OTKRIVENO ŠTA JE USLOV ZA MIR! Rusi blokirali BBC, Bajden šalje protivvazdušne sisteme odbrane u Ukrajinu (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

16.03.2022

19:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku je 21. dan specijalne vojne operacije ruskih snaga u Ukrajini.

OTKRIVENO ŠTA JE USLOV ZA MIR! Rusi blokirali BBC, Bajden šalje protivvazdušne sisteme odbrane u Ukrajinu (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

23.04 - Porušeno pozorište u kome su se krili u Marijupolju

Gradsko veće Marijupolja objavilo je fotografiju srušenog ukrajinskog gradskog pozorišta, gde se, kako se navodi, sklonilo između 1.000 i 1.200 ljudi, nakon što je pretrpelo tešku štetu u bombardovanju u sredu.

Nešto kasnije CNN je potvrdio da se radi o pozorištu. Video snimci prikazuju požar koji besni u ruševinama pozorišta.

 

 

22.48 - Oglasila se Bela kuća

SAD nisu primetile da Rusija preduzima bilo kakve akcije kako bi došlo do deeskalacije sukoba u Ukrajini koje bi mogle da nagoveste da je postignut napredak u pregovorima između ruskih i ukrajinskih lidera, izjavila je u danas portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

22.39 - Oglasio se Ramzan Kadirov

Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je na svom Telegramu video i saopštenje da je učestovao na sastanku predsednika Rusije Vladimira Putina o merama socio-ekonomske podrške. Otkrio je i gde se sada nalaze njegovi borci.

- Vladimir Vladimirovič je preneo reči zahvalnosti vojnicima iz Čečenske Republike. On je napomenuo da svoju profesionalnu dužnost obavljaju sa najvišim stepenom dostojanstva. Na kraju sastanka obavili smo telefonski razgovor sa šefom države. Predsednik me je, pokazujući očinsku brigu, zamolio da brinem o momcima. U ime svih boraca izražavam iskrenu zahvalnost Vladimiru Vladimiroviču na tako visokom rejtingu. Srećni smo što služimo narodu i Otadžbini! - istakao je on.

22.14 - Uspešna evakuacija civila

Skoro 31.400 civila je evakuisano iz Mariupolja kroz humanitarne koridore, od kojih je 99 odsto izrazilo spremnost da ide u Rusiju ili područja pod kontrolom ruskih snaga, izjavio je danas general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

21.30 - Peskov odgovorio Bajdenu

Portparol Kremlja Dmitri Peskov izjavio je danas da je to što je američki predsednik Džozef Bajden okarakterisao ruskog lidera Vladimira Putina kao ratnog zločinca "neprihvatljiva i neoprostiva retorika", prenosi agencija Tass.

Predsednik SAD prethodno je rekao novinarima u Vašingtonu da je ruski predsednik Putin "ratni zločinac".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Peskov

20.17 - Putin ozbiljno upozorio "izdajnike"

Vladimir Putin uputio je upozorenje onim Rusima koje je opisao kao izdajnike.

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je danas upozorenje onim Rusima koje je opisao kao izdajnike da "Zapad želi da pokuša da ih iskoristi kao petu kolonu" s ciljem da uništi zemlju.

19.55 - Rusi blokirali BBC

Ruske vlasti danas su blokirale sajt britanskog javnog servisa BBC, saopštila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

To tek početak akcija koje su odgovor na informacioni rat koji je pokrenuo Zapad - objavila je Zaharova na društvenoj mreži Telegram, prenosi Rojters.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Marija Zaharova

19.49 - Ukrajina: Oslobođan gradonačelnik Melitopolja

Ruske snage oslobodile su gradonačelnika grada Melitopolja kojeg su uhapsile prošle nedelje, saopštio je danas Andrij Jermak, šef kabineta predsednika Volodimira Zelenskog.

- Gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov pušten je iz ruskog zatočeništva - objavio je Jermak na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

Ukrajina je saopštila da su ruske snage prošlog petka kidnapovale Fedorova.

19.40 - Dokument od 15 tačaka najavljuje mogući kompromis?!

Pregovori Ukrajine i Rusije u sredu doneli su neobično optimistične izjave obe strane. Pregovori nisu laki, ali bi kompromisno rešenje moglo da bude blizu, ocenjuje ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u svom svakodnevnom obraćanju građanima na platformi Telegram rekao da vidi „moguć prostor za kompromis" u razgovorima sa Moskvom i naglasio da stavovi ruske delegacije sada izgledaju sve "realističniji".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

19.25 - Kijev pozvao Grčku da zatvori luke za ruske brodove

Ukrajina je apelovala u sredu na Grčku da zatvori svoje luke za ruske brodove, kao da i prestane da posluje sa ruskim kompanijama kako bi se pojačao pritisak na Moskvu, izjavio je danas ukrajinski ambasador u Grčkoj.

- Posebno smo tražili od Grčke da zatvori svoje luke za ruske brodove, da prestane da posluje sa Moskvom i da ne šalje svoje brodove u Rusiju - rekao je novinarima ukrajinski ambasador Sergej Šutenko, prenosi Rojters.

18.49 - Bajden šalje protivvazdušne sisteme odbrane i dronove u Ukrajinu

Predsednik Džo Bajden rekao je u sredu da SAD šalju više protivvazdušnog, protivoklopnog oružja i dronova u Ukrajinu da pomognu u njenoj odbrani od Rusije, nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao SAD i druge zapadne zemlje da učine više tokom obraćanja u Kongresu.

Predsednikovi komentari su usledili kada je zvanično najavio da njegova administracija šalje dodatnih 800 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, što čini ukupno dve milijarde dolara takve pomoći koja je poslata Kijevu otkako je Bajden preuzeo dužnost pre više od godinu dana.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

18.04 - Međunarodni sud pravde doneo presudu o ratu u Ukrajini

Međunarodni sud pravde naložio je danas Rusiji da odmah obustavi vojne akcije u Ukrajini, u presudi povodom tužbe Kijeva protiv Moskve.

- Sud je svestan obima ljudske tragedije koja se dešava u Ukrajini i duboko zabrinut zbog upotrebe sile od strane Ruske Federacije u Ukrajini koja pokreće veoma ozbiljna pitanja međunarodnog prava. Ruska Federacija treba odmah da obustavi vojnu operaciju koja je počela 24. februara na teritoriji Ukrajine - navele su sudije u presudi, prenosi Rojters.

17.41 -  Stoltenberg o zoni zabrane letova u Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govorio je na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara odbrane alijanse.

- Zemlje NATO-a ujedinjene su u podršci stavu Alijanse da neće uspostaviti zonu zabrane letova u Ukrajini uprkos tome što je njen predsednik Volodimir Zelenski više puta pozivao na nju. Neće biti raspoređivanja vazdušnih ili kopnenih kapaciteta u Ukrajini i to je jedinstven stav naših saveznika - rekao je on novinarima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg

17.23 - Oglasio se Podoljak

Mihail Podoljak, učesnik ukrajinske strane u mirovnim pregovorima sa Rusijom rekao je da je stav Ukrajine na  mirovnim pregovorima sa Rusijom "prilično specifičan".

- Naš stav na pregovorima je sasvim konkretan - zakonski verifikovane bezbednosne garancije; prekid vatre; povlačenje ruskih trupa. To je moguće samo uz direktan dijalog šefova Ukrajine i Ruske Federacije - napisao je na Tviteru pregovarač Mihail Podoljak.

 

 

16.38 - Turska domaćin sastanka Zelenskog i Putina?

Turska je spremna da bude domaćin sastanka Putina i Zelenskog, rekao je turski ministar spoljnih poslova posle razgovora sa Lavrovom.

Rusija će sa ukrajinskom stranom pregovarati samo o onim sastancima koji će dovesti do konkretnih rezultata u rešavanju problema, rekao je Lavrov.

16.16 - Kadirov se obratio Putinu

 

 

16.14 - Peskov: Još je rano

- Još je rano da se obelodanjuju bilo kakve dogovori - rekao je Peskov za Sputnjik o izveštaju Fajnenšel Tajmsa o pripremi plana nagodbe Rusije i Ukrajine.

- Predsednici mogu i treba da se sastanu, ali ne radi razgovora, već da bi se dogovorili - kazao je on.
 

15.39 - UDARNO! Zapadni mediji: Dogovoren mir?

Fajnenšel Tajms piše, pozivajući se na svoje izvore, da su Rusija i Ukrajina pripremile plan koji uključuje prekid vatre i povlačenje trupa, uz neutralnost Kijeva i smanjenje brojnosti ukrajinske vojske.

Potvrđeno: Ubijen Kravčenko

U Marijupolju je eliminisan vatreni neonacista, jedan od osnivača kaznenog bataljona Azov Nikolaj Kravčenko, poznat i kao Kruk i Voron.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

15.16 - UDARNO! Zelenski: Bajdene, nadam se da ćete biti vođa sveta

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na kraju virtualnog obraćanja američkom Kongresu uputio je direktnu molbu predsedniku Džozefu Bajdenu i pozvao ga da bude "lider mira".

- Mir u vašoj zemlji više ne zavisi samo od vas i vašeg naroda - rekao je Zelenski i dodao da mir "zavisi od onih pored vas, od onih koji su jaki."

Kako je rekao Zelenski, njegov narod se bori za vrednosti Evrope i sveta, kao za svoje.

- Predsedniče Bajden, vi ste vođa svoje nacije. Nadam se da ćete biti vođa sveta. Biti vođa sveta znači biti vođa mira - kazao je Zelenski.
 

15.15 - UDARNO! Putin: Kraj Zapadne dominacije

 

 

15.11 - Putin o ekonomiji

- Centralna banka neće morati da štampa novac, imamo tržišne prihode - ključne poteškoće se odnose na nabavku komponenti, opreme, građevinskog materijala, organizaciju rada izvođača - kaže ruski predsednik Vladimir Putin.

Kako je dodao, privatni biznis treba da igra ključnu ulogu u prevazilaženju aktuelnih problema privrede.

- Spoljni pritisak treba da se suoči sa maksimalnom slobodom i podrškom preduzetničkoj inicijativi, nadzorni organi treba da smanje administrativne barijere za poslovanje - kaže ruski predsednik. 

 

 

14.43 - Klično: Putin gađa civile

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, koji se pridružio ukrajinskoj armiji rekao je da su Putinove priče o gađanju samo vojnih objekata čista glupost!

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

14.39 - Upravo se oglasio Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin istako je da se taktika ruskog Ministarstva odbrane u Ukrajini u potpunosti opravdala, pošto se sve se radi da se izbegnu gubici među civilnim stanovništvom.

- Da ruske trupe deluju samo u Donbasu, to ne bi dovelo do otklanjanja pretnje, tamo bi bila nova linija fronta - rekao je Putin.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

 

Dačić o ceni gasa

Cena gasa iz Amerike mnogo je veća nego iz Rusije, izjavio je danas predsednik SPS Ivica Dačić i naveo da Srbija sa Rusijom ima potpisane ugovore o stabilnom gasnom snabdevanju.

- U Briselu ili Vašingtonu od 2012. godine na sastancima stalno slušam ''Zašto ne kupimo gas od Amerike'' i što smo mi sa Rusima?'' - rekao je Dačić, koji je nosilac izborne liste "Ivica Dačić-premijer Srbije".

14.23 - Peskov: Pritisak SAD bez presedana

- Pritisak Sjedinjenih Američkih Država na druge zemlje koji se dešava ovih dana je bez presedana. Velika većina država se pokorava, ali postoje i one koje to ne čine - izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Sjedinjene Države ovih dana vrše pritisak bez presedana na mnoge svetske zemlje. Velika većina pokorava se tom pritisku, ali takođe postoje i one koje to ne čine, već zauzimaju svoj suvereni, uravnoteženiji stav. One otvoreno saopštavaju da smatraju neprihvatljivim svaku vrstu pritiska - rekao je Peskov novinarima.

Ambasada SAD: 10 ljudi ubijeno u redu za hleb

Američka ambasada u Kijevu navela je danas da su ruske snage ubile 10 ljudi u redu za hleb u ukrajinskom gradu Černigov.

U saopštenju objavljenom na Tviteru i Fejsbuku, ambasada SAD nije navela dokaze ni izvore svoje tvrdnje.

- Danas su ruske snage pucale i ubile 10 ljudi koji su stajali u redu za hleb u Černigovu. Takvi užasni napadi moraju da prestanu. Razmatramo sve moguće opcije da osiguramo krivičnu odgovornost za grozne zločine u Ukrajini - navodi ambasada u Ukrajini.

14.20 - UDARNO! Zelenski traži S-300

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u govoru u Kongresu SAD zatražio nabavku sistema protivvazdušne odbrane, uključujući S-300, i humanitarnu zonu zabrane letova iznad Ukrajine.

14.17 - Kraj jedne ere

Ruska zastava spuštena u Savetu Evrope.

 

 

14.02 - Berlin rekao "ne"

- Berlin se protivi slanju misija NATO-a u Ukrajinu - izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt.

- To mora da bude crvena linija, jer bi u tom slučaju bilo teško razlikovati humanitarnu, spasilačku ili vojnu misiju - ocenio je porparol ideju upućivanja mirovne misije Alijanse u Ukrajinu.

 13.24 - UDARNO! Vučić: Evropski savet traži da ne uvozimo naftu od Rusa

- Evropski savet doneo je odluku koja je za nas čudna i razgovaramo sa njima, američkim partnerima i ruskim partnerima. Duga je odluka, suština je u tome da su Evropljani sebi ostavili mogućnost da na njihovoj teritoriji posluju sa Gaspromnjeftom, ali da treće zemlje gde su preduzeća i rafinerije u većinskom vlasništvu Rusa ne mogu da uvoze rusku naftu - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

13.21 - Američki pukovnik: Putin je u pravu!

SAD treba da priznaju kako je glavni stav Rusije i Vladimira Putina da ne žele NATO u Ukrajini validan, rekao je bivši savetnik američkog ministra odbrane, pukovnik u penziji Daglas Mekgregor.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

12.55 - Minut ćutanja

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je potpisao ukaz o minutu ćutanja širom zemlje u Ukrajini - svakog jutra u 9.00 (10.00 po moskovskom vremenu).

 

12.48 - Zaharova: Postupci Ukrajine po pitanju Krima poput američke taktike u Vijetnamu

Postupci kijevskog režima u odnosu na Krim su bili slični postupcima američke vojske u Vijetnamu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Sada čujemo iz otvorene polemike i retorike, da je zadatak bio da se smrvi, uguši svim oblicima blokada, sankcijama, da se slomi duh i vera u budućnost, između ostalog pribegavajući diverzijama i provokacijama - rekla je Zaharova na prezentaciji brošure „25 pitanja o Krimu“ u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

12.45 - Ne stišava se bura u Hrvatskoj

Hrvatski predsednik Zoran Milanović žestoko je zaratio sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

12.35 - Verzija Kijeva

- Ukrajina bi mogla da pristane na ono što Rusi nazivaju "neutralnim statusom", ali po ukrajinskom modelu - kaže savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

- To znači zakonski verifikovane bezbednosne garancije: u slučaju rata potpisnici obezbeđuju oružje i protivvazdušnu odbranu odmah bez birokratskih procedura ili uslova - pojasnio je on.

 

 

12.33 - UDARNO! SAD daju Kijevu moderno oružje

- Sjedinjene Države istražuju mogućnost snabdevanja Ukrajine precizno navođenim projektilima u okviru novog paketa vojne pomoći - prenose zapadni mediji, pozivajući se na izvore iz Kongresa.

12.10 - Tramp: Putin se promenio

Bivši američki predsednik Donald Tramp priznao je da je verovao da ruski predsednik Vladimir Putin samo pokušavao da "pregovara“ kada je poslao trupe na granicu Ukrajine i tvrdi da je bio "iznenađen“ kada je lider Kremlja zapravo izvršio invaziju na zemlju.

- Iznenađen sam - iznenađen sam. Mislio sam da pregovara kada je poslao svoje trupe na granicu. Mislio sam da pregovara - rekao je Tramp za Vašington egzaminer.

- Mislio sam da je to žestok, ali pametan način pregovaranja - dodao je bivši šef Bele kuće.

U Harkovu poginulo 500 civila

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini poginulo je najmanje 500 stanovnika Harkova, saopštile su danas službe hitne pomoći grada na severoistoku zemlje.

Bi-Bi-Si navodi da tu informaciju nije mogao nezavisno da potvrdi iz drugih izvora.

Tramp, koji je naizgled razvio blizak radni odnos sa Moskvom tokom svog predsedavanja, rekao je da se Putin "veoma promenio" otkako su oni poslednji put radili zajedno.

11.57 - Profesor sa Jejla: Rusija će postati vazal Kine

Profesor istorije sa Jejla Timoti Snajder smatra da će ruska invazija na Ukrajinu imati loše posledice po Moskvu u godinama koje dolaze.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

11.37 - Nariškin: Sudbina Rusije biće odlučena u narednim danima

Šef ruske spoljne obaveštajne agencije Sergej Nariškin rekao je da će sudbina zemlje biti odlučena u narednim danima.

- Odlučuje se o sudbini Rusije, njenom budućem mestu u svetu - rekao je on.

Odluka Abramoviča

Ruski oligarh Roman Abramovič odlučio je da svoje dve jahte i čak 14 aviona prebaci u Izrael, usled sankcija koje su donete zbog ruske invazija na Ukrajinu.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

11.36 - UDARNO! Moskva uvela sankcije u Trudou

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije obelodanilo je da je Ruska Federacija uvela sankcije kanadskom premijeru Džastinu Trudou.

 

 

11.35 - Džonson: Ukrajina skorije neće u NATO

Premijer Velike Britanije Boris DŽonson izjavio je danas da nema izgleda da se Ukrajina uskoro pridruži NATO-u.

Govoreći o tome da li je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prihvatio da Ukrajina neće ući u NATO, Džonson je rekao da je razgovarao ponovo juče sa njim, prenosi Gardijan.

11.33 - Čavušoglu stigao u Moskvu

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu stigao je u Moskvu.

 

 

11.27 - Novi potpis Zelenskog

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakon kojim se zabranjuje negiranje ili opravdavanje "agresije Rusije" na Ukrajinu.

Dokument predviđa krivičnu odgovornost za to.

Stoltenber: NATO jedinstven u podškci Kijevu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je na današnjem sastanku delegata u Briselu poručio da taj bezbednosni blok ostaje jedinstven u pružanju podrške Ukrajini, javlja BBC.

Stoltenberg je, na prvom sastanku delegata NATO-a otkako je Rusija otpočela napad na svog suseda, rekao da su zapadni lideri pružili ogromnu vojnu podršku Kijevu i da su obećali da će nastaviti sa tom podrškom.

11.19 - HITNO! Peskov o švedskom modelu za Ukrajinu

- Ideja Ukrajine kao demilitarizovane zemlje sa svojom vojskom, po uzoru na Austriju ili Švedsku, može se posmatrati kao kompromis - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

 

11.18 - Procene Moskve: Gubici 9 milijardi

- Sankcije EU će uticati na oko 40 odsto ruskog izvoza čelika u Evropu, a ukupni gubici ruskih proizvođača iznosiće oko devet milijardi dolara - rekao je za RIA Novosti analitičar Finama Kalačov.

Holandija: Nastavljamo isporuke oružja Ukrajini

Holandija i druge članice NATO će nastaviti da snabdevaju Ukrajinu oružjem, čak i ako te isporuke postanu meta ruskih napada, rekla je danas holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren.

- Holandija i druge zemlje će nastaviti isporuke oružja Ukrajini - rekla je Olongren novinarima po dolasku na sastanak ministara odbrane NATO u Briselu, prenosi Rojters.

- Ukrajina ima pravo da se brani, nastavićemo da je podržavamo - rekla je ona.

11.16 - Britanska ministarka: Skeptična sam!

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je danas da je skeptična u pogledu mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine.

- Skeptična sam u pogledu mirovnih pregovora budući da Putin još uvek vodi rat u Ukrajini. On mora da primeni prekid vatre i povuče svoje trupe da bi se ti mirovni pregovori shvatili ozbiljno - izjavila je Tras za BBC.

11.08 - Ruski mediji objavili snimak zaplenjene municije

 

 

 

11.04 - Prelomna izjava nemačkog kancelara

- Nećemo uspostavljati zone zabrane letova iznad Ukrajine. To bi vodilo ka direktnoj vojnoj konfrontaciji sa Rusijom i ruskim avionima - objasnio je nemački kancelar Olaf Šolc.

11.02 - Dramatična prognoza MMF: Raste inflacija

Ruska invazija na Ukrajinu će uticati na celokupnu globalnu ekonomiju usporavajući njen rast i podižući inflaciju.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

Rusi smanjuju proizvodnju nafte?

Međunarodna agencija za energetiku očekuje da bi oko trećine ruske proizvodnje nafte moglo da prestane od aprila zbog odbijanja kupaca.

Prema IEA, oko 3 miliona barela dnevno bi moglo biti povučeno, a svetska nestašica nafte u drugom kvartalu dostići će 700.000 barela dnevno.

10.55 - Položili oružje bez borbe

Ukrajinska vojska bez borbe predala ruskim snagama hidroelektranu „Kahovka“, piše Sputnjik.

Kako su saopštili ruski izvori, u hidroelektrani Kahovka, koja je strateški objekat, nastavlja se normalan život.

10.35 - Nemačka energetska kompanija: Ne možemo bez ruskih energenata

- Zabrana uvoza ruskih energenata može dovesti do neviđenih posledica za Nemačku - piše list „Handelsbat“ pozivajući se na izjavu direktora nemačke energetske kompanije „RWE“ Markusa Krebera.

UDARNO! Poginuo general

General-major Oleg Mitjajev poginuo je u utorak tokom napada na Mariupolj, tvrdi danas savetnik u ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova Anton Geraščenko.

On je na Telegramu objavio fotografiju mrtvog generala, prenosi agencija AP.

10.13 - Glavni ruski pregovarač: Želimo sporazum

- Cilj Rusije u pregovorima sa Ukrajinom se nije promenio - potrebna nam je mirna, slobodna, neutralna i nezavisna Ukrajina, želimo da sporazum bude za generacije, da i naša deca žive u miru - rekao je glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

10.12 - DNR: Pridružilo se 20.000 dobrovoljaca

- Više od 20.000 dobrovoljaca, među kojima i oni iz SAD, javilo se da učestvuje u operaciji u Donbasu - rekao je lider DNR Denis Pušilin.

10.05 - UDARNO! Lavrov: Epohalni trenutak

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov istakao je da je Rusija spremna da traži sve načine da obezbedi bezbednost – kako za sebe, tako i za Ukrajinu i Evropu.

- Spremni smo da tražimo sve načine da obezbedimo bezbednost Ukrajine i evropskih zemalja i, naravno, Ruske Federacije, osim širenja NATO-a na istok - rekao je Lavrov.

On je istakao da je trenutna situacija "epohalna" i da se vodi "bitka kako će izgledati svetski poredak".

- Ovo je sudbonosni, epohalan momenat u modernoj istoriji, jer se odražava na borbu oko toga kako će izgledati svetski poredak - rekao je Lavrov u intervjuu za RBC TV.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

09.31 - Dvoje mrtvih u Harkovu, uništene dve stambene zgrade

Tokom noćašnjeg napada na drugi najveći ukrajinski grad Harkov ubijeno je dvoje ljudi, a dve stambene zgrade su uništene.

Ukrajinska služba za vanredne situacije je jutros potvrdila da je nekoliko stanova u dve zgrade uništeno kao posledica artiljerijskog napada, preneo je Gardijan.

Sankcije Belorusiji

- Švajcarska se pridružila sankcijama koje je Evropska unija uvela protiv Belorusije zbog situacije u Ukrajini - saopšteno je iz Federalnog saveta (vlade) ove zemlje.

08.58 - Gasprom nastavlja isporuku gasa u Evropu

Ruski državni energetski gigant Gasprom saopštio je da nastavlja da isporučuje gas u Evropu preko Ukrajine, sa dnevnim količina postavljenim na 95 miliona kubnih metara u skladu sa zahtevima kupaca.

08.51 - Ukrajinska vojska tvrdi da je ubila 13.800 Rusa

Ukrajinska vojska tvrdi da je ubila 13.800 ruskih vojnika od početka njihove invazije na Ukrajinu.

Prema izveštaju oni su navodno uništili i 430 tenkova, 1.375 borbenih oklopnih vozila, 190 artiljerijskih sistema i 108 helikoptera.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

8.47 - Oglasio se Zelenski

- Pozicije strana na pregovorima Kijeva i Moskve zvuče realističnije - rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

- Susreti se nastavljaju, kako me izveštavaju, pozicije zvuče već realističnije. Ali, potrebno je još vremena kako bi odluke bile u interesu Ukrajine - rekao je zelenski u svom video-obraćanju na Telegramu.
 

8.44 - Kina: Da smo znali, sprečili bismo rat

Kineski ambasador u SAD Ćin Gang izjavio je da kineska vlada nije znala da će doći do rata u Ukrajini.

- Tvrdnje da je Kina znala, pristala ili prećutno podržavala ovaj rat su čista dezinformacija. Sve ove tvrdnje služe samo u svrhu prebacivanja krivice na Kinu i bacanja blata na Kinu - izjavio je kineski ambasador u tekstu za “Vašington post”.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

8.43 - Evakuacija iz Mariupolja

- Oko 20.000 ljudi uspelo je do sada da napusti opkoljeni Marijupolj humanitarnim koridorom - rekao je danas savetnik u ukrajinskom ministarstvu spoljnih poslova Vdim Denisenko.

Prema rečima zamenika šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirila Timošenka, građani su evakuisani sa oko 4.000 privatnih vozila od kojih je 570 otišlo u grad Zaporožje, dok su ostali provode noć u drugim mestima usput, prenosi AP.

8.36 - Pogođena stambena zgrada od 12 spratova u Kijevu

Stambena zgrada od 12 spratova, kako javljaju strani mediji, pogođena je jutros u kijevskoj četvrti Ševčenkovski.

 

 

8.32 - Odgovor Podgorici

Rusija će odgovoriti na odluku Crne Gore da proglasi ruskog diplomatu personom non grata, rekao je danas Jurij Pilipson, direktor četvrtog odeljenja za Evropu pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

- U Crnoj Gori su lokalne vlasti proglasile jednog ruskog diplomatu za nepoželjnog. I to nije izolovan slučaj prethodnih godina. Odgovor će sigurno uslediti - rekao je Pilipson za RIA Novosti. 

08.15 - Bajden danas najavljuje još 800 miliona dolara pomoći Ukrajini

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Američki predsednik Džo Bajden danas će najaviti da će SAD uputiti još 800 miliona dolara nove vojne pomoći Ukrajini, saopštio je zvaničnik Bele kuće.

Očekuje se da će Bajden detaljno izložiti taj plan tokom svog govora o situaciji u Ukrajini, prenosi agencija AP.

Taj novac je deo dodatne vojne i humanitarne pomoći Ukrajini, u ukupnom iznosu od 13,6 milijardi dolara.

Sa novom rundom pomoći, Bajden je, otkako je preuzeo dužnost predsednika, izdvojio dve milijarde dolara pomoći za Ukrajinu.

Za danas je najavljeno i video-obraćanje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u Kongresu.

08.11 - Danas onlajn sastanak G7 o Ukrajini

Grupa sedam najrazvijenih zemalja sveta G7, održaće danas onlajn sastanak povodom ruskih akcija u Ukrajini, najavio je japanski ministar finansija Šunići Suzuki, prenosi Reuters.

Suzuki, koji je sastanak najavio u parlamentu, nije precizirao da li će na sastanku učestvovati finansijski lideri zemalja G7 ili drugi predstavnici.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

07.30 - Sirene za uzbunu u više ukrajinskih gradova

Sirene za uzbunu oglasile su se pred zoru u više ukrajinskih gradova, a građani su upozoreni da odu u skloništa.

Sirene su se oglasile u Kijevu, Lavovu, Ivano-Frankivsku, Odesi, Dnjepru, javljaju lokalni mediji i novinari na terenu, prenosi BBC.

07.19 - Nebenzja: Vojna operacija se završava kad ispunimo ciljeve

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini biće završena kada se ostvare njeni ciljevi, rekao je novinarima stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

- Kada se ostvare ciljevi specijalnih vojnih operacija, one će prestati - naglasio je Nebenzja, prenosi TASS.

Na pitanje kada će biti postignut opšti prekid vatre, Nebenzja je u utorak odgovorio da će on "nastupiti kada budu sprovedeni uslovi koje je postavila Rusija".

- Ti uslovi su "demilitarizacija, denacifikacija Ukrajine, odstustvo svake pretnje koja bi sa teritorije te zemlje dolazila ka Rusiji. Nema ulaska u NATO - rekao je Nebenzja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ja

17.03.2022 00:59

ne razumem ovo Zelenskog, prica da je razocaran u zapad, i umesto da zavrsi agoniju potpisom, on i dalje zrtvuje svoj narod... druze, pobediti ne mozes, sta nije jasno....