PRETI EPIDEMIJA MAJMUNSKIH BOGINJA? Potvrđeni novi slučajevi u Izraelu i Švajcarskoj!

Autor:

Svet

22.05.2022

11:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrael i Švajcarska su poslednje zemlje koje su potvrdile slučajeve majmunskih boginja, čime je ukupan broj nacija koje su prijavile epidemije porastao na 14.

PRETI EPIDEMIJA MAJMUNSKIH BOGINJA? Potvrđeni novi slučajevi u Izraelu i Švajcarskoj!

Foto: youtube.com

Obe zemlje su rekle da su identifikovale po jednu zaraženu osobu koja je nedavno putovala, ali Izrael je rekao da istražuje druge sumnjive slučajeve.

Više od 80 slučajeva potvrđeno je u nedavnoj epidemiji u Evropi, SAD, Kanadi i Australiji.

Majmunske boginje su najčešće u udaljenim delovima centralne i zapadne Afrike.

Ova epidemija iznenadila je naučnike, ali se majmunske boginje ne šire lako među ljudima i kaže se da je rizik za širu javnost mali.

Bajden zabrinut

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da se istražuje još 50 sumnjivih slučajeva i upozorila da će verovatno biti potvrđeno još više infekcija.

Upitan o epidemiji dok je završio posetu Južnoj Koreji, američki predsednik Džo Bajden je rekao da bi to bilo „posledično“, ako bi se virus proširio na šire, dodajući da je „to nešto zbog čega bi svi trebalo da budu zabrinuti“, prenosi BBC. 

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Rekao je da SAD "vredno rade" na svom odgovoru i na tome šta bi vakcine mogle da koriste.

Nakon što je epidemija prvi put identifikovana u Velikoj Britaniji, virus je počeo da se otkriva širom Evrope - a agencije javnog zdravlja u Španiji, Portugalu, Nemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Holandiji, Italiji i Švedskoj su potvrdile sve slučajeve.

Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva do sada je identifikovala 20 slučajeva, a njen glavni medicinski savetnik dr Suzan Hopkins rekla je za BBC:

- Svakodnevno otkrivamo sve više slučajeva. Iako ne postoji specifična vakcina protiv majmunskih boginja, nekoliko zemalja je reklo da su u zalihama vakcina protiv malih boginja, koje su oko 85% efikasne u prevenciji infekcije jer su ova dva virusa prilično slična - istakla je ona. 

U saopštenju u petak, SZO je rekla da su nedavne epidemije bile neobične po tome što su se dešavale u zemljama u kojima bolest nije endemska.

Još uvek nije jasno zašto se sada dešava ova neočekivana epidemija.

Jedna od mogućnosti je da se virus na neki način promenio, iako trenutno postoji malo dokaza koji ukazuju na to da je ovo nova varijanta.

Drugo objašnjenje je da se virus našao na pravom mestu u pravo vreme da napreduje.

Šire se lakše

Majmunske boginje se takođe mogu lakše širiti nego u prošlosti, kada je vakcina protiv malih boginja bila široko korišćena.

Regionalni direktor SZO za Evropu, Hans Kluge, upozorio je da bi "prenos mogao da se ubrza" tokom letnje sezone, jer se ljudi okupljaju na festivalima i zabavama.

Pored evropskih slučajeva, Australija je potvrdila da je jedan muškarac koji je putovao u Veliku Britaniju zaražen virusom.

U Severnoj Americi, zdravstvene vlasti u američkoj državi Masačusets saopštile su da je jedan muškarac koji je nedavno putovao u Kanadu bio pozitivan na virus.

Kanadska agencija za javno zdravlje saopštila je da je identifikovala dva slučaja u Kvebeku, ali je rekla da nije jasno da li je američki putnik bio zaražen pre ili tokom posete Montrealu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading