KRALJIČIN KOVČEG KREĆE DO EDINBURGA! Proglasi o stupanju kralja na vlast čitaju se i u drugim delovima zemlje!

Autor:

Svet

11.09.2022

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kovčeg kraljice Elizabete Druge počeće svoje putovanje do svog poslednjeg počivališta od Balmorala do Edinburga.

KRALJIČIN KOVČEG KREĆE DO EDINBURGA! Proglasi o stupanju kralja na vlast čitaju se i u drugim delovima zemlje!

Foto: Tanjug/AP

Kraljica Elizabeta II je umrla "mirno" u 96. godini u četvrtak popodne u svojoj rezidenciji u Aberdinširu sa članovima porodice pored postelje.

Smrt britanskog monarha sa najdužim stažom odjeknula je širom sveta kada se njena 70-godišnja vladavina bližila kraju.

Ostala je da miruje u balmoralskoj dvorani od objave njene smrti dok su se lojalni radnici na imanju opraštali.

Današnji dan obeležava se sa D+2, a planovi povodom posledica smrti nazivaju se Londonski most.

Kraljičin kovčeg

Hrastov kovčeg će u nedelju u 10 časova (11 h po našem vremenu) u pogrebna kola uneti šest lovočuvara, koji su dobili zadatak da izvedu simbolični gest.

Očekuje se da će se dobronamernici okupiti duž rute kojom će kovčeg, ogrnut škotskim kraljevskim obeležjima i sa vencem od cveća na vrhu, proći tokom šestosatnog putovanja do škotske prestonice, a kovčeg će napustiti zamak Balmoral u 10h.

Zatim će se uputiti ka obližnjem gradu Balater oko 10.12.

Svečana pratnja će stići u Aberdin otprilike sat vremena kasnije, gde će lord prorektor Aberdina, u svojoj ulozi lorda-poručnika, predvoditi počast u Duthie Parku.

Nastaviće da ide na jug ka Dandiju, gde se očekuje da stigne oko 14 časova.

Kortež će se zatim uputiti u Edinburg, gde se očekuje da će prva ministarka Nikola Sterdžon i drugi partijski lideri u Škotskoj posmatrati kovčeg dok prolazi pored škotskog parlamenta – očekuje se da će to biti oko 16 časova.

Svi trotoari duž rute od severnog dela grada do škotskog parlamenta biće obloženi barijerama kako bi javnost mogla da ima dobar pogled.

Sturgeon je rekla da bi „potresno“ putovanje, na kojem će kraljičin kovčeg biti prevezeno u palatu Holirudhaus, gde će ostati preko noći, dalo javnosti priliku da se okupi kako bi „obeležili zajednički gubitak zemlje“.

Šefovi transporta rekli su da je u izradu rute uložena „neviđena“ priprema i planiranje.

Čarls se sastaje sa baronesom

U Londonu će se Čarls sastati sa baronesom Škotland, generalnim sekretarom Komonvelta, u Bakingemskoj palati, a kasnije će ugostiti visoke komesare i njihove supružnike iz zemalja u kojima je šef države, u Bov Room-u kraljevske rezidencije.

Na drugim mestima danas će se u decentralizovanim parlamentima Škotske, Velsa i Severne Irske u Edinburgu, Kardifu i Belfastu čitati proglase kojima se potvrđuje stupanje na vlast kralja Čarlsa III. Ovo se očekuje oko 12 časova.

Kralj treba da se sastane sa generalnim sekretarom Komonvelta, a zatim u Bakingemskoj palati priredi prijem za visoke komesare kraljevstva. Prijemu će prisustvovati i ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

Trećeg dana nacionalne žalosti za kraljicom biće održana posebna služba u katedrali u Kenterberiju. Nadbiskup Džastin Velbi propovedaće i predsedavati posebnom službom Svetog Pričešća, prenosi Miror.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading