SAKUPLJAO KAMENČIĆE U IRAKU, NIJE NI ZNAO ŠTA GA ČEKA: Britanskom geologu sada preti SMRTNA KAZNA

Autor: Republika

Svet

16.05.2022

13:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fiton je rekao da "sumnja" da su predmeti koje je prikupio drevni fragmenti.

SAKUPLJAO KAMENČIĆE  U IRAKU, NIJE NI ZNAO ŠTA GA ČEKA: Britanskom geologu sada preti SMRTNA KAZNA

Foto: youtube.com/printscreen

Penzionisanom britanskom geologu zbog optužbi da je pokušao da prokrijumčari artefakte iz Iraka preti smrtna kazna. Džim Fiton, 66, sakupio je 12 kamenčića i deliće slomljene grnčarije kao suvenire tokom posete lokalitetu u Eriduu na jugoistoku zemlje u okviru organizovane geološke i arheološke ture.

Džim Fiton i Volker Valdaman su zadržani u zemlji otkako su predmeti pronađeni u njihovim torbama dok se njihova turistička grupa spremala da poleti iz Bagdada 20. marta. Oni su rekli sudu da nisu znali da je sakupljanje suvenira zločin.

Fiton je rekao da "sumnja" da su predmeti koje je prikupio drevni fragmenti, dodajući da "u to vreme nisam znao za iračke zakone" ili da uzimanje delića grnčarije nije bilo dozvoljeno.

"Bilo je ograda, nije bilo straže ili oznaka na lokacijama", rekao je on. Na to je Džaber Abdel Džabir, glavni sudija, odgovorio: "Ova mesta, po imenu i po definiciji, su drevna mesta. Ne mora se reći da su zabranjeno".

Kada je Fiton rekao da neke od delića "nisu veće od mog nokta", glavni sudija je rekao: "Veličina nije bitna." Fiton je imao naviku da skuplja takve komade iz hobija i nije nameravao da ih proda, rečeno je sudu.

Valdman je rekao da dva predmeta pronađena u njegovom posedu nisu njegova i da mu ih je Fiton dao da ih nosi. Obojica bi se mogla suočiti sa smrtnom kaznom po iračkom zakonu. Ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli rekao je da je britanski ambasador u Iraku četiri puta pokretao slučaj kod lokalnih vlasti.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Rajka tračarajka

17.05.2022 00:27

Pobiti gamad lopove i lažove.Englezi su zlo za čovečanstvo.

Odgovori 16 2