JEZIVA ISPOVEST ŽENE IZ BOLNICE: Krema protiv akni me je upropastila, usne su mi uništene - bukvalno su crne (FOTO)

Autor:

Svet

17.11.2022

19:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tretman protiv akni može da izazpve retke neželjene efekte, koje je korona dodatno otežala.

JEZIVA ISPOVEST ŽENE IZ BOLNICE: Krema protiv akni me je upropastila, usne su mi uništene - bukvalno su crne (FOTO)

Foto: Prontscreen/TikTok

Krema protiv akni joj uništila usne

Žena tvrdi da su joj usne postale crne i žute nakon što je tretman protiv akni izazvao retku nuspojavu tokom borbe protiv kovida.

Ona je objavila video na TikToku u kojem kaže da njen tretman može da izazove suvu, perutavu kožu, koju je virus pogoršao.

Ova žena iz Amerike, rekla je da u sebi ima visoku dozu vitamina A -izotretinoina, koji zatvara kožne lojne žlezde. Ove žlezde su povezane sa razvojem teških akni ako se začepe.

TikTokerka, zvana Ejveri, otkrila je svoje crne i otečene usne nakon što je dobila delta soj koronavirusa.

Objasnila je da su već bile suve i ispucale od tretmana, ali kada je dobila virus, razvile su se žuti žuljevi i debela kora na usnama. Lekari su joj dijagnostikovali impetigo, infekciju kože uzrokovanu bakterijom streptokok, ali joj se stanje pogoršalo, usne su joj pocrnele.

Nakon što je požurila u bolnicu, objasnila je šta se dogodilo, rekla je: "Zove se mikormikoza i dogodilo se jer sam imala pukotine na usnama. Kovid se pojavio u mojim ustima zbog napuknutih usana, pa budite oprezni, jer je odvratno."

- Kad sam se razbolela drugi put od delta varijante, dobila sam streptokok, upalu sinusa, infekciju uha, bukvalno sve! Bilo je užasno, neko vreme sam umirala.

Redak neželjeni efekat

- Tada sam primetila da su usne počele kvare. - rekla je pratiocima i objasnila da su nuspojave njenog lečenja akni u kombinaciji sa kovidom dovele do retke gljivične infekcije.

Može uticati na sinuse, mozak i pluća, između ostalih organa, a ako se ne leči može biti smrtonosan.

Ejveri je obožavaoce obavestila vestima da je bolnici i da je dobro, osim što se plaši da se pogleda u ogledalo.

Republika

Foto: Prontscreen/TikTok

Ejveri Anderson

U Indiji je zabeleženo nekoliko izveštaja o crnoj gljivičnoj infekciji koju izaziva delta soj. Retko stanje uzrokuju plesni poznate kao mikromikoze koje mogu ubiti ljude čiji je imunološki sistem slab. Kada se spor, koje se prirodno pojavljuju u okruženju udišu, one napadaju pluća i sinuse pre nego što se prošire na lice i mozak.

Šta je mikromikoza?

Mikormikoza je naziv koji se koristi za bilo koju gljivičnu infekciju uzrokovanu grupom plesni zvanom mikormicite. Ove gljivice žive u celom okruženju. Mikormikoza uglavnom pogađa ljude koji imaju zdravstvene probleme ili uzimaju lekove koji smanjuju sposobnost tela da se bori protiv klica i bolesti. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, simptomi se razlikuju u zavisnosti od toga gde gljivica raste.

Simptomi rinocerebralne (sinusne i moždane) mikormikoze uključuju glavobolju, jednostrano oticanje lica, začepljenje nosa i sinusa, crne lezije na nosnom mostu ili gornjem delu usta, koje ubrzo postaju ozbiljne groznice.

Simptomi plućne mikromikoze uključuju groznicu, kašalj, bol u grudima, kratak dah.

Simptomi gastrointestinalne mikormikoze uključuju bol u stomaku, mučninu i povraćanje, gastrointestinalno krvarenje.

Mikormikoza izaziva zamagljen ili dvostruki vid, bol u grudima i otežano disanje.Smatra se da je stanje eksaliralo u Indiji zbog nedostatka dostupnih lekova za lečenje.

Profesor Dejvid Dening iz Globalnog akcionog fonda za gljivične infekcije (GAFFI) i Univerziteta u Mančesteru, rekao je:

- Najčešće zahvaćeni delovi tela su sinusi i nos, a infekcija se može proširiti i u zadnjem delu oka ili u obraz sa jedne ili obe strane, a u kasnim slučajevima to može direktno uticati na mozak - prenosi The Sun.

Drugi organ koji je najčešće zahvaćen su pluća i mogu izazvati ozbiljnu upalu pluća koja napreduje i može zahvatiti krvne sudove, a iskašljavanje krvi je relativno uobičajeno.

On je dodao da je mikormikoza postala "ozbiljna komplikacija Kovida-19". Indija je proglasila epidemiju u maju kada je najmanje 11.000 pacijenata razvilo mikormikozu nakon oporavka od kovida.

Sada se brojka procenjuje na više od 28.000, sa stotinama mrtvih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading