BESNA RULJA UPALA U REZIDENCIJU PREDSEDNIKA, VOJSKA I POLICIJA PRED KOLAPSOM, PRETUČENI STARCI I ŽENE! Besne sukobi na ulicama Almatija, kreće haos i u prestonici?!

Autor: Republika

Svet

05.01.2022

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev uveo je vanredno stanje i u prestonici Nur Sultanu jer je situacija u gradu Alma Ati pred kolapsom nakon poskupljenja goriva.

BESNA RULJA UPALA U REZIDENCIJU PREDSEDNIKA, VOJSKA I POLICIJA PRED KOLAPSOM, PRETUČENI STARCI I ŽENE! Besne sukobi na ulicama Almatija, kreće haos i u prestonici?!

Foto: Tanjug/AP

Policija teško izlazi na kraj s naoružanim demonstrantima

Razulareni demonstranti u kazahstanskom gradu Almatiju (Alma Atiju) zauzeli su rezidenciju predsednika Kazahstana Kasima Žomarta Tokajeva u tom gradu, a kako javljaju mediji, u blizini objekta neprestano odjekuju pucnji, dok se iznad grada vije gusti, crni dim od zapaljenih automobila.  

Načelnik gradske policijske uprave Kanat Tajmerdenov saopštio je da je zbog delovanja „ekstremističkih grupa“ u Alma Ati zapaljeno 120 automobila i pretučeno 500 civila, uključujući žene i starce.

 

 

- U sredu uveče su se aktivirale ekstremističke grupe koje su zapalile više od 120 vozila, uključujući 33 policijska, ambulantna i vatrogasna. Osim toga, razbijeno je više od sto prodavnica i trgovinskih objekata, kao i skoro 200 javnih ugostiteljskih objekata. Prebijeno je više od 500 civila, uključujući 130 žena i staraca. Danas je grad podvrgnut novim napadima ekstremista i radikala - rekao je on, prenosi Sputnjik.

Tajmerdenov je pozvao demonstrante da se raziđu i ne dozvole eskalaciju nasilja, dok je u međuvremenu i u glavnom gradu Kazahstana, Nur Sultanu, uvedeno vanredno stanje jer se bezbednosne službe spremaju za najgore. 

- U vezi sa ozbiljnom i neposrednom pretnjom po bezbednost građana u cilju osiguravanja javne bezbednosti, uspostavljanja reda i zakona, zaštite prava i sloboda građana, uvešćemo vanredno stanje u gradu Nur Sultan za period od 16 časova 5. januara 2022. do ponoći 19. januara 2022 - navodi se u ukazu predsednika države Kasima Žomarta Tokajeva.

 

 

Prethodno su demonstranti u Alma Ati upali u zgradu lokalnog parlamenta i u njoj izazvali požar, razbijajući stakla na donjim spratovima. U opštoj tuči sa vojnicima i pripadnicima Nacionalne garde povređeno je više od 190 ljudi. 

Takođe, svet su obišli snimci na kojima se vidi kako besni demonstranti tuku vojnike po ulicama iako su pre toga rasterivani šok-bombama.    

 

 
Podsetimo, protesti u Kazahstanu počeli su prvih dana nove godine. Stanovnici gradova Žanaozen i Aktau izašli su na mitinge protestujući zbog dvostrukog poskupljenja tečnog naftnog gasa, što je Ministarstvo energetike obrazložilo činjenicom da su od 1. januara cene počele da se formiraju na elektronskim berzama na osnovu ponude i potražnje.

Predsednik Tokajev je naložio da se formira komisija za proučavanje situacije, a ona je 4. januara objavila da je spremna da ispuni glavni zahtev demonstranata i smanji cene gasa. Međutim, protesti su se proširili i na druge gradove. U Alma Ati su se 4. januara uveče sukobili demonstranti sa policijom koja je upotrebila gas i šok bombe.

Predsednik je uveo vanredno stanje u Mangistauskoj i Almatinskoj oblasti, kao i u Alma Ati do 19. januara. Inače, ujutro 5. januara on je raspustio vladu i saopštio da je to telo posebno krivo što je dozvolilo protestnu situaciju.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Liči neodoljivo

05.01.2022 13:38

Neko iz inostranstva je bacio oko na Kazahstanski sirovine!? Po opisu događaja sve liči na naš petooktobarski puč. Kao da su isti planeri.