KIM OŠTRO ZAPRETIO JUŽNOJ KOREJI: Krenu li na nas, uništićemo ih bez milosti!

Autor:

Svet

03.04.2022

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severna Koreja osudila je izjave južnokorejskog ministra odbrane o sposobnostima njegove zemlje da napadne severnog komšiju te je upozorila da će uništiti velike ciljeve u Seulu, preduzme li Južna Koreja bilo kakvu "opasnu vojnu akciju" poput preventivnog napada.

KIM OŠTRO ZAPRETIO JUŽNOJ KOREJI: Krenu li na nas, uništićemo ih bez milosti!

Foto: Tanjug/AP

Sestra severnokorejskog vođe Kim Džong Una, Kim Jo Džong izjavila je da su tvrdnje južnokorejskoga ministra odbrane  "još više pogoršale međukorejske odnose i vojne napetosti na korejskom poluostrvu", izvijestila je državna novinska agencija KCNA.

Ta je izjava usledila nakon što je južnokorejski ministar Suh Vok u petak rekao da njegova zemlja raspolaže raketama znatno poboljšanoga dometa, preciznosti i snage, koje "mogu tačno i brzo pogoditi bilo koju metu u Severnoj Koreji".

Suh je rekao i da će ministarstvo aktivno podupirati vojsku kako bi osiguralo da bude sposobna odgovoriti na severnokorejsku raketnu pretnju. Severnu Koreju nazvao je "neprijateljem". Kim, potpredsednica Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, dodala je da će se zbog takvih izjava Južna Koreja "možda suočiti s ozbiljnom pretnjom".

Pogoršane napetosti

Član Centralnog komiteta Radničke partije Koreje Pak Jong Chon izjavio je da će Severna Koreja "bez milosti usmjeriti svu svoju vojnu moć na uništenje velikih ciljeva u Seulu i južnokorejskoj vojsci", krene li južnokorejska vojska u opasnu vojnu akciju poput preventivnog napada.

Severna Koreja, međutim, nije navela koji su to veliki ciljevi u Seulu.

Napetosti na korejskom poluostrvu znatno su se pogoršale proteklih nedelja nakon što je Severna Koreja testirala dve balističke rakete 26. februara i 4. marta, povezane s novim ICBM sustavom koji ta zemlja razvija te otkako je prošle nedelje provela potpuni ICBM test, prvi nakon 2017. godine.

Napetosti bi se mogle pojačati, s obzirom na to da sledećeg meseca na dužnost stupa izabrani južnokorejski predsednik Jon Suk Jeol, koji je u prošlosti govorio da su preventivni napadi možda jedini način suprotstavljanja severnokorejskim novim hipersoničnim raketama, pokaže li se da su spremne za napad.

Yon je tražio jačanje veza s SAD te je obećao da će pokušati uspostaviti trajni trilateralni dijalog između Južne Koreje, Severne Koreje i SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading