LOŠE VESTI ZA KIJEV - UKRAJINA NESTALA SA RADARA: Zapadni tabloidi naprasno zaćutali o ratu u Donbasu, STRUČNJACI OTKRIVAJU UZROK!

Autor:

Svet

02.08.2022

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Na pravu šestog meseca od početka ruske invazije, Zapadni mediji sveli su izveštavanje o Ukrajini na minimum, pokazuje istraživanje Republike.

LOŠE VESTI ZA KIJEV - UKRAJINA NESTALA SA RADARA: Zapadni tabloidi naprasno zaćutali o ratu u Donbasu, STRUČNJACI OTKRIVAJU UZROK!

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Svakodnevni izveštaji sa fronta, najava ukrajinske kontraofanzive, analize o mogućem kraju rata, osude Rusije i šefa Kremlja Vladimira Putina, spekulacije o Putinovim navodnim bolestima i razdoru u vrhu ruske politike i vojske, izveštaji o likvidaciji najviših  ruskih vojnih i državnih zvaničnika - sve je to naprasno nestalo sa radara Zapadnih medija koji su se prethodnih gotovo šest meseci svakodnevno utrkivali ko će pružiti više podrške Kijevu.

Dovoljno je baciti pogled na nekoliko najglasnijh britanskih tabloida i uveriti se da je ukrajinska kriza nestala iz fokusa medija, a da su njeno mesto zauzele neke sasvim druge teme.

Bumerang

Kako objašnjavaju sagovornici Republike, razlog za to što je medijski rat protiv Rusije izgubio na početnom intezitetu leži u činjenici da se stvari na terenu ne odvijaju onako kako je Zapad zamislio.

Foto: www.dailymail.co.uk/printscreen

Ne posvećuju više pažnju Ukrajini: Naslovna strana portala Dejli mejl

 

Geopolitički analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da Zapadni centri moći u svom dvorištu imaju dovoljno problema, koji su posledice neusplog huškanja protiv Moskve, a koji su im se vratili kao bumerang.

Foto: www.dailymail.co.uk/printscreen

Ni traga o vestima iz Ukrajine: Naslovna strana portala Mirora

 

Zapadni mediji se sada mnogo manje bave Ukrajinom, jer se stvari loše odvijaju po Zapad. Pričali su da je Rusija na granici neuspeha, ali to nije tačno i zato sada ta priča polako nestaje i ide u drugi plan. Zapadni centri moći imaju u svom dvorištu probleme, koji su posledica neuspelog huškanja, to im se vratilo kao bumerang. Zapad ima danas veću štetu od sankcija, pa sada priprema osnov za kompromis sa Rusijom, a onda moraju u drugi plan da gurnu celu tu temu, da ne bi ispalo da su pogrešili - navodi za Anđelković za Republiku.

Ne ide po planu

Sa njim je saglasan i Zoran Spasić, stručnjak za međunarodnu politiku, koji ističe da pojedine Zapadne zemlje tajno povlače sankcije koje su pompezno uvele.

Foto: www.dailymail.co.uk/printscreen

I oni su digli ruke od Kijeva: U glavnim vestima britanskog Sana nema Ukrajine

 

Ono što smo mogli da vidimo u poslednje vreme je da se sve više političara, kao i veliki broj stranaka protivi otvoreno daljem slanju oružja Ukrajini, a to se dešava jer se svaka država okreće svojim nacionalnim interesima. Evropa se suočava sa rastućom inflacijom, sa padom industrijske proizvodnje, sa rastom nezaposlenosti i pored toga mora da vodi borbu za energente, naftu i gas - navodi Spasić za Republiku i dodaje:

- Mediji koji su pod kontrolom zapadnih zemalja počinju da smanjuju izveštavanje o temi ruske invazije na Ukrajinu, kao i pisanje analiza u onom momentu kad Rusi počinju da zauzimaju strateške poteze, ostvarivanjem potpune kontrole nad Luganjskom oblašću, a pitanje je kad će i Donbas biti pod njihovom kontrolom - istako je Spasić.

Naš sagovornik podseća i na činjenicu da se više ne priča toliko o naoružavanju Ukrajine, kao što je bio slučaj.

Zapad vidi da ne slanje oružja Ukrajini ne omogućuje rezultate, samo dovodi do toga da se rat prolongira, žrtve i gubici se samo uvećavaju i to nikome ne ide na ruku. Zato mediji počinju da se preusmeravaju na druge teme i druga pitanja - zaključuje Spasić.

 

Komentari (0)

Loading