ZEMLJA BEZ LOPOVA! Broj pljački banaka u 2022. u ovoj evropskoj državi PAO NA NULU!

Autor:

Svet

03.01.2023

22:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj pljački banaka u Danskoj pao je na nulu prošle godine, pošto su pojačano obezbeđenje i smanjena upotreba gotovine u toj nordijskoj zemlji učinili pljačke manje unosnim.

ZEMLJA BEZ LOPOVA! Broj pljački banaka u 2022. u ovoj evropskoj državi PAO NA NULU!

Foto: Dražen Ostojić

Broj pljački banaka u Danskoj stalno opada od 2000. godine, kada se dogodila 221 pljačka, skoro po jedna svakog radnog dana, prenosi Si-En-En.

U 2021. godini Danska je imala samo jednu pljačku banke, prema podacima Fajnens Denmark, industrijske grupe za zajmodavce, dok je Blumberg objavio da 2022. godine nije bilo nijedne pljačke.

- Povećan broj nadzornih kamera, poboljšani alarmni sistemi i jača saradnja s policijom pomogli su da se broj pljački smanji do nule - kaže direktor za digitalizaciju Fajnens Denmarku Majkl Busk-Jepsen.

Na opadanje broja pljački uticalo je i veliko smanjenje broja blagajnika: od oko 800 filijala banaka u Danskoj, samo oko 20 i dalje ima osoblje koje se bavi depozitima i isplatama, rekao je Busk-Jepsen za Si-En-En, te ogromna većina klijenata koristi bankomate kojih je u Danskoj oko 2.000.

Danska ima oko 5,9 miliona stanovnika i redovno se rangira kao jedna od najsrećnijih zemalja na svetu. Godine 2022. zauzela je drugo mesto posle Finske u Svetskom izveštaju o sreći, sa visokom ocenom u očekivanom zdravom životnom veku, BDP-u po glavi stanovnika, socijalnoj podršci i niskoj korupciji.

Pljačke banaka su u opadanju i u drugim zemljama, jer prelazak sa gotovine na digitalno bankarstvo dovodi do „sajber-kriminala”, kao što su hakovanje i prevare, koje ciljaju bankovne i druge lične podatke.

Američke banke su pretrpele 1.724 pljačke u 2021. godini, prema statističkim podacima FBI-ja o bankarskom kriminalu.

Prevare u onlajn bankarstvu su u porastu i u Danskoj, rekao je Busk-Jepsen.

- U starim danima pljačkaši su išli u banke, a sada 'idu' kod klijenata banaka - doduše virtuelno, preko interneta - dodao je on.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading