I PEPSI ''ZAVRNUO SLAVINU'' RUSIMA: Zbog rata u Ukrajini OBUSTAVLJENA proizvodnja za rusko tržište!

Autor:

Svet

20.09.2022

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka kompanija ''Pepsi'' je prestala da proizvodi Pepsi, 7UP i Mountain Dev u Rusiji skoro šest meseci nakon što je kompanija najavila obustavu prodaje i proizvodnje nakon što je Moskva poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu.

I PEPSI ''ZAVRNUO SLAVINU'' RUSIMA: Zbog rata u Ukrajini OBUSTAVLJENA proizvodnja za rusko tržište!

Foto: Pixaby

Pepsijeva najava usledila je nakon što je Rojters posetio desetine supermarketa, prodavaca i teretana u Moskvi i šire i pronašao limenke i boce Pepsija na kojima su štampani datumi proizvodnje u julu i avgustu iz fabrika u Rusiji.

Najnoviji datum na Pepsi proizvodu bio je 17. avgust.

U izjavi za Rojters, američka kompanija je rekla da je prestala da proizvodi koncentrate za Pepsikolu, Mirindu, 7Up i Mountain Dev u Rusiji.

- Svi koncentrati su naknadno iscrpljeni u Rusiji i proizvodnja je okončana - rekao je portparol PepsiCo, 8. septembra, što je prvi javni komentar o ovom pitanju otkako je kompanija početkom marta objavila da obustavlja proizvodnju, prodaju i promotivne aktivnosti i oglašavanje u Rusiji.

Portparol je rekao da je to „u skladu sa najavom koju smo dali u martu 2022.“, ali je odbio da komentariše kada je upitan za ažuriranje prodaje i da li je obustavljena.

Nastavak proizvodnje potvrđuje da su gazirana pića i dalje široko dostupna u Moskvi, kao i u Vladivostoku, na dalekom istoku i Krasnojarsku u Sibiru, prenosi Rojters.

Vlasnik teretane u Moskvi rekao je da je naručio Pepsi tek sredinom avgusta.

Zapad nije sankcionisao hranu i piće kao deo sveobuhvatnih mera usmerenih ka kažnjavanju Rusije zbog njenih akcija u Ukrajini, ali stalna dostupnost naglašava složenost povlačenja iz jedne od najvećih zemalja na svetu.

Rusija je 2021. godine bila treće najveće tržište Pepsija sa sedištem u Njujorku, posle Sjedinjenih Država i Meksika.

Ranije tokom leta, prodavnice u prestonici i dalje su rasprodavale zalihe stranog piva, mesecima nakon što su pivari rekli da će obustaviti proizvodnju.

Proizvodnja konkurentske kompanije Coca-Cola Co (KO.N) iz Atlante u Rusiji takođe je nastavljena nakon što je u martu rekla da će obustaviti rad.

Kompanija je u junu saopštila da Coca-Cola HBC AG, posebna kompanija, i postojeći kupci u Rusiji iscrpljuju zalihe, nakon čega će proizvodnja i prodaja koka-kole i drugih brendova prestati u Rusiji.

PepsiCo je u martu saopštio da će nastaviti da prodaje dnevne osnovne potrepštine, poput mleka i drugih mlečnih proizvoda, formule za bebe i hrane za bebe u Rusiji. Kompanija posluje u Rusiji više od 60 godina i njena Kola je bila jedan od retkih zapadnih proizvoda dozvoljenih u Sovjetskom Savezu pre njegovog raspada.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Padre

20.09.2022 18:41

Ludilo! Pa Pepsi je SEBI zavrnuo slavinu! Nisu slali limenke na poklon!