RUŽIČASTI KOKAIN STIGAO U EVROPU! Droga svima dostupna, posebno su DECA na udaru zbog jednog sastojka

Autor:

Svet

11.12.2022

14:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Informacija o pojavi nove droge na tržištu uznemirila je Evropljane!

RUŽIČASTI KOKAIN STIGAO U EVROPU! Droga svima dostupna, posebno su DECA na udaru zbog jednog sastojka

Foto: www.profimedia.rs

Ružičasti kokain, tusi

Jarko ružičasta droga iz Kolumbije koja je mešavina MDMA i ketamina postaje sve popularnija u Evropi. Na ulici se zove "tusi" (od 2C), a mediji i policija je zovu "ružičasti kokain" iako ne sadrži kokain. Sve češće ga zaplenjuje policija u Španiji, ali i na drugim mestima u Evropi.

- U velikim gradovima Kolumbije droga je postala sinonim za novu generaciju mladih dilera koji je i prave i prodaju, pre svega u noćnim klubovima u zemlji turistima u potrazi za seksom. Dileri je zbog specifične boje guraju kao rad ekskluzivniji od kokaina, ali "tusi" je više brend nego specifična supstanca - piše Vice.

Ova droga se prvi put pojavila na ulicama Kolumbije oko 2010. Ružičasti prah, obojen bojom za hranu kako bi se izdvojio od drugih praškastih droga, i često s mirisom jagode, nazvan je "tusi" jer sadržavao psihodelik 2CB. Noviji forenzički testovi su pokazali da se "tusi" u međuvremnu pretvorila u nepredvidljivu mešavinu, koja najčešće sadrži različite proporcije ketamina i MDMA, popunjenu kofeinom.

Proizvod, koji se pravi u lokalnim "uradi sam" laboratorijama, varira u zavisnosti od svakog "kuvara" i ustanovljeno je da sadrži niz drugih droga, kao što su benzos, met i katinoni, a glasine da je otkriveno da sadrži fentanil nisu dokazane.

Ustanovljeno je da korisnici doživljavaju mešavinu sedativnog tripa ketamina sa stimulativnijim radom MDMA i kofeina.

Španska policija je prošle nedelje saopštila da je uhapsila sedam članova bande za koje se tvrdi da su umešani u distribuciju kokaina i "tusija" u Madridu i Malagi, koje su prokrijumčarili u koferima vazdušnim putem iz Latinske Amerike.

U njihovim domovima u Španiji pronađeno je osam kilograma materije koju su policajci nazvali "ružičastim kokainom", kao i običan kokain i gotovina.

U avgustu je policija na ostrvu Ibica pronašla 13 kilograma "ružičastog kokaina", što je verovatno najveći ulov "tusija" u Evropi, zajedno sa regularnim kokainom i ketaminom, 440.000 evra u gotovini i jednom automatskom puškom.

Prema izveštaju UN o porastu ilegalne trgovine ketaminom, objavljenom ove nedelje, ove godine "tusi" je primećen na muzičkom festivalu u Velikoj Britaniji, kao i u Austriji i Švajcarskoj. U julu je kolumbijski državljanin uhapšen zbog šverca kokaina u Italiju nađenog sa "tusijem" u njegovoj kući u Milanu.

- Ova droga je povezana s kulturom trgovaca neodrogama u Kolumbiji - rekao je za "Vice" Hulian Kuintero, sociolog i istraživač u Social Technical Action, kolumbijskoj nevladinoj organizaciji.

On kaže da je uz pomoć "tusija" kultura neodroga srušila monopol na novac i lepe žene koji su imali trgovci kokainom.

- Sa "tusijem" svako može da se igra trgovca drogom. Kultura tinejdžerskih gangstera je demokratizovana - kazao je Kuintero.

Danas je "tusi" peta najpopularnija droga u Kolumbiji.

Nije "droga elite", dostupna je svima

Vlada mišljenje da je "ružičasti kokain" droga elite, koju koriste modeli i bogati ljudi, ali ovaj proizvod koriste ljudi sa svih nivoa, kaže Klaudio Vidal, direktor Energi Control. Iako se u početku mogla naći uglavnom u velikim gradovima poput Madrida ili Barselone, ili na turističkim lokacijama poput Ibice i Kosta del Sol, danas se proširila i na druge gradove.

Širenje "tusija" je deo sporog, ali značajnog pomaka u svetskoj nabavci droga, od lekova na biljnoj bazi kao što su kanabis, kokain i heroin, do sintetičkih droga napravljenih u laboratorijama, što je često lakše i jeftinije za proizvodnju, ali, poput fentanila, može biti nepredvidljivije i smrtonosnije.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading