SMRTONOSNI ROBOTI USKORO NA ULICAMA SAN FRANCISKA? Pucaće na kriminalce

Autor:

Svet

30.11.2022

07:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija u San Francisku bi uskoro mogla da počne da koristi potencijalno smrtonosne robote na daljinsko upravljanje u vanrednim situacijama, ako odluka dobije zeleno svetlo od gradskog veća.

SMRTONOSNI ROBOTI USKORO NA ULICAMA SAN FRANCISKA? Pucaće na kriminalce

Foto: telegraf.rs/printskrin

Ovoj odluci se protivi Udruženje za nadzor policije, koje smatra da bi to moglo da dovede do krajnje militarizacije policije, koja je ionako preterano agresivna prema siromašnim i manjinskim zajednicama.

I dok udruženja tvrde da su parametri pod kojima se dozvoljava upotreba policijskih robota previše nejasni, Policijska uprava San Franciska je rekla da nema unapred naoružane robote i da ne planira da ih naoruža. Ali mogli bi da rasporede robote opremljene eksplozivnim nabojima "da kontaktiraju, onesposobe ili dezorijentišu nasilnog, naoružanog ili opasnog osumnjičenog" kada su životi u pitanju, rekla je portparolka policije San Franciska Alison Maksi, prenosi ABC njuz.

- Roboti opremljeni na ovaj način bi se koristili samo u ekstremnim okolnostima da bi se spasili ili sprečili dalji gubitak nevinih života - dodala je ona.

Program je omogućio Tramp

Policijski predlog ne navodi detalje kako roboti mogu, a kako ne mogu biti opremljeni, ostavljajući otvorenu mogućnost daljeg naoružanja. „Roboti će biti korišćeni kao smrtonosna opcija sile samo kada je opasnost od gubitka života za javnost ili službenike neminovna i nadmašuje bilo koju drugu opciju sile koja je dostupna organima za sprovođenje zakona“, navodi se u saopštenju policije.

Policija San Franciska trenutno ima desetak funkcionalnih robota koji se koriste u situacijama bombe ili za nadzor pri slaboj vidljivosti, kaže policija. Nisu odmah odgovorili na upite o tome kako su nabavili robote.

Kao predsednik, Donald Tramp je 2017. godine potpisao naredbu kojom se omogućava ovaj program Pentagona, nakon što ga je njegov prethodnik Barak Obama ograničio 2015. godine, uglavnom zbog negativnih reakcija javnosti na upotrebu vojne opreme tokom protesta u Fergusonu kada je ubijen Majkl Braun.

Gradski zvaničnici koji se protive toj odluci rekli su da su zapanjeni što bi grad koji ceni svoj aktivizam, raznolikost i privatnost čak razmotrio davanje takvih ovlašćenja policiji. Kancelarija javnog branioca u San Francisku poslala je u ponedeljak pismo odboru u kome kaže da je davanje policiji „mogućnosti da ubija članove zajednice na daljinu“ u suprotnosti sa progresivnim vrednostima San Franciska, piše Index.hr.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading