KRIK OD KOJEG SE LEDI KRV! Stručnjak za ajkule OTKRIO kako da preživite NAPAD OVE MORSKE ZVERI!

Autor:

Svet

24.07.2022

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjak za ajkule otkrio je najbolji način da preživite napad - ali morate biti hrabri.

KRIK OD KOJEG SE LEDI KRV! Stručnjak za ajkule OTKRIO kako da preživite NAPAD OVE MORSKE ZVERI!

Foto: Printskrin/Youtube/DzulakaBumba

Morski biolog Rajan Džonson, koji je stručnjak za ajkule, govorio je koji je najbolji način da se preživi napad. Kako on ističe, najgore što u tom trenutku može da se učini, jeste da se čovek ponaša kao da je plen. 

- Ako se ponašate kao plen, one će vas verovatno tretirati kao plen. Ne paničite, ne mlatite, ne pokušavajte da pobegnete - rekao je on i dodao da bi trebalo ostati na svom mestu i u 99,9 odsto slučajeva, ajkula će otići svojim putem. 

Stručnjak za ajkule kaže kako se sve više morskih grabljivica filtrira u vode Velike Britanije kako temperatura nastavlja da raste. Plivači će morati da ih nadmudre i da budu pametniji od ajkula. 

Foto: printscreen/youtube.com

Ajkula

- Važno je da svi koji uđu u vodu budu obrazovani o ajkulama. Onda kada počnu da se pojavljuju na čudnim mestima, znamo kako da reagujemo - rekao je Džonson.

Suočavanje sa ajkulom

U međuvremenu, avanturista i TV zvezda Ber Grils je ekskluzivno razgovarao za The Sun da bi dao svoje glavne savete o tome šta da radite ako se suočite sa ajkulom.

- Većina napada ajkula je pogrešan identitet, ili misle na nešto drugo. Dakle, ako vidite da se ajkula čini vidljivom, budite jaki, učinite da ne izgledate kao plen - rekao je on.

Foto: commons.wikimedia.org/Pterantula (Terry Goss)

Ajkula

On kaže da je najvažnije biti stabilan u takvim situacijama. 

- Čim počnete da paničite i da se mlatite u toj vodi i da šaljete signale plenu-predatoru da ste hrana, da ste uplašeni i slabi – bilo da se suočavate sa vukovima ili ajkulama. Dakle, ako ste sa ajkulom u vodi, plivajte, znate snažno, zamahujte, plivajte, stabilno. Ako dolazi po tebe, ako izgleda kao da napada, ti idi na to, zaroni prema, budi agresivan. Prouzrokuje konfuziju u umu ajkule - napominje on. 

Bear je dalje potvrdio da ajkule „ne žele da te pojedu“, ali imaju tendenciju da pomešaju ljude sa plenom.

- Ako vide da si čovek, a nisi uplašen, i plivaš s tim, ostave te na miru - zaključuje on. 

Preživeo napad ajkule

Narednik iz Drugog svetskog rata Edgar Harrell rekao nam je da je preživeo dane u vodama prepunim ajkula kod Filipina skupljajući se sa svojim mornarskim prijateljima. Pokojni američki veterinar bio je na USS Indijanapolisu 1945. godine kada ga je torpedovala japanska podmornica.

Foto: unsplash.com

Ajkula

Harrell je plutao sa grupom od otprilike 80 drugih muškaraca kada su leđne peraje počele da seku kroz talase oko njih. Muškarci su se držali jedni za druge u pokušaju da zastraše predatore - ali oni oslabljeni povredama izgubili bi stisak. Kada bi bili sami na otvorenom, ajkule bi se zatvorile.

- Čuli biste krik od kojeg se ledi krv, pogledali biste i videli da neko ide ispod - rekao je on. 

I dok se krv žrtava širila u vodi, ajkule – koje mogu namirisati krv i do tri milje – bile su privučene bespomoćnim mornarima, stvarajući ludnicu za hranjenje.

- Kada oko 900 dečaka propada u bedi, ajkule će plivati tamo i napašće ono što im je na putu. Ako se klonem okolo na njihovom putu, oni će me povući, a moraće da te udare samo jednom. Čuli smo samo da su muškarci pojedeni živi. Svaki dan, svaku noć - priča on. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Kukavci

24.07.2022 20:44

Mogli ste bar da proverite tekst pre objavljivanja, ako nemate prevodioca pa koristite google prevodioca, barem ga lektorišite pre objavljivanja.

Ana

25.07.2022 13:34

Da li ste vi pročitali tekst koji ste objavili ?