PUTIN SPREMIO HEMIJSKO ORUŽJE: Suočiće se sa silom SAD i NATO

Autor:

Svet

22.03.2022

19:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden optužio je Rusku Federaciju da će izvesti jezivi ratni zločin u Ukrajini, poručivši da je šef Kremlja sateran u ćošak.

PUTIN SPREMIO HEMIJSKO ORUŽJE: Suočiće se sa silom SAD i NATO

Foto: Ilustracija: Pixabay, Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden optužio je ruskog lidera Vladimira Putina da na tlu Ukrajine planira smrtonosne napade zabranjenim hemijskim i biološkim oružjem, zbog čega će, u slučaju da ono bude upotrebljeno, Ruska Federacija da se suoči sa silovitim odgovorom Sjedinjenih Američkih Država i NATO.

Te reči šefa SAD došle su nedugo nakon što je Pentagon, sa Lojdom Ostinom na čelu, saopštio da već postoje jasni dokazi da je zvanična Moskva na tlu bivše republike SSSR počinila ratne zločine, te da će za to platiti visoku cenu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Ne planiramo napade na Ameriku

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je optužbe američkog predsednika Džoa Bajdena da Moskva planira da izvrši sajber napade na SAD kao odgovor na sankcije koje su joj uvedene.

- Za razliku od mnogih zapadnih zemalja, uključujući i SAD, Rusija se ne bavi državnim razbojništvom - poručio je Peskov, koji je kasnije komentarisao i mirovne pregovore s Ukrajinom, naglasivši da ruska strana očekuje da tekući pregovori budu "aktivniji i sadržajniji.

- Svakako vidimo jasne dokaze da ruske snage čine ratne zločine i pomažemo u prikupljanju dokaza o tome - rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Potom je Bajden tokom najnovijeg obraćanja u Vašingtonu najpre potvrdio da je Rusija u Ukrajini prvi put iskoristila hipersonično oružje, navodeći da se na tome očigledno neće zaustaviti.

- Putin je sateran u ćošak. Sada tvrdi da Ukrajinci spremaju biološko i hemijsko oružje... Zar to nije jasan znak da zapravo on razmatra da upotrebi i jedno i drugo - sugestivno je upitao američki lider slušaoce na večeri organizovanoj za 16 najupešnijih biznismena iz SAD, da bi zatim izneo garancije da Amerika ne raspolaže takvim oružjem i da nikada nije imala nameru da ga proizvodi u Ukrajini, a što, podsetimo, tvrdi zvanična Moskva.

Masovne grobnice u Marijupolju

Borbe za grad Marijupolj na istoku Ukrajine i dalje traju, a prema poslednjim informacijama, u njemu je poginulo 2.300 ljudi. Taj grad na Azovskom moru je gotovo potpuno spaljen, sa 80 odsto razorenih objekata. Svedoci tvrde da ljudi ne umiru samo od raketa i granata već i od stresa, straha, iscrpljenosti zbog nedostatka vode i hrane, ali i nemogućnosti da se leče. Mnogi preminuli već su sahranjeni u masovnim grobnicama.

- Nije tačno da imamo biološko i hemijsko oružje. To jednostavno nije tačno, ja vam garantujem. A Putin ga je ranije već koristio i zato sada moramo da budemo ekstremno oprezni - istakao je lider Amerike i potom izneo niz tvrdnji o neuspesima koje ruska vojska navodno trpi na terenu.

- Trpe gubitke kako s tenkovima tako i s helikopterima i letelicama. I ako ste primetili, lansirali su svoje hipersonično oružje jer je to jedini adut koji im sigurno prolazi. To je, kao što svi znate, oružje koje izaziva ozbiljne posledice, ali ono nosi istu bojevu glavu kao i bilo koja druga raketa. Ne postoje značajne razlike, osim što je hipersoničnu gotovo nemoguće zaustaviti. Postoji razlog zašto su je iskoristili - s dozom misterije je naveo Bajden.

Upotrebljene bombe koje prže na 1.500 stepeni?

Ukrajinski zvaničnici ponovo su optužili Rusiju da na terenu koristi zabranjene fosforne bombe, koje bukvalno stvaraju temperaturu od 1.500 stepeni i tako prže sve pred sobom.

- Ruske snage koriste fosforne bombe, koje su zabranjene Ženevskom konvencijom iz 1980. Na snimku prizor iz Kramatorska koji je objavila policija - napisao je Oleksander Šerba na Tviteru, pozivajući se na tvrdnje ukrajinske policije s terena.

Inače, eksperti već danima analiziraju zbog čega je Putin rešio da baš u Ukrajini upotrebi sada već nadaleko čuveni kinžal, ističući da je ili želeo da testira svoje najmodernije oružje baš na tlu bivše republike SSSR ili da svetu pošalje poruku da se ne šali i da i te kako ima čime da preti. U pitaju je projektil koji leti 10 puta brže od brzine zvuka i koji ne može da prati nijedan postojeći PVO sistem na svetu.

- Putin zna da će se suočiti s ozbiljnim posledicama ujedinjenog NATO fronta. On zna, rekao sam mu nekoliko puta tokom naših razgovora šta ga čeka ako njegova zemlja bude izvodila sajber napade na Ameriku - naglasio je šef SAD, ne želeći da detaljnije odredi o kakvim bi akcijama moglo da bude reči.

Zelenski upozorio Evropu: Putin dolazi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče je najpre istakao da se rat u njegovoj zemlji može rešiti jedino ako se sedne s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ozbiljno razgovara o miru, da bi kasnije izneo dramatično upozorenje Evropi, apelujući na nju da je cilj šefa Kremlja da preko bivše republike SSSR dođe do srca Starog kontinenta.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Zelenski

- Za ruske trupe Ukrajina je kapija Evrope, u koju žele da provale, ali se varvarstvu ne sme dozvoliti da prođe - rekao je Zelenski u obraćanju italijanskim poslanicima i ponovio apel da se Rusiji uvedu dodatne sankcije.

Inače, juče se pojavila informacija da je Zelenski čak četiri puta izbegao atentat.

Podsetimo, on je ranije nekoliko puta navodio da Amerika i Alijansa neće ulaziti u rat s Rusijom zbog Ukrajine, ali je sada prvi put optužio Moskvu da planira korišćenje hemijskog i biološkog oružja, "zbog čega će reakcije morati da bude".

Na reči američkog predsednika prvi je reagovao zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, ističući da su rusko-američki odnosi na ivici prekida, za šta je isključivo kriv Vašington. To se dogodilo nakon što je američkom ambasadoru Džonu Salivanu u Moskvi u ponedeljak uručena protestna nota zbog napada SAD na Rusiju.

- SAD samo treba da zaustave svoju eskalaciju, kako verbalnu tako i na način što oružjem pumpaju kijevski režim. Prestanite s pretnjama Rusiji - poručio je Rjabkov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Srbin

23.03.2022 15:20

Ja Amera na rusku istinu svojom lazi pokusavaju sakrit 300 labosa za hemiskobiolosko djelovanje . Samo sto vas medo magarci vi sankcije on dize rublju korak ispred vas zna vas Kako disete.