LEGLO RUSKIH ŠPIJUNA USRED EVROPE: Otkrivena zgrada puna obaveštajaca, Švedska u ozbiljnom problemu

Autor:

Svet

28.11.2022

20:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Manje od nedelju dana nakon što su švedski zvaničnici uhapsili ruski par pod optužbom za špijunažu, istraživačka firma Bellingcat otkrila je da uhapšeni muž i žena poseduju stan u istoj moskovskoj zgradi u kojoj se nalazi još nekoliko visokorangiranih službenika GRU, ruske vojne obaveštajne službe.

LEGLO RUSKIH ŠPIJUNA USRED EVROPE: Otkrivena zgrada puna obaveštajaca, Švedska u ozbiljnom problemu

Foto: Tanjug/AP

 Među ostalim poznatim stanarima zgrade su navodni učesnici trovanja Novičokom i supervizor kampanje dezinformacija o letu 17 Malaisia Airlinesa, piše Meduza.

Kako je ranije saopšteno, dva ruska imigranta i navodni špijuni uhapšeni su u Stokholmu 22. novembra. Istraživači publikacija "Ekpressen i Dossier Cente"r (projekat koji finansira bivši naftni tajkun Mihail Hodorkovski, a koji prati osumnjičene kriminalne aktivnosti povezane sa Kremljom) identifikovali su osumnjičene kao 59-godišnjeg Sergeja Skvorcova i 58-godišnju Elenu Kulkovu.

Od 1997. godine žive u Švedskoj i pored ruskog imaju i švedsko državljanstvo. Prema optužnici podnetom Okružnom sudu u Stokholmu, osumnjičeni su aktivno špijunirali od 2013. godine.

 


Istraživački novinar Kristo Grozev otkrio je da su par i njihova ćerka registrovani kao vlasnici stana u Moskvi u ulici Zorge 36. Nejasno je, međutim, da li je par ikada tamo živeo. Bellingcat takođe izveštava da general-major GRU Denis Sergejev (tajno ime: Sergej Fedotov), navodni učesnik u trovanju Skripalja, živi u stanu pored špijunskog para. Sergejev je takođe navodno bio umešan u trovanje bugarskog biznismena Emilijana Gebreva 2015. Novičok.

 


U istoj zgradi živi i general-major Andrej Averjanov, načelnik jedinice GRU 29155 (poznat po vršenju stranih ubistava). Averjanov je, između ostalog, bio i komandir operacije koja je izazvala eksplozije u skladištima municije u Vrbetici u Češkoj 2014. U toj operaciji su učestvovali navodni službenici GRU, poznati po imenima Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov. Pored njih, u zgradi se nalazi general-major Andrej Ilčenko, koji je, prema Bellingcat-u, odgovoran za višestruke kampanje dezinformisanja GRU-a.

Na primer, prema izvorima Bellingcat-a iz ruske publikacije The Insider, Iličenko je nadgledao saradnju između bivše novinarke RT Džejn Džerlasove i Holanđanina Maksa van der Verfa, koji su (pod maskom istražne jedinice pod nazivom Bonanza Media) širili lažne vesti o Flightu. 17 Malaisia Airlines. Nakon što je Insajder objavio taj izveštaj, policija je pretresla stan glavnog urednika Romana Dobrohotova u okviru slučaja koji se tereti za van der Verfa za klevetu. Dobrohotov je ubrzo pobegao iz Rusije.

 


Prema švedskim vlastima, Sergej Skvorcov i Elena Kulkova posedovali su različite kompanije u zemlji, uključujući IT usluge i dobavljača opreme za brodove i avione. Bellingcat tvrdi da je jednu od kompanija de fakto kontrolisao penzionisani pukovnik GRU-a preko druge kompanije sa sedištem na Kipru.

Par je takođe bio u kontaktu sa švedskom obaveštajnom službom. Ispostavilo se da je ćerka para delila stan sa sinom bivšeg visokog funkcionera MUST-a, švedske vojne obaveštajno-bezbednosne službe.
 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading