DRAMATIČNE PROCENE STIŽU IZ SAD, RAT ĆE TRAJATI! Šefica američkih bezbednjaka upozorava: RUSKA POBEDA U DONBASU NEĆE ZAUSTAVITI PUTINA!

Autor:

Svet

10.05.2022

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktorka američke Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns saopštila je da se ruski predsednik sprema za dug sukob u Ukrajini i da ruska pobeda u Donbasu na istoku zemlje možda neće okončati rat.

DRAMATIČNE PROCENE STIŽU IZ SAD, RAT ĆE TRAJATI! Šefica američkih bezbednjaka upozorava: RUSKA POBEDA U DONBASU NEĆE ZAUSTAVITI PUTINA!

Foto: Tanjug/AP/profimedia.rs

Izjava Hejnsove dolazi dan nakon što je Putin održao čuveni govor na Crvenom trgu povodom Dana pobede nad fašizmom koji se slavi 9. maja, 

- Procenjujemo da se predsednik Putin sprema za produženi sukob u Ukrajini tokom kojeg još uvek namerava da postigne ciljeve izvan Donbasa - rekao je Hejns i dodale da Putin računa na to da će odlučnost Zapada vremenom oslabiti.

Tim UN-a, koji uključuje 55 posmatrača u Ukrajini, saopštio je da je većina smrtnih slučajeva nastala upotrebom eksplozivnog oružja sa širokim udarnim područjem, poput projektila i vazdušnih udara.

- Što se tiče obima kršenja od strane ukrajinskih snaga, dok je skala znatno veća na strani optužbi protiv ruskih snaga, mi takođe dokumentujemo kršenja od strane ukrajinskih snaga - rekla je ona.

Republika

Foto: Tanjug/AP/printscreen

 

- Radili smo na procenama, ali sve što mogu da kažem za sada je da je to hiljadama veći od brojeva koje smo vam trenutno dali - rekla je Matilda Bogner na brifingu u Ženevi, upitana o ukupnom broju umrlih i povrede.

S druge strane zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško Na pitanje da li bi Rusija isključila preventivni taktički nuklearni udar na Ukrajinu, u utorak rekao da je odluka o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja jasno navedena u vojnoj doktrini Rusije, prenela je RIA.

- Imamo vojnu doktrinu - tamo je sve napisano - rekao je Aleksandar Gruško, a prenosi državna novinska agencija RIA.

Zvanični principi ruskog vojnog raspoređivanja dozvoljavaju upotrebu nuklearnog oružja ako se ono – ili druge vrste oružja za masovno uništenje – koriste protiv nje, ili ako se ruska država suoči sa egzistencijalnom pretnjom od konvencionalnog oružja.

Odluka o upotrebi ogromnog nuklearnog arsenala Rusije, najvećeg na svetu, leži na ruskom predsedniku, trenutno Vladimiru Putinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading