NA KORAK OD SUKOBA NEVIĐENIH RAZMERA! Britanski mediji ocenjuju: Kina se neće zadovoljiti samo rečima!

Autor:

Svet

03.08.2022

11:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski mediji pišu da kineske vojne vežbe oko Tajvana mogu pretvoriti ovu krizu u sukob širih razmera.

NA KORAK OD SUKOBA NEVIĐENIH RAZMERA! Britanski mediji ocenjuju: Kina se neće zadovoljiti samo rečima!

Foto: Tanjug/AP

Označavanje šest velikih zona isključenja oko Tajvana tokom vojne vežbe koja počinje u četvrtak i traje četiri dana, ima potencijal da ovo pretvoriu krizu punih razmera, piše BBC.

Jasno je da se Peking nakon posete Pelosi Tajvanu neće zadovoljiti samo rečima ili ciljanim ekonomskim sankcijama.

Najava šest velikih zona oko Tajvana u kojima će, počevši od sutra, Kina sprovoditi vojne vežbe sa bojevom municijom, imaju potencijal da prerastu u ozbiljnu krizu, navodi BBC-jev dopisnik.

Foto: Tanjug/AP

Vojne vežbe

Peking je, podseća on, istu stvar napravio 1996. godine kad je situacija prerasla u tzv. "Krizu u Tajvanskom moreuzu".

Međutim, tada su zone kineskih vojnih vežbi bile van teritorijalnih voda Tajvana.

Ovaj put tri od šest zona zadiru u tajvanske teritorijalne vode. To je bez presedana, navodi dopisnik BBC-ja.

Tajvansko ministarstvo odbrane već je taj potez nazvalo kršenjem konvencija UN-a i reklo da to predstavlja vazdušnu i pomorsku blokadu ostrva.

Ako bi Kina premestila svoje brodove ili avione u ta područja, to bi dovelo do upada u tajvansku teritoriju, a Tajvan bi pritom mogao da se oseća prisiljenim da brani sopstvene teritorijalne vode.

Američka mornarica sve ovo pomno prati, a u blizini, u Filipinskom moru, već plovi nosač aviona USS Ronald Regan i njegova borbena grupa.

Foto: youtube/Good Morning America

Bil Klinton

Podsetimo, bivši američki predsjednik Bil Klinton 1996. godine premestio je dve borbene grupe nosača blizu Tajvana, kako bi jasno dao do znanja da je SAD spreman da interveniše ako Kina napadne ostrvo.

Ali vojna ravnoteža danas je puno drugačija od one 1996. godine. Kina ima svoje sopstvene borbene grupe nosača, za koje se izveštava da su se obe zaputile prema Tajvanskom moreuzu.

 

 

EU poziva na dijalog

Evropska unija je u sredu pozvala da se napetosti oko posete Nensi Pelosi Tajvanu reše dijalogom, potvrdivši pritom da jasno podržava političko načelo jedne Kine, dok je Rusija posetu ocenila kao namerni pokušaj Vašingtona na uzrujava Kinu.

Brisel je povodom posete predsednice Predsedavničkog doma SAD Tajvanu, koji je izazvao burne reakcije Kine, pozvao da se novonastale napetosti reše dijalogom te da komunikacijski kanali sa Kinom ostanu otvoreni kako bi se izbegle bilo kakve pogrešne procene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading