ZAKAZAN SASTANAK VLADIMIRA PUTINA I SI ĐINPINGA! Kineski diplomata progovorio o stvaranju novog svetskog poretka sa Rusijom! Ovo se već ZAPADU neće svideti!

Autor:

Svet

14.09.2022

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoki kineski zvaničnik tvrdi da je Kina spremna da sarađuje sa Rusijom na uspostavljanju novog svetskog poretka koji će funkcionisati „u pravednijem i razumnijem pravcu“.

ZAKAZAN SASTANAK VLADIMIRA PUTINA I SI ĐINPINGA! Kineski diplomata progovorio o stvaranju novog svetskog poretka sa Rusijom! Ovo se već ZAPADU neće svideti!

Foto: Tanjug/AP

Jang Jieči, direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), sastao se u ponedeljak sa odlazećim ruskim ambasadorom u Kini u Pekingu Andrejem Denisovim, izvestila je kineska državna novinska služba CGTN, a prenosi portal Amerikan Militari njuz

- Kineska strana je spremna da radi sa ruskom stranom na kontinuiranoj implementaciji strateške saradnje na visokom nivou između dve zemlje, zaštiti zajedničkih interesa i promovisanju razvoja međunarodnog poretka u pravednijem i razumnijem pravcu - rekao je Jang prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova koje je dobio Blumberg.

Jangov komentar dolazi u trenutku kada kineski lider Si Đinping treba da se sastane sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Samarkandu u Uzbekistanu u četvrtak i petak. Uzbekistan je ove nedelje domaćin samita Šangajske organizacije za saradnju.

Sijevo putovanje u Kazahstan, a zatim u Uzbekistan označiće njegovo prvo inostrano putovanje od početka pandemije. Sastanak između Sija i Putina će takođe biti prvi zajednički događaj otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Si Đinping

 

Kina i Rusija su se zbližile poslednjih godina, a posebno u mesecima od početka ukrajinske invazije. Kineski zvaničnici su izbegavali da okrive Rusiju za njihovu invaziju i više puta su kritikovali sankcije koje su SAD i druge zapadne zemlje uvele protiv Rusije kao odmazdu za Putinovu invaziju.

Rano u invaziji, kružili su izveštaji da Kina razmatra ukidanje sankcija i vojnu pomoć kako bi pomogla Rusiji. Kina još nije pružila takvu pomoć Rusiji, ali kineski izvoz automobila i elektronike popunio je prazninu koju su ostavile druge zemlje koje su povukle posao iz Rusije.

Prema Blumbergu, 81 odsto uvoza novih automobila u Rusiju u drugom tromesečju godine je proizvedeno u Kini. Kineski Ksiaomi je takođe postao najpopularniji brend telefona u Rusiji u to vreme.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading