AZIJSKI NATO DOŠAO GLAVE ABEU: Istražuje se pozadina ubistva bivšeg Japanskog premijera na predizbornom mitingu

Autor: Republika

Svet

09.07.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnivača organizacije Kvad, koja okuplja Japan, SAD, Australiju i Indiju i ima za cilj suprotstavljanje narastajućoj moći Kine, upucao bivši vojnik u gradu Nara

AZIJSKI NATO DOŠAO GLAVE ABEU: Istražuje se pozadina ubistva bivšeg Japanskog premijera na predizbornom mitingu

Foto: Tanjug/AP

Šinzo Abe, bivši japanski premijer, preminuo je juče u bolnici od rana zadobijenih u atentatu, koji je na njega tokom predizbornog mitinga izveo bivši vojnik.

Na nekadašnjeg šefa vlade u Tokiju, koji je imao najduži premijerski staž u posleratnoj istoriji Japana, pucao je 41-godišnji muškarac dok je Abe držao govor ispred železničke stanice u gradu Nara. Abe se srušio na zemlju nakon što je pogođen sa dva hica i hitno je prevezen u bolnicu s vidljivim tragovima krvi na košulji. Napadač Tecuja Jamagami iz Nare, bivši pripadnik japanske ratne mornarice, odmah je savladan i uhapšen. Lokalna policija je saopštila da je Jamagami pucao na nekadašnjeg premijera iz pištolja ručne izrade, a da je nakon hapšenja kazao da "nije bio zadovoljan" Abeom. Aktuelni premijer Fumio Kišida odmah se helikopterom vratio u Tokio iz prefekture Jamagata, gde je vodio predizbornu kampanju, i atentat na svog političkog mentora nazvao "varvarskim činom".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Šinzo Abe

Abe je poznat kao inicijator osnivanja Kvadrilateralnog bezbednosnog dijaloga (Kvad), koji okuplja Japan, SAD, Australiju i Indiju i ima za cilj obuzdavanje narastajuće moći Kine, zbog čega je ovaj blok zemalja poznat i kao azijski NATO. Uprkos tome, tokom većeg dela premijerskog mandata Abe se zalagao za poboljšanje veza Tokija i Pekinga, ali je istovremeno pokušavao da okupi što više saveznika u pacifičkom regionu koji bi se zajedno suprotstavili Kini. To je posebno bilo izraženo otkad je napustio funkciju 2020, a prošle godine Kinu je posebno razbesnelo to što je pozvao saveznike da više posvete odbrani demokratije na Tajvanu, ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom. Zbog toga je Peking pozvao na raport japanskog ambasadora i optužio Abea da otvoreno osporava suverenitet Kine. Međutim, Abe se tu nije zaustavio, pa je u martu ove godine imao razgovor putem video-linka s tajvanskom predsednicom, a list Global tajms, koji je pod direktnom kontrolom Komunističke partije Kine, nazvao je Abea "glavnim antikineskim političarem u Japanu".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ubistvo Šinzo Abea

Nakon jučerašnjeg atentata na Abea na kineskim društvenim mrežama pojavio se post o tome da je on upucan dan nakon 85. godišnjice japanske invazije na Kinu, što je odmah privuklo 210.000 lajkova, a kada je bivši premijer Japana umro, jedan korisnik je napisao "Neka slavlje počne" i za to dobio 150.000 lajkova u roku od pola sata. Iz ministarstva spoljnih poslova Kine je poručeno da je Peking "šokiran" i "zabrinut zbog razvoja situacije". Portparolu ministarstva Džao Liđijanu postavljeno je pitanje u vezi sa proslavom Abeovog ubistva na društvenim mrežama u Kini, ali je on odbio da "komentariše izjave korisnika interneta". Kineska ambasada u Japanu uputila je saučešće Abeovoj porodici.

Reakcije iz sveta

- ruski predsednik Vladimir Putin, izražavajući saučešće povodom smrti Abea, naveo je da je zločinačka ruka prekinula život istaknutog političara koji je mnogo učinio za razvoj dobrosusedskih odnosa Rusije i Japana

- generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da je duboko šokiran zbog gnusnog ubistva Abea

- šef diplomatije EU Đuzep Borelj naveo je da je zgrožen tragičnom vešću o smrti Abea i dodao da je Evropska unija izgubila prijatelja

- francuski predsednik Emanuel Makron poručio je da je Japan izgubio velikog premijera, koji je život posvetio svojoj zemlji i radio na uspostavljanju reda u svetu

- nemački kancelar Olaf Šolc kazao je da je zaprepašćen i duboko ožalošćen

Abe doveo najveće japanske firme u Srbiju

Šinzo Abe je bio prvi japanski premijer koji je posle 30 godina posetio Srbiju 2018. U Beograd je tada doputovalo 16 rukovodilaca japanskih firmi, među kojima su bili predstavnici kompanija "Micubiši", "Jazaki", JTI, "Sumitomo", "NTT data", SRA... Poslove u Srbiji u poslednje tri godine započele su kompanije "Nidek", "Tojo tajers", "Jazaki" i "Majekava". One tu posluju pored JTI i drugih značajnih japanskih kompanija, kao što su "Panasonik elektrik vorks", "Asahi fud end heltker", "Micui", "Micubiši", "Itoču", koje su duži niz godina prisutne na našem tržištu. Predstavnici japanske kompanije "Sumitomo", koja se bavi proizvodnjom električnih žica i kablova za automobile, posetila je protekle nedelje Prijepolje u potrazi za lokacijom za izgradnju fabrike u Srbiji. Oni su prethodno posetili Priboj, a posle obilaska Prijepolja otišli su u Niš.

Na Vidovdan ove godine Abe je odlikovan Ordenom Republike Srbije na lenti za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Japana.

Vučić: Nemerljiv doprinos Abea razvoju odnosa Srbije i Japana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je juče telegram saučešća povodom smrti Abea, navodeći da je bivši japanski premijer dao nemerljiv doprinos razvoju odnosa Srbije i Japana.

- S tugom i nevericom primio sam vest o tragičnoj smrti Šinzoa Abea, izuzetnog državnika i čoveka - naveo je predsednik Srbije.

Republika

Foto: Tanjug/D. GOLL

Abe i Vučić

Vučić je napisao da je Abe "ozbiljnim i odgovornim pristupom političkim izazovima svog vremena ostavio poseban legat na globalnoj političkoj sceni".

- Šinzo Abe je dao nemerljiv doprinos razvoju odnosa između Srbije i Japana, zbog čega nam je bila čast da ga odlikujemo Ordenom Republike Srbije na lenti za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa naše dve zemlje - naveo je predsednik Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading