OKLAHOMA UVELA STROG ZAKON O ABORTUSU! Guverner: Obećao sam građanima da ću potpisati svaki zakon koji ide u korist života!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

26.05.2022

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakon ima izuzetke samo u retkim slučajevima.

OKLAHOMA UVELA STROG ZAKON O ABORTUSU! Guverner: Obećao sam građanima da ću potpisati svaki zakon koji ide u korist života!

Foto: Tanjug/AP

Guverner Oklahome Kevin Stit potpisao je jedan od najstrožijih zakona o zabrani abortusa u SAD, koji, između ostalog, dozvoljava privatnim licima da tuže one koji pomažu ženama da prekinu trudnoću.

Zakon iza koga stoje republikanci, stupa odmah na snagu, a ima izuzetke samo u slučaju vanrednog zdravstvenog stanja, silovanja ili incesta.

- Obećao sam građanima Oklahome da ću kao guverner potpisati svaki komadić zakona koji ide u korist života i ponosan sam što sam održao to obećanje - kazao je guverner Stit, prenosi Rojters.

Centar za pravo razmnožavanja iz Njujorka ističe da će "odmah podneti prigovor na zabranu i tražiti da je blokira na sudu".

- Oklahoma je sada jedina država u SAD koja je zabranila abortus, dok je slučaj Ro protiv Vejda i dalje na snazi - naveli su u tom centru.

Vrhovni sud SAD mogao bi da ukine pravo na abortus dato presudom Ro protiv Vejda iz 1973.

Ako Vrhovni sud ukine presudu iz 1973, to će značiti da u polovini saveznih država neće biti dozvoljen abortus.

Četiri klinike za abortus u Oklahomi su već prestale da pružaju svoje usluge, predviđajući ovakvu odluku o zabrani.

Donedavno, Oklahoma je bila destinacija za žene iz Teksasa koje žele da abortiraju posle šest nedelja.

Nakon zabrane u Oklahome, žene sada moraju da putuju u Kanzas, Novi i Meksiko ili Kolorado, ukoliko žele da okončaju trudnoću.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading