PUTINOV TAJNI ODRED UBICA 29155! Surova specijalna jedinica Kremlja namestila smrt sedam oligarha: GDE SE ONI POJAVE, DOGAĐAJU SE ČUDNA "SAMOUBISTVA"!

Autor:

Svet

11.05.2022

17:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visokoutrenirane ubice za specijalne operacije navodno su se u prethodna tri meseca obračunale sa čak sedmoricom ljudi koji su na neki način povezani s Kremljem.

PUTINOV TAJNI ODRED UBICA 29155! Surova specijalna jedinica Kremlja namestila smrt sedam oligarha: GDE SE ONI POJAVE, DOGAĐAJU SE ČUDNA "SAMOUBISTVA"!

Foto: Tanjug/AP/printscreen

Ruski predsednik Vladimir Putin komanduje misterioznom jedinicom 29155, koja ulazi u sastav Glavne uprave Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije (GRU), a koja je zadužena za najprljavije poslove šefa Kremlja, pa i sprovođenje najbrutalnijih ubistava širom sveta. 

To tvrdi američki list Njujork post, ističući da su upravo visokoobučeni pripadnici sastava za specijalne operacije odgovorni za još nerazjašnjene smrti sedmorice moćnih oligarha i nekadašnjih zvaničnika Kremlja, čija su tela pronalažena jedno za drugim u poslednja tri meseca.

Iako je teško pronaći bilo kakvu vezu među njima, Njujork post navodi da je teško ignorisati činjenicu da su se incidenti dogodili neposredno pre invazije Ruske Federacije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara ove godine, ili tokom nje.

- U toku je čišćenje i teško je odrediti bilo koju osobu koja to radi, ali meni ovo liči na ubistva u Kremlju - rekao je za Njujork post čuveni švedski autor Anders Oslund.

On je rekao da je iz moskovskih izvora saznao da je ruska obaveštajna služba sačinila dve liste s imenima rukovodilaca u energetskoj industriji te zemlje krajem 2021. i početkom marta 2022.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

 

- Kremlj sumnja da je neko u industriji odavao informacije o finansiranju tajnih operacija koje preduzimaju ruski spoljni obaveštajci, uključujući i invaziju na Ukrajinu - otkrio je Oslund i naveo da postoji osnovana sumnja da je ruska federalna služba bezbednosti (FSB) samo predstavila listu ruskom predsedniku Putinu i da je on odobrio likvidacije svih.

- Možda je i nije pogledao, a aminovao je ubistva. On većinu svojih operacija finansira preko "Gasproma" i Gasprom banke, a rukovodioci koji tamo rade znaju sve o tom tajnom finansiranju. Gasni sektor je najkorumpiraniji sektor u Rusiji - istakao je taj stručnjak.

Kako je dalje naveo Njujork post, mnogi veruju da je neka ili sva nedavna "ubistva-samoubistva" energetskih rukovodilaca, kao i ranija trovanja Rusa visokog profila poput bivšeg oficira KGB Aleksandra Litvinjenka, naredio lično Putin.

- Ako Putin stoji iza tih smrti, on samo sledi politiku Josifa Staljina. Ono što sada vidimo jeste klasična taktika iz sovjetskog doba - rekao je analitičar Džon O'Nil za Post i podsetio kako je Staljin svojevremeno "morao da smisli način diskretnog uklanjanja ljudi".

- I otkrio je način te daleke 1921, kada je stvorio "Laboratoriju jedan". Ona je u suštini bila laboratorija za biološko oružje s tunelom, koji je povezuje direktno sa sedištem KGB - otkrio je on i naglasio da su naučnici iz "Laboratorije jedan" otkrili antraks, kao i načine da simuliraju upalu pluća i srčani udar.

- Među najmanje 20-30 miliona Rusa, koje je Staljin verovatno ubio, bio je i cenjeni pisac Maksim Gorki, za koga neki naučnici veruju da je otrovan 1936. Godine 1941. odbegli agent iz KGB Valter Krivicki rekao je da svaka budala može da počini ubistvo, ali je potreban pravi umetnik da bi inscenirao prirodnu smrt ili samoubistvo - zaključio je O'Nil, na šta se nadovezao Oslund, istakavši da su inscenirana samoubistva postala mnogo sofisticiranija od Staljinovog vremena.

O misterioznoj jedinici
- ruska (GRU) jedinica zadužena za strane atentate i druge aktivnosti koji imaju za cilj destabilizaciju evropskih zemalja
- smatra se da je delovala u tajnosti od najmanje 2008.
- njeno postojanje postalo javno poznato tek 2019.
- jedinicom komanduje general-major Andrej Vladimirovič Averjanov
- nalazi se u štabu 161. centra za obuku specijalista specijalne namene u istočnoj Moskvi
 
- u njoj su veterani iz ruskih ratova u Avganistanu, Čečeniji i Ukrajini
- zapadni mediji dosad identifikovali 10 pripadnika jedinice
- CIA 2020. tvrdila da je jedinica plaćala talibane da ubijaju američke vojnike- to, međutim, nikada nije dokazano 

Oni su umrli pod misterioznim okolnostima

Vladislav Avajev (51)
bivši zvaničnik Kremlja

28. april, zvanična verzija: samoubistvo

Oduzeo je sebi život nakon što je ubio ženu i ćerku (13). Imao je veze na visokom nivou sa vodećom ruskom finansijskom institucijom Gasprom bankom.

Sergej Protosenja (55)
bivši zamenik predsednika Novateka

19. april, zvanična verzija: samoubistvo 

Pronađen je obešen u Španiji nakon što je navodno sekirom ubio suprugu Nataliju (53) i njihovu ćerku, tinejdžerku Mariju (18)

Aleksandar Tjulakov (61)
visoki finansijski i bezbednosni zvaničnik "Gasproma"

23. februar, zvanična verzija: samoubistvo

Nađen je mrtav samo dan nakon što je Putin naredio invaziju na Ukrajinu

Leonid Šulman (61)
šef transporta u "Gasprom investu"

2. februar, zvanična verzija: samoubistvo 

Nađen je mrtav u kupatilu u stanu u Moskvi u istoj zgradi u kojoj je živeo i Tjulakov

Vasilij Melnikov (48)
vlasnik farmaceutskog diva "Medstom" 

23. mart, zvanična verzija: ubistvo i samoubistvo

Istragom je navodno utvrđeno da je ubio suprugu i njihovo dvoje maloletne dece, a zatim presudio sebi u domu u Nižnjem Novgorodu

Mikail Vatford (67)
naftni oligarh ukrajinskog porekla

3. mart, zvanična verzija: nepoznat uzrok smrti

Nađen je mrtav u svom domu u britanskom Sureju, bio je poznat kao Miša, a ime je promenio nakon što je napustio SSSR i preselio se u London 

Aleksandar Subotin (43)
bivši izvršni direktor energetskog giganta "Lukoil"

10. maj, zvanična verzija: srčani udar

Umro je nakon što je navodno tražio pomoć šamana iz Mitiščija, grada severoistočno od Moskve, da mu izleče mamurluk. Navodno mu je na telu nađen rez u koji je, kako navodne zapadni mediji, ubačen otrov žabe. Istražitelji navode da je doživeo srčani udar 

Putin je gori od Hitlera i Staljina

Poljski premijer Mateuš Moravjecki žestoko je juče uvredio ruskog predsednika Vladimira Putina, rekavši da je on "opasniji od Hitlera i Staljina", pozivajući zatim da se iskoreni "monstruozna ideologija ruskog tiranina".
- Putin nije ni Hitler ni Staljin. Nažalost, on je opasniji. Ukoliko ga Evropa ne zaustavi, ruske snage će odvesti dalje u Evropu, a ima smrtonosniji arsenal od Hitlera i Staljina. Na nama je da odlučimo gde ćemo zaustaviti Rusiju - poručio je Moravjecki za britanski Telegraf, nakon čega je saopšteno da je poljski ambasador u Moskvi pozvan u rusko ministarstvo spoljnih poslova, međutim, nije navedeno šta je konkretan razlog za taj poziv. 

 

U Ukrajinu poslao okorelog šefa GRU 

Britanski Telegraf objavio je da je Vladimir Putin navodno zbog vojnih i obaveštajnih neuspeha na ratištu u Ukrajini povukao svoje jedinice FSB s teritorije bivše republike SSSR i u nju poslao jednog od najokorelijih špijuna, generala-potpukovnika rođenog u Ukrajini, Vladimira Aleksejeva. Reč je o čoveku koji je, kako se tvrdi, idejni tvorac trovanja nekadašnjeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u britanskom gradu Solsberiju 2018. Navodno su tri operativca GRU, Sergej Fedotov, Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, koji su optuženi za pokušaj ubistva Skripalja, bili pod njegovom komandom. Oni su pre četiri godine smrtonosnim nervnim agensom novičokom zamazali ulazna vrata Skripaljevih, a u dodir s agensom su, osim njih, došli i Davn Sturges (44), koja je i preminula, dok je njen partner Čarli Rouli nekako preživeo, kao i policajac Nik Bejli. Prava imena trojice agenata su Denis Sergejev, Aleksandar Miškin i Anatolij Čepiga. Aleksejev je, kako tvrdi Telegraf, učestvovao i u misiji u Siriji, a toliko je brutalan da se navodi da je "spreman da ubije u svakom trenutku". 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading