BACIO JE PUTINU RUKAVICU U LICE, A ONDA POBEGAO IZ RUSIJE: Podigla se velika bura - glavni neprijatelj Kremlja uslikan u ovoj zemlji! (FOTO)

Autor:

Svet

26.12.2022

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Anatolij Čubais (67), glavni čovek za privatizaciju u Rusiji tokom 90-tih godina prošlog veka i jedna od najznačajnijih figura u Kremlju za vreme administracije predsednika Borisa Jeljcina, uslikan je u Izraelu.

BACIO JE PUTINU RUKAVICU U LICE, A ONDA POBEGAO IZ RUSIJE: Podigla se velika bura - glavni neprijatelj Kremlja uslikan u ovoj zemlji! (FOTO)

Foto: shutterstock, tankug/ Ap

Kako piše Dejli mejl, nakon što je podneo neopozivu ostavku na mesto specijalnog međunarodnog izaslanika predsednika Vladimira Putina zbog ruske invazije na Ukrajinu, Čubais je pobegao iz zemlje zbog straha da će biti otrovan.

Prema navodima britanskog tabloida, pošto je na leto bio hospitalizovan na Sardiniji, Čubais je otišao u Izreal, zemlju za koju ga vezuje poreklo i gde je dobio i izraelski pasoš.

- To mu daje mogućnost da putuju i žive u Evropi bez viza - navodi Dejli mejl pozivajući se na izveštaj nezavisne ruske medijska kuće "Možemo da objasnimo".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Anatolij Čubajs

 

Čubajs je, kako je Republika već pisala, neopozivu ostavku dao u martu, u prvom mesecu rata u Ukrajini, zbog čega se u krugovima na zapadu veruje da je dospeo na Putinovu crnu listu i zbog čega su mu ruske službe radile o glavi.

U prilog tezi da je otrovan, iako ona nikada nije zvanično potvrđena, ide i činjenica da je njegovo teško zdravstveno stanje dijagnostifikovano kao Gilen-Bareov sindrom, teško oboljenje koje karekteriše privremena paraliza i potpuna ukočenost mišića.

Na fotografiji koju je objavio Dejli mejl a koja se ubrzo proširila društvenim mrežama vidi se kako Čubais sedi za stolom jednog od kafića u Tel avivu.

Inače, Čubais nije jedini ruski državljani za koga se zna da je dobio izraelski pasoš. 

Kako je Republika već pisala, vlasnica izraelskog pasoša je i Ksenija Sobčak (41), istaknuta TV ličnost i bivši kandidat za predsedničke izbore.

Ona je iskoristila pasoš da pobegne preko Belorusije u državu EU Litvaniju - ali se kasnije vratila nakon evidentnog uveravanja da Putin nije naredio njeno hapšenje.

Gospođa Sobčak poznaje Putina od detinjstva kada je njen otac - tadašnji gradonačelnik Sankt Peterburga - postavio bivšeg špijuna KGB-a Putina za svog zamenika.

Upravo ona je prvi put u avgustu izvestila da se Čubais iznenada razboleo od akutne utrnulosti u rukama i nogama.

 

Ključna osoba u privatizaciji ruske ekonomije

Čabajs je bio ključna figura u privatizaciji ruske ekonomije posle pada Sovjetskog Saveza.

12 godina, tačnije do 2020. godine bio je na čelu ruske Korporacije za nanotehnologiju (RUSNANO).

Čabajsovi jevrejski koreni došli su preko njegove majke Raise Sagal, iz Litvanije.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading