UKRAJINA PUTINU VIŠE NIJE GLAVNI CILJ? Satelitski snimci otkrili: Rusija krenula u osvajanje JOŠ JEDNE TERITORIJE!

Autor:

Svet

23.12.2022

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rat u Ukrajini je u fokusu svetske javnosti i svedočimo komplikovanim i ponekad dvosmernim političkim odlukama od Vašingtona, preko Kijeva, pa sve do Moskve.

UKRAJINA PUTINU VIŠE NIJE GLAVNI CILJ? Satelitski snimci otkrili: Rusija krenula u osvajanje JOŠ JEDNE TERITORIJE!

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin

Nakon što je Rusija krenula u vojnu operaciju u Ukrajini, deo sveta se suočio sa Moskvom, ali ne silom, već finansijski. S jedne strane, velike ekonomije su uvele ekonomske sankcije i zabranu uvoza ključnih novih tehnologija i komponenti.

S druge strane, Moskva nema nameru da se preda i, uprkos svemu i svima, nastavlja da gura svoju industriju naoružanja do punog kapaciteta.

Stvari nisu jednosmerne kao što izgleda, i ne dešavaju se tako brzo i efikasno kako bismo želeli. Istovremeno, Rusija pokazuje stoicizam i snalažljivost kako bi proporcionalno odgovorila na otpor Zapada. Ukrajina nastavlja da dobija oružje, municiju, opremu, medicinske potrepštine i humanitarnu pomoć od svojih partnera protiv ruske specijalne operacije. Rusija, s druge strane, uzvraća dosledno i sa sada već velikim, čak i ogromnim zalihama oružja.

Ali Ukrajina nije jedina stvar na koju Rusija misli. Najveća teritorija na svetu treba dublje da razmisli o svojoj odbrani. Na svim frontovima i u svim vojnim domenima. I dok ratuje sa Ukrajinom angažujući hiljade vojnika u borbi, Rusija polako preuzima krajnji sever – Arktik.

Novi satelitski snimci od poslednjih nekoliko dana pokazuju tekuće popravke na dve glavne tamošnje radarske stanice – jedna je u Olenegorsku, na severozapadu Rusije, u blizini Finske; a drugi u Vorkuti, severno od arktičkog kruga. Kompanija koja je predstavila satelitske snimke je "Maxar Technologies". Zvaničnici kompanije dali su svoj komentar za američki televizijski kanal CNN.

Prema njihovim rečima, prva radarska stanica je nova i u odmakloj fazi izgradnje. To je važna lokacija i za Rusiju i za NATO pošto je Olenegorsk blizu Finske i Norveške, prenosi Alo.

Prema američkoj kompaniji Maxar Technologies, ​​Rusi su izvršili velike popravke na dve piste na severu u dve druge ruske vojne baze na Arktiku. Takođe, satelitski snimci pokazuju da je Moskva nedavno remontovala još jednu radarsku stanicu Oružanih snaga Rusije – onu u Tiksiju.

Međutim, satelitski snimci nisu jedini dokaz povećane ruske aktivnosti u toj oblasti. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je, takođe američkoj televizijskoj kompaniji CNN, da su Rusi udvostručili svoje vojno prisustvo na visokom severu.

- Postoji značajno jačanje ruske vojske na visokom severu - rekao je Stoltenberg. Stoltenberg je rekao da su zbog rata u Ukrajini ruske baze na Arktiku trenutno "u pozadini". Ali, po rečima šefa NATO-a, oni su od istog strateškog značaja kao i Ukrajina. Razlog - visoki sever je najkraći put od Rusije do Severne Amerike, odnosno SAD.

Stoltenberg je precizirao da strateški značaj ovih baza ostaje nepromenjen, upravo zbog aktuelnog rata sa Ukrajinom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
MILOS

24.12.2022 07:32

Koliko ste uzeli od onih 400 miliona dolara?

Tzar

24.12.2022 14:00

Bas mi je drago.Respect za Putina