RAZBEŽALI SE! Niko na SAMITU u Jermeniji nije smeo da se slika pored Putina! I DOMAĆIN POBEGAO! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

24.11.2022

20:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin u sredu je stigao u Jerevan, prestonicu Jermenije, na sastanak Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), ruskog kolektivnog vojnog saveza.

RAZBEŽALI SE! Niko na SAMITU u Jermeniji nije smeo da se slika pored Putina! I DOMAĆIN POBEGAO! (FOTO/VIDEO)

Foto: Printskrin/Youtube

U tom trenutku Evropski parlament je izglasao neobavezujuću rezoluciju o proglašenju Rusije "državnim sponzorom terorizma“.

Kada je Putin stigao u Jerevan, tamo su ga dočekali brojni aktivisti koji su protestovali protiv njega, a što se tiče regionalnih lidera, ni oni nisu bili oduševljeni zbog njegovog dolaska.

- Namerni napadi i zločini koje je izvršila Ruska Federacija nad civilnim stanovništvom Ukrajine, uništavanje civilne infrastrukture i druga ozbiljna kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava predstavljaju akte terora nad ukrajinskim stanovništvom i predstavljaju ratne zločine - rekli su poslanici EP.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je u sredu da bi Evropski parlament trebalo da bude imenovan za "sponzora idiotizma“.

Kad je reč i o drugim regionima, otpor Vladimiru Putinu prisutan je i u njima, pa čak i u zemljama na koje Rusija gleda kao na saveznike.

Ruskog predsednika je u sredu dočekalo nekoliko stotina demonstranata u Jermeniji, a mnogi od njih nosili su upaljene baklje, kao i transparente na kojima je bilo navedeno "ne ratu" i "Putin ubica". Takođe su nosili zastave Jermenije, SAD i Ukrajine.

Demonstranti su se okupili na Trgu Rusije i Trgu Nžde i pozvali Jermeniju da se distancira od Rusije, piše Moskov tajms.

Pašinjan bi što dalje od Putina

Po svemu sudeći, i premijer Jermenije Nikol Pašinjan imao je jasan pokušaj distanciranja od ruskog lidera dok je trajalo fotografisanje na marginama sastanka.

 

 

Snimak koji je zabeležio trenutak kada se Pašinjan pomera što dalje od Putina obišao je internet i izazvao brojne reakcije.

Činilo se da je njegovo ponašanje daleko manje prisno u odnosu na ono od Putinove poslednje posete Jermeniji 2019. godine, kada je Pašinjan napravio selfi sa Putinom.

Osim Pašinjana, čini se da i drugi lideri, poput predsednika Tadžikistana Emomalija Rahmona - ignorišu Putina.

Pašinjan, ima, naravno, i druge razloge da se distancira od Putina. Jermenski premijer je u prošlosti izrazio nezadovoljstvo načinom na koji se ODKB, na čelu sa Rusijom, nosio sa borbama između Azerbejdžana i Jermenije ove jeseni.

Odbio potpisivanje deklaracije

Pašinjan je ponovo izrazio svoju frustraciju u sredu i na sastanku ODKB, navodi Rojters.

Do sastanka dvojice lidera došlo je nakon što je Pašinjan odbio da potpiše nacrt deklaracije samita ODKB.

Pašinjan je tokom sastanka sa Putinom istakao da su mnoge odluke donete na sednici Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB, ali da se o nekim pitanjima nisu mogli dogovoriti.

Ranije tokom dana, Pašinjan je saopštio liderima zemalja članica ODKB da neće potpisati nacrt deklaracije grupe.

 

 

On je naveo da je to zbog odsustva u deklaraciji političke ocene „agresije“ Azerbejdžana na teritorijalni integritet Jermenije.

Snimak kako Pašinjan odbija da potpiše deklaraciju pokazuje i šok na licu Aleksandra Lukašenka, beloruskog predsednika.

- Deprimirajuće je što članstvo Jermenije u ODKB nije odvratilo Azerbejdžan od agresivnih akcija - rekao je Pašinjan.

Putin je samo priznao da ODKB ima „probleme“, ali nije precizirao šta su oni.

Sve veći otpor Rusiji dolazi upravo u trenutku kada je Rusija u sredu pokrenula udare na Ukrajinu, pogodivši porodilište i ubivši novorođenče, kao i troje u Kijevu, prema ukrajinskim vlastima. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je počinila „teror i ubistvo” nakon napada.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading