SZO SAZIVA HITNU SEDNICU! Da li nam sledi epidemija MAJMUNSKIH BOGINJA?!

Autor:

Svet

20.05.2022

17:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Svetska zdravstvena organizacija sazvala je hitan sastanak na kojem je tema nedavno izbijanje majmunskih boginja.

SZO SAZIVA HITNU SEDNICU! Da li nam sledi epidemija MAJMUNSKIH BOGINJA?!

Foto: WHO

Virusna infekcija koja je češća u zapadnoj i središnjoj Africi, u Evropi je potvrđena ili se sumnja u više od 100 slučajeva.

Potvrđeni su slučajevi u Velikoj Britaniji, Španiji, Portugalu, Nemačkoj, Švedskoj i Italiji. Ranije su zabeleženi slučajevi i u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Australiji.

Prvi put identifikovana je kod majmuna. Bolest se obično širi bliskim kontaktom i retko se širila izvan Afrike pa je ova serija slučajeva izazvala zabrinutost.

Ipak, naučnici ne očekuju da će se epidemija razviti u pandemiju poput kovida 19, s obzirom na to da se virus ne širi tako lako kao SARS-COV-2, piše Reuters.

Foto: youtube.com

 

Karakterističan osip

Majmunske boginje su obično blaga virusna bolest. Karakterišu ih simptomi groznice, kao i osip.

- Sa nekoliko potvrđenih slučajeva u Velikoj Britaniji, Španiji i Portugalu, ovo je najveća i najraširenija epidemija majmunskih boginja ikada viđena u Evropi - saopštila je medicinska služba nemačkih oružanih snaga koja je u petak otkrila prvi slučaj u zemlji.

- Malo je verovatno da će ova epidemija dugo trajati. Slučajevi se mogu dobro izolovati putem praćenja kontakata, a postoje i lekovi i delotvorne vakcine koje se mogu koristiti ako je potrebno - rekao je Fabian Lenderc sa Instituta Robert Koh.

Ne postoji specifična vakcina za majmunske boginje, ali podaci pokazuju da su vakcine koje su korišžene za iskorenjivanje velikih boginja do 85 odsto delotvorne protiv majmunskih boginja, navodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO), prenosi Telegraf.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading