POTVRĐENO: TURISTKINJE ubila ista tigrasta AJKULA KOJA JE JOŠ UVEK NA SLOBODI! Stručnjaci savetuju kako sprečiti novi napad!

Autor:

Svet

21.07.2022

13:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraga potvrdila da su dva odvojena napada sa smrtnim ishodom u letovalištu Sahl Hašiš bila od strane iste tigraste ajkule.

POTVRĐENO: TURISTKINJE ubila ista tigrasta AJKULA KOJA JE JOŠ UVEK NA SLOBODI! Stručnjaci savetuju kako sprečiti novi napad!

Foto: Printskrin/Youtube/DzulakaBumba

Dva napada ajkule u Egiptu tokom sezone parenja izvršila je ista zver koja je i dalje na slobodi, navode stručnjaci koji su istraživali oba napada.

Turistkinje, jedna 68-godišnja žena, kao i Rumunka u kasnim četdesetim godinama, obe su bile žrtve tigraste ajkule, što pokazuju gotovo identični tragovi ugriza, koje je zver ostavila na telima nastradalih žena.

Dok ajkule inače idu u plitke vode tokom sezone parenja, stručnjaci tvrde da su prekomerni ribolov i ljudi koji ubacuju hranu u more mogli da izazovu napade ajkula na nesrećne turistkinje, prenosi Mondo.

Hoteli sada moraju da upozore goste na suzbijanje bacanja otpada od hrane u more, jer to privlači gomilu riba i može da navede divlju ajkulu da se vrati na obalu.

Republika

Foto: pexels.com

Ronjenje samo pod vođstvom licenciranih vodiča

U slučaju napada u Egiptu, ostaci hrane koji plutaju u vodi mogli su da deluju kao mamac za predatora, dodao je komitet. Prekomerni ribolov i aktivna upotreba mesta za ronjenje i snorkelinga takođe su navedeni kao glavni razlozi za napade ajkula u Crvenom moru.

Nažalost, ništa ne ukazuje na to da je ajkula, koja je dovela do ove dve tragedije u letovalištu Sahl Hašiš, eliminisana niti pronađena.

KAKO SPREČITI NOVI NAPAD

Da bi se sprečilo da tigrasta ajkula ponovo napadne ove sezone parenja i u budućnosti, stručnjaci preporučuju praćenje područja gde su se napadi dogodili. To znači da bi istog momenta trebalo prekinuti amaterski ribolov, a kad je reč o ronjenju, budući da je jedna od žrtava i napadnuta tokom ronjenja, trebalo bi to prepustiti isključivo licenciranim vodičima, koji bi trebalo da nadgledaju ronjenje.

U tome bi se moglo otići i korak dalje, bar prema predlogu komiteta, koji navodi da je potrebno uvođenje sveobuhvatnog programa za upravljanje zonama ronjenja kako bi se ronioci zaštitili od ajkula uz očuvanje morskog života, prenosi Mondo.

Predloženo je da obustavljanje komercijalnog i amaterskog ribolova u Crvenom moru takođe bude obustavljeno tokom sezone parenja ajkula.

Nakon ubistava, svim hotelima u odmaralištima u provincijama Crvenog mora rečeno je da pojačaju mere bezbednosti na plaži. 

Više saveta o tome kako izbeći napad ajkule možete videti u videu ispod:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading