NENSI PELOSI PO SLETANJU U TAJVAN: "Podrška našem partneru" "Kina podigla borbenu gotovost na najviši nivo

Autor: Republika

Svet

02.08.2022

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki specijalni let sa Nensi Pelosi sleteo je u administrativnu prestonicu Tajvana.

NENSI PELOSI PO SLETANJU U TAJVAN: "Podrška našem partneru" "Kina podigla borbenu gotovost na najviši nivo

Foto: Tanjug/AP

Povodom sastanka između delegacije Kongresa Sjedinjenih Država koju predvodi predsedavajuća Nensi Pelosi i predsednika tajvanskog parlamenta Jou Si-kuna zakazanog za sredu, 3. avgusta, rastu tenzije, a kinesko ministarstvo spoljnih poslova je upozorilo da će žestoko uzvratiti ako Pelosi dođe na Tajvan.

"Čelična podrška od strane SAD"

Tajvansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da današnja poseta predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi toj zemlji pokazuje ''čeličnu podršku'' SAD Tajvanu.

Tajvansko Ministarstvo je izrazilo najiskreniju dobrodošlicu Nensi Pelosi, navodeći da će njena poseta doprineti poboljšanju odnosa Tajvana i SAD, preneo je Rojters.

Istovremeno je iz kabineta tajvanskog predsednika saopšteno da se Tajvan nada da će poseta Pelosi doprineti produbljivanju saradnje dve zemlje, kao i miru i stabilnosti u regionu Indo-Pacifika, prenela je britanska agencija.

Tajvanska vojska priprema planove za reakciju

Tajvanska vojska je saopštila da je pripremila planove za reagovanje na hitne pretnje i da će poslati odgovarajuće vojne snage da zaštite njihovu nacionalnu bezbednost u zavisnosti od situacije.

Pelosi: "Sloboda Tajvana se mora poštovati"

Nensi Pelosi je nakon sletanja, na svom profilu na Tviteru obavila da se sloboda Tajvana mora poštovati:

- Posetom Tajvanu odajemo počast našoj posvećenosti demokratiji: i opet naglašavamo da se sloboda Tajvana - i svih drugih demokratija - mora poštovati.

 

 

Kina podigla vojnu gotovost na najviši nivo

Kineska vojska je u pripravnosti, sprovešće niz vojnih protivmera, saopštilo kinesko ministarstvo odbrane usred Pelosijeve posete Tajvanu, prenosi Sputnik Interešenel.

Kao što je ranije danas objavljeno, na kineskoj obali preko puta Tajvana primećen je veći broj amfibijskih tenkova, a Kina je zatvorila vazdušni prostor te provincije.

Ovo je shvaćemno kao poruku pekinfga da poseta pelosijeve Tajpeju neće proći bez posledica.

Kinesko MSP-Ekstremno opasan potez

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova večeras je oštro osudilo posetu predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, uprkos upozorenjima kineske strane.

Službeni Peking je poruči da je poseta Pelosi Tajvanu "ekstremno opasan" potez SAD-a, javlja AFP.

Kineski MSP saopštava da poseta šalje "pogrešne signale separatističkim snagama" koje traže "nezavisnost Tajvana", objavila je kineska televizija CGTN.

Poseta Nensi Pelosi ozbiljno krši princip "jedne Kine", ističe se u saopštenju

"Podrška našem partneru" - Oglasila se pelosi po sletanju u Tajvan

- Poseta naše delegacije Tajvanu odaje počast nepokolebljivoj posvećenosti Amerike da podrži tajvansku demokratiju. Naši razgovori sa rukovodstvom Tajvana ponovo potvrđuju našu podršku našem partneru i promovišu naše zajedničke interese, uključujući unapređenje slobodnog i otvorenog indo-pacifičkog regiona - napisala je Pelosi na Tviteru.

 

 

Pelosi na Tajvanu, izašla iz aviona

Američki specijalni let sa Nensi Pelosi sleteo je u administrativnu prestonicu Tajvana, Tajpej, javlja Flajtradar

 

 

Prekinut protest protiv posete Nensi Pelosi ispred Grand Hajat hotela na Tajvanu

Kineski lovci Su-35 prelaze Tajvanski moreuz

Ljudi se okupljaju na aerodromu u Tajpeju.

Veruje se da bi avion u kome je Pelosi morao da sleti u roku od 10 do 15 minuta.

Uvodi se drugi nivo borbene gotovosti u Tajvanu

Tajvanska televizija najavila je uvođenje drugog od tri nivoa borbene gotovosti u zemlji.

Pelosijev avion je već ušao u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane Tajvana i, prema pisanju medija, počeo da se spušta.

 

 

Avion ušao u vazdušni prostor Tajvana

Američki avion, na kome se veruje da je Pelosi, ušao je u vazdušni prostor Tajvana, javlja Flajtradar.

Kako je saopštila služba, avion još nije počeo da se spušta.

Pelosijev avion ušao je u takozvanu zonu za identifikaciju protivvazdušne odbrane Tajvana.

Kineski “HK-22” protivvazdušni raketni sistem dugog dometa snimljen u provinciji Fuđijan

“HK-22” je sistem protivvazdušne odbrane dizajniran da uništava avione, helikoptere, bespilotne letelice, krstareće rakete i druge aerodinamičke ciljeve u zoni do 170 kilometara.

 

 

Osam lovaca F15 i pet aviona tankera podignuto iz američke baze na Okinavi

Kina u pripravnosti

Na društvenoj mreži Telegram je objavljen video snimak, na kom se vidi kineska vojna oprema u blizini Tajvana, prenosi Raša tudej.

Na snimku se navodno vidi kako vojni avioni patroliraju vazdušnim prostorom i transportuju interkontinentalnu balističku raketu Dongfeng.

Avion kojim će Pelosi verovatno leteti sada ide ka Tajvanu. Mediji pišu da bi na ostrvo trebalo da sleti za pola sata.

 

 

Avion Nensi Pelosi leti preko Filipina

Američki avion u kome bi mogla da se nalazi predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi leti preko Filipina u smeru ka Tajvanu, prenosi Sputnjik, dok Rojters prenosi da njen avion još uvek nije podneo zahtev za sletanje na Tajvan.

Kina upozorila SAD

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas da će Peking oštro uzvratiti ako predsednica Predstavnickog doma SAD Nensi Pelosi poseti Tajvan.

Ona je rekla da Peking sa velikom pažnjom prati maršrutu Pelosi, koja boravi na turneji po Aziji, prenosi RIA Novosti.

Dodala je da su Kina i Sjedinjene Države u bliskom kontaktu na svim nivoima i putem različitih kanala i da je Kina više puta jasno stavila do znanja SAD da se snažno protivi poseti Pelosi Tajvanu.

Avion Nensi Pelosi krenuo ka Tajvanu

Avion, u kojem se nalazi predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, okrenuo se prema Tajvanu i leti iznad Sulavesi mora, pokazuju podaci Flajt radara.

Ranije su tajvanski mediji javili da bi Pelosi, na čelu američke delegacije, koja će, prema različitim izvorima, brojati od 6 do 20 ljudi, trebalo da sleti između 21.00 i 22.30 po lokalnom vremenu u utorak na aerodrom “Sunšanj” u Tajpeju, zatim će prenoćiti u Grand Hajat hotelu.

U sredu ujutru bi trebalo da poseti Zakonodavni juan (tajvanski parlament), gde će se sastati sa rukovodstvom ostrva, uključujući šefa administracije Caj Ingven.

Moskva podržava Peking

Moskva potencijalnu posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu smatra „čisto provokativnim činom” koji doprinosi već visokim tenzijama u regionu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare u utorak.

Peskov je rekao da, iako „ne možemo sa sigurnošću da kažemo” da li će Pelosi sleteti na Tajvan ili ne, njena turneja po tom regionu i moguća poseta Tajpeju „provocira situaciju” i „dovodi do tenzija”.

– To vidimo, to snimaju sve zemlje sveta. Ovde smo apsolutno solidarni sa Kinom. NJena osetljivost po ovom pitanju je razumljiva. To je opravdano. I umesto da ovo poštuju, SAD bira put konfrontacije. To ne sluti na dobro – rekao je portparol Kremlja, dodajući da je odluka Vašingtona „samo za žaljenje“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Filip

02.08.2022 15:23

Ma rade sta hoce