AMERIČKI OBAVEŠTAJCI OTKRILI: Ovo je Putinov plan za Ukrajinu, izabran poseban datum za proslavu "pobede"

Autor:

Svet

03.04.2022

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je revidirala svoju ukrajinsku ratnu strategiju kako bi se usredsredila na preuzimanje kontrole nad Donbasom i drugim regijama u istočnoj Ukrajini sa ciljanim datumom početkom maja, najnovije su procene američkih obaveštajnih službi.

AMERIČKI OBAVEŠTAJCI OTKRILI: Ovo je Putinov plan za Ukrajinu, izabran poseban datum za proslavu "pobede"

Foto: Tanjug/AP

Više od mesec dana nakon početka rata, ruske kopnene snage nisu bile u stanju zadržati kontrolu nad područjima na kojima su se borile, piše CNN.

Ruski predsednik Vladimir Putin pod pritiskom je da pokaže da može izboriti pobedu, a istočna Ukrajina je mesto gde će to najverovatnije postići, kažu američki zvaničnici.

Prema njihovim tvrdnjama, podaci koje su presrele američke tajne službe sugerišu da je Putin usredsređen na 9. maj, ruski "Dan pobede".

Važan datum

9. maj istaknuti je praznik u ruskom kalendaru, dan na koji zemlja obiežava nacističku predaju u Drugom svetskom ratu velikom paradom vojnika i oružja preko Crvenog trga ispred Kremlja. Zvaničnici kažu da Putin tog dana želi proslaviti neku vrstu pobede u svom ratu.

- Putin će imati pobedničku paradu 9. maja bez obzira na status rata ili mirovnih pregovora - rekao je jedan evropski zvaničnik.

Ipak, američki i europski dužnosnici kažu da nikakvi rokovi koje bi Moskva mogla postaviti ne mijenjaju stvarnost i da se čini da se Rusija priprema za mogućnost produženog sukoba.

Evropski diplomata rekao je da se Putin sprema za "dugi, razvučeni rat u čečenskom stilu, jer on, u određenoj meri, nema drugih opcija".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading