HLADAN TUŠ ZA KIJEV IZ SAD! Objavljena šokantna analiza - sve je jasno: TRI RAZLOGA ZAŠTO UKRAJINA NEĆE U EU!

Autor:

Svet

30.05.2022

13:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina još dugi niz godina neće moći da računa na članstvo u Evropskoj uniji i NATO paktu, a za to postoje najmanje tri krucijalna razloga, navodi Njujork Tajms.

HLADAN TUŠ ZA KIJEV IZ SAD! Objavljena šokantna analiza - sve je jasno: TRI RAZLOGA ZAŠTO UKRAJINA NEĆE U EU!

Foto: pixabay.com

Iako je zvanični Kijev i pre nego što je počela ruska invazija na Ukrajinu pokazao jasne želje za članstvom u Evropskoj uniji, mali su izgledi da se to i dogodi.

Kako navodi Njujork tajms, prvi razlog zašto će Ukrajina ostati u predvorju Unije još neodređen niz godina jeste neuspeh ideje francuskog predsednika Emanuela Makrona da stvori takozvanu Evropsku političku zajednicu.

Prema ideji francuskog predsednika, ovu zajednicu trebalo bi da čine Ukrajina, Gruzija, Moldavija i Velika Britanija, s tim što ona ne bi imala pune funkcije kao EU.

- Ideja koncentričnih slojeva evropskih država, pod sloganom "Evrope sa više brzina", više puta je predlagana ranije, uključujući i bivšeg francuskog predsednika Fransou Miterana 1989. godine, iako je tada uključivala Rusiju, ali nije dovela od konkretnog uspeha - konstatuje se u analizi američkog medija.

Drugo, želja Vladimira Zelenskog da ubrza početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji zadire u prava mnogih drugih koji žele da uđu u EU.

- Čak i početak pristupnih pregovora sa Ukrajinom je sam po sebi kontroverzan, pošto su se nakon invazije prijavile i Gruzija i Moldavija, a druge zemlje su već dugo zaglavljene u ovom procesu. Turska je aplicirala 1987, Severna Makedonija 2004, Crna Gora 2008, te Albanija i Srbija 2009. godine - objašnjava medij.

Republika

Foto: Tanjug/AP/printscreen

 

Još jedan važan razlog zašto bi ukrajinska prijava mogla biti stavljena u drugi plan je taj što, kako Njujork tajms smatra, u principu EU nije spremna za širenje.

- EU se nije proširila od 2013. godine, delom zato što siromašnije članice poput Rumunije i Bugarske imaju problema sa integracijom i zato što su kriterijumi za ulazak jako teški. Sadašnjih 27 zemalja članica ima dovoljno ekonomskih problema da ne pominjemo pokušaje da zadrže Mađarsku i Poljsku u skladu sa evropskim vrednostima i vladavinom prava - navodi se u članku Njujork tajmsa.

Poseban naglasak autori su stavili na moguću Makronovu želju da kapitalizuje ukrajinsku krizu i evropske ambicije Zelenskog. 

- Zemlje kandidati mogle bi da čame u međuprostoru do Sudnjeg dana. On je naziva "Evropskom političkom zajednicom" kao dodatkom Evropskoj uniji. Zvuči simpatično i prilično nejasno, ali krajnji cilj je očigledan - citirao je Njujork tajms reči Erika Gujera, urednika nemačkog lista Zeitung.

Ranije je Emanuel Makron rekao da bi proces pridruživanja Kijeva EU mogao da potraje nekoliko godina, pa i decenija.

U vezi sa tim, on je pozvao na stvaranje nove "evropske političke zajednice" koja bi mogla da primi Ukrajinu u svoje redove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ss

30.05.2022 15:21

Hajde sada da čujemo šta na sve ovo kaže Bajdenov Zelenko😁😁😁