MAKRON ĆE DELITI TRON S MARKSISTOM: U Francuskoj sutra parlamentarni izbori

Autor:

Svet

11.06.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koalicije Zajedno i Nupes, koje predvode stranke francuskog predsednika i lidera levice Žan-Lika Melanšona u anketama potpuno izjednačene, sa po 28 odsto podrške birača.

MAKRON ĆE DELITI TRON S MARKSISTOM: U Francuskoj sutra parlamentarni izbori

Foto: Tanjug/AP

U Francuskoj se sutra održava prvi krug parlamentarnih izbora, a ankete uoči glasanja pokazale su da su koalicije Zajedno i Nupes, koje predvode stranke francuskog predsednika Emanuela Makrona i lidera levice Žan-Lika Melanšona, izjednačene, sa po 28 odsto podrške birača.

Melanšon, kojeg francuski mediji predstavljaju kao bivšeg marksistu, jasno je tokom kampanje pokazao da želi da bude novi premijer, što se vidi i na natpisu na njegovom predizbornom plakatu. S druge strane, Makronovi politički saveznici žele da zadrže većinu, koju imaju u parlamentu, ali su svesni pretnje koju po njih predstavlja novoosnovana leva koalicija.

Izbori za 577 poslaničkih mesta u donjem domu Nacionalne skupštine odvijaju se u dva kruga, a izgled novog parlamenta biće jasan tek nakon drugog kruga glasanja 19. juna. Izbori će zaokružiti glasanje za predsednika Francuske održane u aprilu, na kojima je Makron ponovo izabran, obećavajući novu renesansu, pošto je njegov prvi mandat bio obeležen protestima, pandemijom koronavirusa i ruskom invazijom na Ukrajinu. Ako predsednikov savez Zajedno zadrži većinu, on će moći da nastavi da vlada kao i pre. Ako ne uspe, to bi moglo da dovede do koalicije s drugim strankama na desnici i neželjene rekonstrukcije vlade. Analitičari navode da bi pobeda Melanšonove leve koalicije bila katastrofa za Makrona i zahtevala bi kohabitaciju, situaciju kada su premijer i predsednik različitih političkih orijentacija, što se u Francuskoj poslednji put desilo u vreme predsednika Žaka Širaka i premijera Lionela Žospena od 1997. do 2002.

U Nemačkoj raste podrška opozicionom CDU

Istraživanja javnog mnjenja u Nemačkoj pokazuju stalni rast podrške birača opozicionoj Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) i pad rejtinga Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD). Početkom aprila oni su bili izjednačeni na 25 odsto podrške, a sada bi za CDU glasalo 27, a za SPD 21 odsto birača.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading