SKANDAL - UHAPŠEN ŠEF OBAVEŠTAJNE SLUŽBE, ODAVAO JE NAJSTROŽE ČUVANE DRŽAVNE TAJNE! Javnost u šoku, ta informacija se tajila mesec dana!

Autor: Republika

Svet

10.01.2022

15:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hapšenje izdajnika se dogodilo još početkom decembra, a tek danas je saopšteno o kakvim je prestupima reč.

SKANDAL - UHAPŠEN ŠEF OBAVEŠTAJNE SLUŽBE, ODAVAO JE NAJSTROŽE ČUVANE DRŽAVNE TAJNE! Javnost u šoku, ta informacija se tajila mesec dana!

Foto: Tanjug/AP

Šef obaveštajaca je uhapšen sa još trojicom kolega/Ilustracija

Šef danske obaveštajne službe Lars Findsen uhapšen je u okviru slučaja povezanog sa curenjem visoko poverljivih informacija.

On je, kako navodi Sputnjik, uhapšen i priveden 9. decembra, ali je to ostalo neotkriveno do danas, kada je sud u Kopenhagenu obelodanio tu informaciju.

- Findsen, šef danske odbrambene obaveštajne službe (DDIS), optužen je za odavanje strogo poverljivih informacija koje bi mogle da naštete sigurnosti nacije ili odnosima sa stranim silama - navodi danski kanal TV2, pozivajući se na neimenovane izvore.

Vlasti i dalje vode istragu sa najvećom tajnošću i vrlo malo detalja je saopšteno javnosti.

Inače, na dan hapšenja je Danska bezbednosno-obaveštajna služba (PET) objavila kratko saopštenje za javnost u kom se navodi da su četiri "sadašnja i bivša člana" službi DDIS i PET uhapšena i da su izvršeni pretresi na različitim adresama. Sva četvorica su, kako je tada navedeno, optužena za curenje visoko poverljivih informacija.

- Hapšenja su rezultat dugotrajne istrage o curenjima koju su sprovele obaveštajne službe - navodi se još u saopštenju. 

Inače, za curenje informacija iz obaveštajnih službi zaprećena je kazna i do 12 godina zatvora, a još nije jasno da li su tajni podaci procurili stranoj sili, medijima ili nekom drugom.

Jedan od četvorice osumnjičenih pušten je osam dana nakon hapšenja, dok su ostala trojica još u pritvoru, prenosi RT.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading