POKREĆE SE TAJNI PLAN NATO, SVE JE SPREMNO ZA RUSKU INVAZIJU! Zapad ne odustaje od udara na Rusiju, ali priznaje: PUTIN NAS JE SVE VEĆ POBEDIO!

Autor: Republika

Svet

15.02.2022

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz sedišta NATO trojica diplomata otkrila su da taj Savez sprema novi udar na Rusku Federaciju u trenutku dok SAD tvrde da je invazija na Ukrajinu već zakazana za sutra 16. februara.

POKREĆE SE TAJNI PLAN NATO, SVE JE SPREMNO ZA RUSKU INVAZIJU! Zapad ne odustaje od udara na Rusiju, ali priznaje: PUTIN NAS JE SVE VEĆ POBEDIO!

Foto: Tanjug/AP

Udar saveznika na Vladimira Putina

Severnoatlantski savez predvođen generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom spreman je da pokrene tajni plan protiv Ruske Federacije i njenog predsednika Vladimira Putina i to u trenutku kada su Sjedinjene Američke Države iznele uveravanja da je ruska vojska stavljena u borbenu gotovost i da je invazija spremna za sutrašnji dan, 16. februar, o čemu je obavešten i ukrajinski lider Volodimir Zelenski

Najnovija saznanja o dodatnom angožavanju NATO u "zauzdavanju" Moskve iznela su trojica diplomata iz Alijanse, otkrivši medijima da bi ministri Saveza trebalo ove nedelje da pokrenu plan koji podrazumeva uspostavljanje četiri multinacionalne borbene grupe u jugoistočnoj Europi.

- To bi bio odgovor na gomilanje ruskih snaga u Ukrajini - otkrila su trojica diplomata, čime je jasno da se NATO apsolutno ne obazire na ruske zahteve o bezbednosnim garancijama, a koji, između ostalog podrazumevaju i Alijansa prestane da se širi na istok i obustavi gomilanje svojih trupa ka granicama Ruske Federacije.  

Na sastanku savezničkih ministara u sredu i četvrtak će se odlučiti da li će biti izrade planova o razmeštanju borbenih grupa od po 1.000 vojnika u Bugarskoj i Rumuniji i možda u Slovačkoj i Mađarskoj - dodale su diplomate. 

S obzirom na to da se sastanak NATO održava dok SAD upozoravaju na mogućnost ruskog napada na Ukrajinu, zvaničnici su rekli Rojtersu da će se ministri verovatno složiti o prvom koraku, odnosno davanju uputstava zapovednicima da izrade detaljan plan za četiri borbene grupe na kopnu.

- To će nam omogućiti eskalaciju, ali i deeskalaciju ako Rusija povuče svoju vojsku - rekao je viši diplomata u NATO, naglašavajući da će te nove borbene grupe značiti dodatne snage, uz nedavne ponude Britanije, Amerike i drugih da će poslati brodove i avione kako bi ojačale Alijansino istočno krilo.

Republika

Foto: Tanjug/AP

NATO vojnici spremni da krenu put istoka Evrope  

Inače, ukoliko se pokrene novi plan Alijanse to bi bila najveća Alijansina promena u položaju snaga otkako su u Estoniji, Litvaniji, Letoniji i Poljskoj osnovane borbene grupe u sklopu "Enhanced Forward Presence", kao odgovor na rusko pripajanje Krima 2014. godine.

- Svako razmeštanje bilo bi protivno zahtevima Moskve da savez povuče svoje snage iz istočne Europe - podsetio je i Rojters. 

S druge strane, britanski Telegraf u trenutku ekstremno napetih odnosa tvrde da je pravi pobednik u aktuelnoj situaciji samo Putin. 

Sve se svodi na ono što ruski predsednik Vladimir Putin pokušava da postigne. Ako bi on sada okončao krizu, ostvario bi najveću stratešku pobedu Rusije od kraja Hladnog rata - navodi Telegraf. 

Kako primećuje britanski list, svet zadržava dah dok očekuje naredni potez ruskog predsednika, a Zapadni čelnici čekaju u redu da krenu u Kremlj kako bi čuli njegove zahteve.

- Tržišta su zastrašena, cene energije rastu, letovi se preusmeravaju i odvraćaju od ukrajinskog vazdušnog prostora. Putin je privukao pažnju celog sveta i Rusija se vratila u centar pažnje. Postoji jedna linija razmišljanja da je upravo to ono što je Putin i želeo - ne Ukrajinu, već ponovni status Rusije kao supersile - ističe Telegraf i dodaje da ako je Putinov plan bio povratak Rusije u sam vrh svetske hijerarhije moći, na dobrom je putu da to ostvari.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Putina mnogi već vide kao pobednika

- Postojala je zabrinutost zbog ponuda Putinu da izađe iz situacije mogućeg ratnog sukoba bez gubitka obraza, ali on je tu poziciju sebi već izgradio. Nikada nije rekao da namerava da izvrši invaziju - upravo suprotno, insistirao je da to neće učiniti. Govori da ruske snage održavaju vojne vežbe. Sve što on treba učiniti jeste da ih povuče i proglasi pobedu. A pobede Kremlja se samo nižu. Ukrajinska kriza je, naime, ogolila duboke podele na Zapadu. Nemačka, koja je dugo bila okosnica Evropske unije na čelu s bivšom kancelarkom Angelom Merkel, odjednom je nepouzdan saveznik pod vođstvom novog kancelara Olafa Šolca, nesklona odustati od gasovoda Severni tok 2 ili naoružati Ukrajinu - navodi britanski list i ističe kako je Amerika  potkopala Ukrajinu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džo Bajden 

- Čak i ako Kijev nije spreman da se odrekne svojih nada u članstvo u NATO, američki predsednik Džo Bajden ih je već fatalno potkopao. Isključivši mogućnost da bi SAD ulazile u rat kako bi obranile Ukrajinu, šef SAD je jasno dao do znanja da Kijev neće uskoro dobiti pozivnicu da se pridruži vojnom savezu - ocenio je Telegraf. 

Amerikanci povlače građane i iz Belorusije 

Američki građani trebalo bi odmah da napuste Belorusiju zbog gomilanja ruskih vojnih snaga duž beloruske granice s Ukrajinom, saopštio je u ponedeljak američki Stejt Department. Komercijalni satelitski snimci koje je pre nekoliko dana objavila privatna američka kompanija pokazuju raspoređivanje novih ruskih snaga na nekoliko lokacija u blizini Ukrajine, što ukazuje na to da Moskva nastavlja da gomila snage dok traju diplomatski napori za smirivanje krize.

Kompanija Maxar Tehnolodžis sa sedištem u SAD, koja nedeljama prati gomilanje ruskih snaga, navodi da snimci od srede i četvrtka pokazuju značajna nova raspoređivanja na nekoliko lokacija na Krimu, u zapadnoj Rusiji i Belorusiji. Rojters nije mogao nezavisno da proveri te snimke.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading