EVROPA ILI AMERIKA? Kome će se prikloniti buduća itaijanska premijerka

Autor:

Svet

26.09.2022

07:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čelnica krajnje desnice i bivša novinarka Đorđa Meloni na korak je do toga da postane premijerka Italije.

EVROPA ILI AMERIKA? Kome će se prikloniti buduća itaijanska premijerka

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Na izborima u nedelju najviše glasova otišlo je desničarskoj koaliciji koja je ranije postigla dogovor na osnovu kog će stranka sa najvećim udelom glasova među njima dobiti pravo na mesto šefa države.

Desničarski savez sastavljen od Italijanske braće Đorđe Meloni, pokreta Forca Italija Silvija Berluskonija i Lige Mateea Salvinija osvojio je, prema preliminarnim rezultatima, između 41 i 45 posto glasova.

Da li će zaokret prema desnici značiti i promenu međunarodne politike Italije? Kome će se prikloniti Meloni, EU ili SAD, ostaje da praksa pokaže, ali preduslovi i ranije izjave buduće premijerke ukazuju da joj je jedna strana bliža.

Meloni je uz pomoć svoje sive eminencije Gvida Krozeta to veoma dobro shvatila i u poslednje dve godine intenzivno radi na izgradnji kredibiliteta i poverenja među partnerima u Vašingtonu ali i u Briselu i Frankfurtu. Njena osnovna poruka je da ona kao premijerka ne bi radila na tome da izvuče Italiju iz EU ili evrozone i okrene je protiv NATO-a, već da upravlja Italijom i sprovede neophodne reforme za bolje funkcionisanje države.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Meloni je prilično napredovala u poslednjih par godina i njena politička evolucija je vidljiva, što se posebno odnosi na osetljiva pitanja koja se tiču odnosa prema evropskim institucijama, Evropskoj centralnoj banci i spoljnoj politici.

Melonijeva je za razliku od Matea Salvinija shvatila da nije moguće stići do Palate Kiđi izazivajući i suprotstavaljujući se Sjedinjenim Američkim Državama i namigujući Rusima i Kinezima.

Po savetu Krozete, Melonijeva je sve iznenadila izborom da u Evropskom parlamentu uđe u familiju „konzervativaca" sa poljskom vladajućom partijom Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog. Svi su od nje očekivali da poleti u zagraljaj Marin Le Pen, ali je Đorđa ispravno zaključila da je mnogo isplativije biti u društvu glavnog američkog saveznika na istoku Evrope.

Ključna razlika Melonijeve u odnosu na dobar deo suverenista i populista je u njenom atlantističkom stavu. Italijanska političarka nije veliki fan Sjedinjenih Američkih Država, ali u izboru između Moskve i Pekinga na jednoj strani i Vašingtona na drugoj, njen izbor je nedvosmislen.

Takođe, sledeći dragoceno sufliranje Krozeta, Melonijeva nije gradila preferencijalne odnose sa Donaldom Trampom i njegovim okruženjem već sa tzv. establišmentom Republikanske partije zbog čega je bila i prvi lider jedne italijanske partije koja je bila pozvana na konvenciju GOP-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading