SVETU PRETI EPIDEMIJA MAJMUNSKIH BOGINJA? Ukoliko se ne reaguje na vreme, virus može biti smrtonosan!

Autor:

Svet

07.05.2022

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Velikoj Britaniji se pojavio slučaj majmunskih boginja čoveka koji se zarazio u Nigeriji. Ukoliko se ne reaguje urgentno, ugrožena mu je i porodica!

SVETU PRETI EPIDEMIJA MAJMUNSKIH BOGINJA? Ukoliko se ne reaguje na vreme, virus može biti smrtonosan!

Foto: youtube.com

Putniku, koji je građanin Velike Britanije, potvrđen je slučaj smrtonosnog virusa. Sada se leči nakon što se zarazio u Nigeriji, a zvaničnici utrkuju da stupe u kontakt sa prijateljima i porodicom koji su bili u bliskom kontaktu sa njim.

 

https://twitter.com/MailOnline/status/1522974574421368832?t=XoEeH8SRm_jL3Uj4v2qiAg&s=09

 

Bolest je dijagnostikovana osobi koja je nedavno putovala u Nigeriju. Putnika leče specijalisti u bolnici u Londonu. Vladina agencija za zdravstvenu bezbednost uverila je javnost da je infekcija retka sa obično blagim simptomima i da se ne širi lako između ljudi. Jednoj osobi u Engleskoj dijagnostikovane su boginje majmuna, saopštila je britanska agencija za zdravstvenu bezbednost (UKHSA).

Pacijent je nedavno otputovao iz Nigerije, gde se veruje da je zaražen infekcijom, pre nego što je otputovao u Veliku Britaniju, saopštila je UKHSA. Osoba se zbrinjava u stručnoj jedinici za zarazne bolesti u fondaciji Gui's and St Thomas' NHS Foundation Trust, London, prenosi DailyMail. 

Šta su majmunske boginje?

Majmunske boginje su retka virusna infekcija koja ubija do jednog od deset zaraženih, ali se ne širi lako među ljudima. To je sedmi slučaj majmunskih boginja u Velikoj Britaniji i jedini je zabeležen od kada su dva pacijenta identifikovana u Severnom Velsu 2021.

Bolest je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji 2018. godine nakon što je drugi putnik doneo virus iz Nigerije i proširio se na još dve osobe, uključujući i jednu medicinsku sestru NHS-a koja ga je uhvatila iz posteljine.
Obično je to blaga bolest koja se samoograničava i većina ljudi se oporavi u roku od nekoliko nedelja, ali kod nekih pojedinaca može doći do teške bolesti.

Foto: www.profimedia.rs

Ilustracija/Boginje

Infekcija se može širiti kada je neko u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom, međutim, postoji veoma nizak rizik od prenošenja na opštu populaciju.

Dr Kolin Braun, direktor kliničkih i novonastalih infekcija, UKHSA, rekao je:

- Važno je naglasiti da se majmunske boginje ne šire lako među ljudima i da je ukupan rizik za širu javnost veoma nizak. Radimo sa NHS England-om i NHS Improvement-om (NHSEI) kako bismo kontaktirali osobe koje su imale blizak kontakt sa slučajem pre potvrde njihove infekcije, kako bismo ih procenili po potrebi i pružili savet - rekao je Dr Kolin Braun, direktor kliničkih i novonastalih infekcija. 

- Ovo je dobar primer načina na koji nacionalna mreža za zarazne bolesti sa visokim posledicama i UKHSA blisko sarađuju u brzom i efikasnom reagovanju na ove sporadične slučajeve - izjavio je Dr Nikolas Prajs, direktor NHSE mreže za infektivne bolesti sa visokim posledicama. 

Simptomi 


Početni simptomi uključuju groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, bolove u leđima, otečene limfne čvorove, zimicu i iscrpljenost. Može se razviti osip, koji često počinje na licu, a zatim se širi na druge delove tela. Osip se menja i prolazi kroz različite faze pre nego što se konačno formira krasta, koja kasnije otpada.
 

Republika

Foto: pixabay.com

Ilustracija/Osip

Prvi slučaj majmunskih boginja kod čoveka zabeležen je 1970. godine u Demokratskoj Republici Kongo i od tada je otkriven u brojnim zemljama centralne i zapadne Afrike.

Većina slučajeva prijavljena je u DRC-u i Nigeriji.

2003. godine, bolest je otkrivena u SAD kada je došlo do izbijanja nakon uvoza glodara iz Afrike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading