MAJMUNSKE BOGINJE SVE VEĆA PRETNJA: SZO sazvala hitan sastanak

Autor:

Vesti

21.05.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sazvala je hitan sastanak zbog povećanja broja slučajeva zaražavanja majmunskim boginjama. Načini na koji se širi i kako zaustaviti ovu zarazu biće glavne teme sastanka. Britanski sekretar za zdravstvo Sajid Džavid izjavio je da je u Velikoj Britaniji potvrđeno još 11 novih slučajeva, a ukupan broj registrovanih u ovoj zemlji je 20. Slučajevi obolevanja zabeleženi su u Portugalu, Španiji i Italiji.

MAJMUNSKE BOGINJE SVE VEĆA PRETNJA: SZO sazvala hitan sastanak

Foto: youtube.com

Kako ističe epidemiolog dr Slavica Maris, u Srbiji zasad nema razloga za paniku:

- Majmunske boginje su virusna zoonoza, što znači da se bolest prenosi sa životinje na čoveka. Ova bolest je endemska za Centralnu i Zapadnu Afriku, predele sa vlažnim tropskim šumama. Redovno je prisutna u tim područjima, a povremeno se izvozi i u druge zemlje, kao što su Sjedinjene Američke Države, zemlje Evrope, Kanadu.

Doktorka napominje da majmunske boginje nisu novo oboljenje i da su prema kliničkoj slici slične velikim boginjama.

- Prema kliničkoj slici slične su velikim boginjama, ali imaju blaži tok i manje su opasne. Bolest se sastoji od dve faze, prva, takozvana invazija, koja traje do pet dana i kada osoba ima povišenu temperaturu, groznicu, intenzivnu glavobolju, uvećane limfne žlezde, bolove u krstima i mišićima, i druga, tokom koje dolazi do erupcije kože i nastaje osip, koji se najčešće pojavljuje od prvog do trećeg dana od početka bolesti - ističe epidemiolog.

Simptomi

* groznica

* povišena temperatura

* glavobolja

* malaksalost

* bolovi u mišićima

* uvećani limfni čvorovi u određenim regijama

* osip, prvo na licu, a onda i po ostalim delovima tela

Dodaje da se osip najčešće javlja na licu, potom na ekstremitetima, bukalnoj sluznici, konjuktivama, često i na dlanovima i tabanima, genitalijama.

- Virus se dobija direktnim kontaktom sa zaraženom životinjom putem telesnih tečnosti, kožnih lezija ili preko krvi. Može se dobiti i preko uginulih životinja. Ovakav kontakt najčešće imaju veterinari i ljudi koji se brinu o životinjama. Zato je savet da nikada ne dirate životinje, da ih ne mazite, ma koliko vam divne i interesantne bile - objasnila je Marisova.

Naglasila je da nema univerzalnog leka, te da je vakcina koja je korišćena za iskorenjavanje velikih boginja bila delotvorna i protiv majmunskih.

- Ta vakcina u procentu od 85 odsto štiti protiv majmunskih boginja - zaključila je doktorka.

Na udaru gej i biseksualni muškarci

Kao jedna od tema sastanka SZO biće i to na koji način se virus širi, kao i neuobičajeno visoka zaraženost među gej i biseksualnim muškarcima, prenose britanski mediji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading