OKRENULI LEĐA PUTINU: Vođe Kine i Indije obrnuli ćurak - šta to rade Rusi u Ukrajini?

Autor:

Svet

20.09.2022

07:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vođe Kine i Indije, Si Đinping i Narendra Modi, stavili su do znanja ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da su zabrinuti zbog toka ruske vojne operacije u Ukrajini, uz poruke da „postoje velike sumnje“ i da „sad nije vreme za rat“, navode zapadni mediji u izveštajima o susretu čelnika 15 azijskih zemalja u Samarkandu.

OKRENULI LEĐA PUTINU: Vođe Kine i Indije obrnuli ćurak - šta to rade Rusi u Ukrajini?

Foto: Tanjug/AP

Britanski list „Fajnenšel tajms“ ističe da je „Zapad sad jasno video da su Si i Modi kritikovali Putina imajući na umu zaokret u ukrajinskom ratu“, a mediji u Evropskoj uniji ukazuju na to da su i ostale vođe azijskih zemalja, koje načelno „imaju razumevanje za Putinovu specijalnu operaciju“, pokazali javno vidljivu uzdržanost i uopšte nisu dali podršku ruskoj intervenciji u Ukrajini.

Italijanski dnevnik „Republika“ smatra da je ključno važna bila poruka kineskog vođe Đinpinga na konferenciji za štampu s Putinom da „Kina želi stabilan svet“, ali je Đinping takođe ponovio „glavnu poruku Zapadu, a to je da Zapad više ne može svima nametati svoja pravila…i naglasio politiku Pekinga prema Tajvanu“, kojeg smatra delom kineske teritorije.

Đinping je takođe predočio je „sadašnjem haotičnom svetu potreban red“ i Kina je „spremna da tu pruži pozitivnu energiju“, što su analitičari u EU protumačili kao ponovnu potvrdu da Kina smera da odigra sve veću ulogu velike svetske sile, uključujuči saradnju s Rusijom.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

 

Dnevnik francuskih poslovnih krugova „Lezeko“ smatra da je „Putin bio sateran uza zid i vratio se praznih ruku iz Samarkanda“, ali predočava i da je ruski predsednik Modiju rekao da će „učiniti sve da se što pre završi rat“.

Italijanski list „Korijere dela sera“ navodi da se „ispostavilo da je Putin sve više izolovan i od ‘prijateljskih’ azijskih zemalja Kine i Indije, kao i Turske“, čiji je predsednik Redžep Erdogan u Samarkandu pozvao da se što pre obustavi rat i krene u mirovne pregovore.

Putin je u Samarkandu nanovo oštro kritikovao „decenijska nastojanja Zapada da sruši Rusiju i u tom odurnom cilju koristi Ukrajinu, ali ako se opasnost poveća, uzvratičemo mnogo žešće…naš glavni cilj je Donbas, upotrebili smo mali deo naših snaga i ne žuri nam se“.

„Lezeko“ se poziva na izvore bliske indijskom predsedniku Modiju koji podvlače da je i šef indijske diplomatije na razgovoru iza zatvorenih vrata ocenio da je nužno potražiti načine za pregovore o okončanju rata.

Indija ne želi da nastavak rata ugrozi njene dobre ekonomske veze s Rusijom, ali i Zapadom, objasnio je zvaničnik u delegaciji indijskog predsednika u Samarkandu, uz napomenu da se „Modi prvi put, besumnje pod pritiskom Amerike, odvažio da izrekne takvu omalovažavajuću ocenu u lice Putinu, činjenički osuđujući rat“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

„Lezeko“ stavlja do znanja da je Putin ipak obavio važne ekonomske poslove u Samarkandu, jer je sa Đinpingovom delegacijom razgovarao o tome da se ka Kini preusmeri 50 milijardi kubnih metara prirodnog gasa koji je prethodno bio namenjen tržištu Evrope.

Indija več ima zamašnu korist od nabavki ruskog oružja, nafte i veštačkog đubriva po niskim cenama, dodaje francuski list.

I piše da je ruska delegacija u Samarkandu s Uzbekistanom potpisala poslovne ugovore u vrednosti od četiri milijarde i 600 miliona dolara, a Putin je potvrdio i nastavak isporuka gasa „verodostojnom partneru“ Turskoj, s tim da će ubuduče 25 odsto plaćanja da se obavlja u rubljama umesto u američkim dolarima.

Mediji u EU s pažnjom preneli i da američki predsednik Džo Bajden veoma naglašava da „SAD nastoje da se po svaku cenu spreči treći svetski rat“, a da je to i odrečan odgovor na tražnje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da Amerika Ukrajini isporuči „najnoviji močan raketni sistem dometa od preko 305 kilometara, čime bi mogli da se pogode ciljevi na samoj ruskoj teritoriji“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading