SUROVI SUROVIKIN! Ko je ruski general koji je izveo napad na Kijev: Učestvovao u Drugom čečenskom ratu i komandovao u Siriji!

Autor:

Svet

10.10.2022

09:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imenovanje generala Sergeja Surovikina na mesto prvog sveobuhvatnog komandanta trupa od strane ruskog predsednika Vladimira Putina mogla bi da bude prekretnica u Ukrajini i znak da počinje nova faza rata.

SUROVI SUROVIKIN! Ko je ruski general koji je izveo napad na Kijev: Učestvovao u Drugom čečenskom ratu i komandovao u Siriji!

Foto: Tanjug/AP

Kad je teško - Surovikin! 

Tako bi se u jednoj rečenici mogla opisati odluka Vladimira Putina da komandu poveri Sergeju Surovikinu, ruskom generalu koji je dobio zadatak da promeni tok rata koji poslednjih meseci ne ide na ruku Ruskoj Federaciji.

Medalja "Heroj Rusije"

General koji je, prema oceni Jevgenija Prigožina, osnivača grupe Vagner, najkompetentniji komadant u ruskoj vojsci, široj javnosti postao je poznat kao komadant koji je vodio brutalno bombardovanje u Siriji, gde je predvodio napade na Alepo u ime pomoći sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Twitter/olex_scherba

 

 

Zbog toga je i nagrađen medaljom "Heroj Rusije" za svoju službu 2017. godine, kad je predvodio rusku vojsku kao komadant vazduhoplovnih snaga.

Od strane Zapadnih medija značen je kao "totalno nemilosrdan", ali mu čak i oni priznali blistavu vojnu karijeru.

 

 

- Surovikin je imao sjajnu karijeru u vrhu vojske i Ministarstva odbrane nakon 2008, tokom radikalne vojne reforme koja je zahtevala nemilosrdnost - navodi se u izveštaju Fondacije "Džejmstaun" iz SAD.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Twitter/olex_scherba

 

 

Sa druge strane, kako je Republika već pisala, u pojednim britanskim medijima Surovikin je bio označen kao neko ko je "korumpiran i po ruskim standardima", a poznato je da je dva puta bio u zatvoru.

Osuđen

Prvi put je osuđen na šest meseci zbog toga što je njegova jedinica tokom puča u avgustu 1991. u Moskvi, koji su organizovale pristalice opstanka SSSR, ubila tri prodemokratska demonstranta koji su bili za nezavisnu Rusiju i to tako što su dvojica upucana, a jedan pregažen borbenim vozilom na barikadama.

Surovikin je ubrzo oslobođen, a četiri godine kasnije osuđen je zbog ilegalne trgovine oružjem, ali je i ta presuda oborena.

Biografija Surovikina

- rođen 11. oktobra 1966. u Novosibirsku
- završio je školu viših oficira u Omsku 1987. i, kao specijalac, služio u sovjetsko-avganistanskom ratu
- tokom poslednje decenije prošlog veka dva puta je hapšen
- prvi put je osuđen na šest meseci zbog toga što je njegova jedinica tokom puča u avgustu 1991. u Moskvi, koji su organizovale pristalice opstanka SSSR, ubila tri prodemokratska demonstranta koji su bili za nezavisnu Rusiju i to tako što su dvojica upucana, a jedan pregažen borbenim vozilom na barikadama
- ubrzo je oslobođen, a četiri godine kasnije osuđen je zbog ilegalne trgovine oružjem, ali je i ta presuda oborena
- učestvovao u Drugom čečenskom ratu i komandovao ruskim trupama u Siriji

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading