VELIKA TUGA: Umrla poznata građanska aktivistkinja!

Autor:

Svet

08.04.2022

15:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedna velika žena je napustila ovaj svet.

VELIKA TUGA: Umrla poznata građanska aktivistkinja!

Foto: printscreen/youtube.com

Porodica i prijatelji se opraštaju od nje.

Dugogodišnja građanska aktivistkinja Enkoridža i vodeći političar Arlis Sturgulevski umrla je u četvrtak, saopštila je njena porodica. Imala je 94 godine.

Odgajajući malog sina nakon što joj je muž poginuo u avionskoj nesreći, Sturgulevski se uključila u politiku Enkoridža 1970-ih, a kasnije je služila kao državni senator više od jedne decenije, oblikujući važne institucije moderne Aljaske sa saradničkim, umerenim pristupom.

Godine 1986. postala je prva žena sa Aljaske koja je bila na čelu kampanje za gubernatorsku kampanju velike političke stranke.

Izgubila je tu kampanju i još jednu kandidaturu za guvernera 1990. godine, ali je ostala aktivna u javnom životu Aljaske do kraja, rekla je njena snajka Kerol Sturgulevski: U ponedeljak je glasala na gradskim opštinskim izborima. U utorak je hospitalizovana nakon postepenog pada zdravlja.

Republika

Foto: printscreen/youtube.com

Arlis Sturgulevski

U saopštenju od četvrtka, guverner Mike Dunleavi rekao je da će „posvećenost izgradnji Aljaske koja je orijentisana ka građanskom karakteru biti upamćena“.

Naredio je da se zastave SAD i Aljaske vijore na pola koplja na datum koji još nije utvrđen u čast Sturgulevskoj.

Sturgulevski je rođena u Ferndejlu u Vašingtonu 1927.

U intervjuu 2002. za Daili Nevs, Sturgulevski je objasnila kako se uključila u politiku.

- Žene moje generacije, većina nas je imala fakultetsko obrazovanje i radile smo, ali smo se venčale i kada su deca došla, uglavnom smo ostajali kod kuće - rekla je ona. - Za mnoge od nas, potrebna nam je neka vrsta izlaza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading