ima reakcije iz Moldavije.

Moldavski političar Anatolie Prohnici u intervjuu je juče rekao da je skladište Kobasna izuzetno opasno s obzirom na količinu municije. Dogodi li se udarac dronom na to skladište, šteta bi mogla biti neverovatna. Zagađenje vazduha i dim mogu da stignu sve do Beča u Austriji, rekao je.

Inače, skladište municije Kobasna najveće je u istočnoj Evropi i sadrži do 20. 000 tona oružja i municije iz sovjetske ere. Veruje se da ga čuva oko 1.500 ruskih vojnika.

Još od početka sukoba Rusije sa Ukrajinom, u Moldaviji raste zabrinutost zbog skladišta municije u Kobasni, a neki veruju da bi tamošnje oružje moglo da se upotrebi u potencijalnom budućem vojnom sukobu.

Pored toga, Akademija nauka Moldavije utvrdila je da bi eksplozija oružja koje se nalazi u skladištu municije, a kojem je odavno istekao rok trajanja, bila ekvivalentna atomskom bombardovanju Hirošime i Nagasakija. Zabrinutost za takav događaj porasla je nakon eksplozije u Bejrutu 2020. godine.

Ministarstvo odbrane u Kišinjevu saopštilo je u petak da „nema direktnih pretnji po vojnu bezbednost države”, nakon što je Moskva ponovo optužila Ukrajinu da priprema „invaziju” u Pridnjestrovlju i upozorila da bi svaka pretnja tamošnjim ruskim vojnicima izazvala adekvatan „vojni odgovor dela Rusije, piše News.ro, a citira StiriPeSurse.

Ministarstvo odbrane Republike Moldavije dalo je niz pojašnjenja o „informacijama koje kruže onlajn prostorom, o mogućim izazovima Ukrajine u levom Dnjestarskom regionu“ i uverava da prati „sve događaje, akcije i promene koje se dešavaju u regionu i na teritoriji koju kontroliše Pridnjestrovski režim”.

- Napominjemo da trenutno nema direktnih pretnji vojnoj bezbednosti države. Ministarstvo radi sa svim drugim organima državne bezbednosti da zajedno sprečimo svaki pokušaj destabilizacije, održi mir i stabilnost u zemlji, kako bi naši građani bili bezbedni - navodi se u saopštenju.

Obustavljaju letove

Mađarska niskotarifna aviokompanija "Viz er" saopštila je danas da ce obustaviti letove za glavni grad Moldavije Kišinjev od 14. marta zbog zabrinutosti za bezbednost vazdušnog prostora.

Bezbednost putnika i posade ostaje prioritet "Viz era" i zbog nedavnih dešavanja u Moldaviji i povišenenog rizika u vazdušnom prostoru te zemlje, doneta je odluka da se obustave svi letovi za Kišinjev od 14. marta, navodi se u saopštenju.

Moldavske vlasti za civilno vazduhoplovstvo saopštile su da je ta odluka iznenadna i za žaljenje, preneo je Rojters.

"Viz er" je naveo da ce uvesti dodatne letove iz rumunskog grada Jašija kao zamene, uključujuci i nove usluge za Berlin, i više letova za Barselonu, Milano, Bergamo, Bolonju, Rim, Dortumund, Larnaku, London i Trevizo.

Moldavski ministar inostranih poslova Niku Popesku rekao je u sredu da je Moldavija spremna za, kako je rekao, "pun spektar pretnji", s obzirom na strahove da bi Rusija mogla intenzivirati pokušaje destabilizacije zemlje.

Tenzije između Rusije i Moldavije su povećane u poslednje vreme od kada su ruske rakete usmerene na Ukrajinu ušle u moldavski vazdušni prostor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading