CEO SVET TUGUJE: Francuski novinar poginuo usled ruskog granatiranja!

Autor:

Svet

30.05.2022

15:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novinar je bio u vozilu za evakuaciju u Sijerodonjecku, najvećem gradu Donbasa koji je još uvek u ukrajinskim rukama, a kako se saznaje, poginuo je.

CEO SVET TUGUJE: Francuski novinar poginuo usled ruskog granatiranja!

Foto: Tanjug/AP

Francuski novinar poginuo je nakon što je oklopno vozilo za evakuaciju u kojem je putovao, pogođeno gelerima ruske granate u gradu Sijerodonjecku na istoku Ukrajine, saopštile su lokalne vlasti.

- Danas je naše oklopno vozilo za evakuaciju trebalo da pokupi 10 ljudi iz tog područja i završilo je pod neprijateljskom vatrom - rekao je regionalni guverner Luganska Sergej Gajdaj na Telegramu.

- Šrapneli od granata probili su oklop automobila, smrtonosnu ranu u vratu zadobio je akreditovani francuski novinar koji je pisao izveštaj o evakuaciji, policajac u patroli spašen je šlemom - dodao je on. 

Republika

Foto: Printscreen/Instagram/zelenskiy_official

 

Napori da se evakuišu civili iz te oblasti obustavljeni su nakon smrti, koja je usledila kada su ruski tenkovi i trupe počeli da napreduju u Sijerodonjeck – najveći grad u Donbasu koji još uvek drži Ukrajina.

Svedoci su rekli da su ruski tenkovi napredovali ka centru grada - jednu po jednu eksploziju, uništavajući sve što im je preostalo na putu nakon intenzivnog granatiranja za koje ukrajinske vlasti kažu da je dovelo do uslova na terenu koji podsećaju na Mariupolj.

- Oni koriste istu taktiku iznova i iznova - rekao je Gajdaj.

- Granatiraju nekoliko sati – tri, četiri, pet sati – zaredom i onda napadaju. Oni koji napadaju umiru. Zatim slede ponovo granatiranje i napad, i tako sve dok se negde ne probiju - konstatovao je Gajdaj.

200 na sat

Svedoci su rekli da je grad bombardovan „200 puta na sat“ dok ruske snage pokušavaju da preseku linije pojačanja i opkole preostale branioce.

Gradonačelnik Oleksandr Striuk potvrdio je u telefonskom intervjuu za Asošijeted pres da su ruske trupe „napredovale nekoliko blokova ka centru grada“. On je rekao da ukrajinske snage pokušavaju da potisnu Ruse uličnim borbama i da se 12.000-13.000 civila preostalih u gradu sklonilo u podrume i bunkere kako bi izbegli nemilosrdno bombardovanje.

Bitka za Sijerodonjeck, koji leži na istočnoj obali Siverskog Donca, oko 90 milja južno od ruske granice, je u centru pažnje dok Rusija polako ali solidno osvaja industrijski Donbas, koji obuhvata samoproglašene republike u Lugansk i Donjeck, prenosi Gardijan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading